Dodaj do ulubionych

Ciaza a krotkowzrocznosc

22.04.06, 13:19
Witam wszystkie dziewczyny,
Mam prosbe. Mam wade - 3,75 w obu oczach. Ostatnio bylam u okulisty i
stwierdzil mozliwosc odklejenia siatkowki w trakcie parcia i zalecil ciecie
cesarskie. Powiedzial tez ze jesli ze wzgledow zdrowotnych musze miec
naturalny porod to powinnam byc pod opieka okulisty. W tej chwili mam
skierowanie na konsultacje w Klinice Oka w Szpitalu Praskim. Czy ktoras z Was
Obserwuj wątek
    • kasssannndra Re: Ciaza a krotkowzrocznosc 22.04.06, 13:24
      Mam krótkowzroczność -2,5;-2,5 , lekarz powiedział, zę to przy dużej
      krótkowzroczności mozę sie odkleic przy parciu siadkówka.Jednak zdbadał mi
      dokładnie wzrok i poiedział, zę mogę byc spokojna i rodzic naturalnie.
      • piedor Re: Ciaza a krotkowzrocznosc 22.04.06, 13:34
        Ja tez tak myslalam. Ale mailam badene dno oka i swierdzila ze istnieje ryzyko
        bo mam lekkie zwyrodnienie. Podobno w Sz.Praskim w W-wie poga od razu po
        porodzie nturalnym sprawdzic siatkowke i ewentualnie ja przykleic laserem.
        Zobaczymy.
    • cathy1976 Re: Ciaza a krotkowzrocznosc 22.04.06, 13:41
      czesc Piedor, jesli wystepuje u Ciebie ryzyko odklejenia siatkowki, to ja bym
      nie ryzykowala porodu naturalnego z kilku przyczyn: jedna z nich to taka, ze
      przyklejanie siatkowki to jest dosc skomplikowany zabieg, a jesli sie nie
      uda... no to coz mozesz stracic wzrok; drugi powod jest taki, ze przy wadach
      oczu, stosuje sie czesto skracanie drugiej fazy porodu, czyli proznociag, albo
      dopuszczalne rodzaje kleszczy. A oba z tych urzadzen moga uszkodzic malenstwo,
      juz nie mowiac, ze uszkodza Ciebie... ja mam bardzo wysoka wade (-10, -11) a
      przy takiej wadzie siatkowka jest podatna na uszkodzania niemal 'z urzedu' przy
      wsyokim wysilku. Nie bede wiec na pewno rodzic naturalnie. Wiesz co, mi sie
      wydaje, ze gra nie warta swieczki. Ale oczywiscie zadecydujesz sama. Pozdrawiam
      i zycze madrych decyzjismile
      • amneris Re: Ciaza a krotkowzrocznosc 22.04.06, 14:17
        Mam -7; -6,5; rodziłam naturalnie, ale u mnie nie stwierdzono ryzyka odklejenia
        się siatkówki- jak widać niekoniecznie jest to związane z dużą wadą wzroku.
        Skoro jednak u Ciebie takie ryzyko istnieje, to nie upierałabym się przy
        naturalnym porodzie.
      • piedor Re: Ciaza a krotkowzrocznosc 22.04.06, 14:18
        dzieki cathy. Ja tez bardziej sklaniam sie do cesarki w koncu maluch
        najwazniejszy. Ale pojde tylko dla skonsultowania. Jesli bedea sie upierac to
        zawsze moge zmienic szpital. W karte mam juz wpisane ciecie
      • majka995 Re: Ciaza a krotkowzrocznosc 22.04.06, 14:19
        Ja mam wade -7 i rodziłam 2 razy naturalnie.Wszystko zalezy od siatkówki, mi
        okulistka powiedziała przy drugiej ciazy ze jesli chce rodzic naturalnie to
        musze zrobic zabieg laserem zeby poprawic stan siatkówki w jednym oku. Robiłam
        ten zabieg w szpitalu na Lindleya. Radze ci sie tam udac bo to jedna z lepszych
        klinik okulistycznych w Wawie. Pracuje tam swietna okulistka która polecił mi
        mój gin z Karowej. Nazywa sie dr.Świtka, jest swietnym fachowcem. Jest
        sprawdzona przez kilka osób. Jesli chcesz to podam ci namiary dop niej.
        Pozdrawiam
      • majka995 Re: Ciaza a krotkowzrocznosc 22.04.06, 14:30
        Chciałabym powiedziec jeszcze ze u mnie było zalecenie skrócenia II etapu
        porodu ale nikt nie uzył kleszczy ani próznociagu wiec nie bój sie. Pewnie
        wszystko tez zal;ezy od tego jak ciezki bedzie poród. Ja rodziłam szybko bo 3.5
        godziny rodziłam pierwszego syna. Ale jesli okulista powie ze mozesz rosdzic
        naturalnie to nie bój sie. Oni sie znaja
        • piedor Re: Ciaza a krotkowzrocznosc 22.04.06, 14:38
          Dzieki Majka za wsparcie. Ja myslalam o Klinice oka w Praskim tam skierowala
          mnie moja gin.
    • anagram2 Re: Ciaza a krotkowzrocznosc 22.04.06, 20:07
      mam -3,75 i -2,75. Byłam wczoraj u okulisty. Sama krótkowzroczność nie jest
      wskazaniem do cesarki. Badanie dna oka trzeba wykonac co z siatkówka i
      cisnieniem w oku. U mnie ok. Dodam, że moja siostra rodziła z wadą -10 i -4,5.
      To juz duża wada. Ale dno oka miała w porzadku. Dlatego mogła rodzic
      natruralnie. Tak tez rodzila. Poród miała łatwy. tylko 3h i dziecko kruszynka
      2,9 kg. Pozdrawiam,
      • agnes744 Re: Ciaza a krotkowzrocznosc 22.04.06, 20:19
        Jestem krotkowidzem -4,75 i -4,25 i rodzilam silami natury.Po porodzie wada nie
        poglebila mi sie,ale bylam pod kontrola okulisty i przed-musialam miec
        zaswiadczenie,ze moge rodzic SN-i po.Teraz jestem w 20 tygodniu i tez bylam u
        okulisty,mam sie zjawic w sierpniu(termin na 8 wrzesnia) oraz mam zgode na
        noszenie od czasu do czasu soczewek kontaktowych night&day-nie znosze
        okularow,choc podobno wygladam ok.Pozdrawiam
        • piedor Re: Ciaza a krotkowzrocznosc 26.04.06, 14:50
          Wlasnie po badaniu dna oka moja okulistka stwierdzila ze jest ryzyko ze
          siatkowka sie odklei. Dlatego doradzila cc. Ale bede miala jeszcze konsultacje
          w klinice oka i zobaczymy co oni powiedza.

