Dodaj do ulubionych

cholestaza-jakie badania

23.04.06, 19:33
Hej!! proszę napiszcie jakie się robi badania ......
Obserwuj wątek
    • mmalicka21 Re: cholestaza-jakie badania 23.04.06, 19:36
      -kre-w bilirubina
      • edyta9936 Re: cholestaza-jakie badania 23.04.06, 20:12
        dzięki ..... rozweseliłaś mnie......a może wiesz czy objawy świądu usyępują czy
        ciągle czuć .....czy krostki się pojawiają?Pa
    • magda.kosa Re: cholestaza-jakie badania 23.04.06, 21:36
      czesc!to bedyie bilirubina,transaminazy tj.ast,alt.w wawie koszt okolo
      30pln.mialam juy dwa razy robione,poydrawiam goraco
      • edyta9936 Re: cholestaza-jakie badania 23.04.06, 21:47
        Hej słuchaj a jak się objawiała u ciebie ta cholestaza.... ja jestem w kropce
        ponieważ miałam wysypkę, zaczęło się od wysuszonego brzucha, nie mogłam nosić
        obcisłych ubrań bo zaraz mnie wszystko swędziało....poźniej strasznie suche
        ręce, nie mogłam nic prać ręcznie.....Jadłam duże ilości pomarańczy.....od razu
        wysypka ..... przed wczoraj zapomniałam i znowu zjadłam ...oczywiście efekt
        był.... pojawiły się krostki. Jestem o tyle spokojniejsza , że mama też po
        pomarańczy miała takie objawy. Ale wiesz swędziały mnie też ręce i nogi...... i
        choroba nie wiem co robić?
    • marki0 Re: cholestaza-jakie badania 23.04.06, 22:15
      Alat, aspat, bilirubina,kwasy zółciowe. To podstawowe badania w kierunku
      cholestazy.Do tego może występować świąd. Dla cholestazy charakterystucznie
      swędzą podeszwy stóp i wnętrza rąk. Poszperaj tu i w trudnaej ciąży w ostatnich
      dniach sporo na ten temat pisałam innym zainteresowanym. Miałam ją dwukrotnie
      więc sporo wiem. A czemu ją podejrzewasz?
      Pozdrawiam.
      • edyta9936 Re: cholestaza-marki0 24.04.06, 10:30
        Hej kochane Marki!!! Ja już dobijam 7 miesiąca i cholerka jestem wszystkim
        przewrażliwiona. niby chyba nie powinnam się obawiać tej cholestazy ale......
        no właśnie też min. swędziały mnie dłonie i stopy, z tym że ten świąd, to
        drapanie pojawiało się w momencie jak np. zjadłam pomarańcze, prałam (teraz
        zmieniłam proszek, a miałam strasznie wysuszone ręce). I jeszce w momencie
        drapania zawsze po zerknięciu wypatrzyłam małą krostki.....
        A zaczęło się od strasznie suchego brzucha, wiem że to normalne w ciąży -
        smarowałam i ..... jaka ulga przeszło!!!. Pojawiła się wysypka na dekoldzie i
        plecach. Zauważyłam że nie mogę nosić obcisłych rzeczy, bluzek to jakby
        podrażniało tą wysypkę.
        A ponieważ należę do tych panikujących, naczytałam się na forum....strasznie
        mnie to martwi, zastanawiam się czy dla świętego spokoju nie zrobić tych badań
        na cholestazę. Jeju jak ja chciałabym już urodzić zdrowego syneczka.... Proszę
        odpisz mi.Poradź.Dzięki.
        • julkast6 Re: cholestaza 24.04.06, 10:59
          juz wiesz jakie badania wiec nie bede sie powtarzac. Powiem tylko ze w 34
          tygodniu ciazy objawila sie u mnie ta choroba swedzeniem stóp szczególnie , dla
          pewnosci zrobilam badania Aspat alat czyli proby watrobowe i okazalo sie ze mam
          przekroczone normy i to sporo. Gdy tylko pokazalam te wyniki ginekolog wyslala
          mnie do szpitala na patologie i lezalam tam 3 tygodnie, badania mialam robione
          co dwa dni zeby sprzawdzic czy spadaja. Dostawalam leki na watrobe i mialam
          watrobowa diete. Urodzilam calkiem niedawno bo tydzien temu przed czasem w 38
          tygodniu ciązy, porod rozpoczal sie bez zadnego wywolywania, dzieciatko zdrowe.
          Z tym swiadem to w moim przypadku byl jeden dzien potem wszystko ustalo mimo ze
          wyniki byly coraz gorsze. Dlatego lepiej dmuchac na zimne i zrobic te badania
          dla swietego spokoju, w moim przypadku pobyt w szpitalu pod ciagla kontrola
          lekarzy byl niezbedny. gorąco pozdrawiam
          • hanula12 Re: cholestaza 24.04.06, 13:04
            bilirubina całkowiata, aspat, alat - wystarczy. koniecznie zrób te badania, by
            wykluczyć cholestazę. ja miałam ja w ciązy (pojawiła sie w 31