Pozdrawiam
          • lena_211 Re: Ciaza a krotkowzrocznosc 26.04.06, 15:01
            Ja mam -7 na jedno i na drugie oko. Wizytę u okulisty mam na 8 maja, wtedy też
            się dowiem w jakim stanie jest moja siatkówka. Ale mam koleżankę, która rodziła
            sn mając przed porodem wadę -2, a po porodzie wada pogłębiła się do -5. Jeżeli
            z moją siatkówką bedzie ok, to i tak się martwię, żeby mi wada nie wzrosła.
            Czy przy takiej wadzie jaką ja mam, okulista mimo tego, że z siatkówka bedzie
            ok może wystawić zaświadczenie wskazujące na cc?
            • gruba_dynia Re: Ciaza a krotkowzrocznosc 26.04.06, 15:11
              Tak. Moja okulistka powiedziała mi, że przy wadach powyżej -6 z reguły orzeka
              sie wskazanie do cesarskiego cięcia poniekąd na wszelki wypadek wink ale
              powiedziała także, ze przy takich dużych wadach mało kto nie ma zmian
              zwyrodnieniowych w siatkówce. Ja mam na przykład zdiagnozowane "rozrzedzenie
              siatkówki i krótki stożek". Nie wiem o co chodzi wink ale jest to wskazanie do cc.
              A poza tym z tego co wiem, nie chodzi tu o niebezpieczeństwo spotęgowania wady
              wzroku, ale o zagrożenie całkowitą ślepotą w razie odklejenia siatkówkisad
              • cathy1976 Re: Ciaza a krotkowzrocznosc 26.04.06, 15:31
                Dynio- masz racje- tak wlasnie jest.. Dlatego dosc mnie draznia komentarze, ze
                nie sama wysoka krotkowzrocznosc jest wskazaniem do cc. Oczywiscnie nie jest,
                ale zmiany jej towarzyszace, sa niemal oczywiste w wypadku duzej
                krotkowzrocznosci. I ja, osobiscie nie ryzykowaalabym calkowitej utraty
                wzroku.. A co do pogarszania sie wzroku po porodzie naturalnym- to tak sie
                bardzo czesto dzieje- u moje siostry po 2 dioptrie w kazdym oku (teraz ma - 5
                i -6) ale nie wiem czym to jest uwarunkowane tak dokladnie.
    • lena_211 Re: Ciaza a krotkowzrocznosc 26.04.06, 15:14
      To ja już wolę to cc... Dzięki za odp.
      Więcej dowiem się na wizycie. Pozdrowionka!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka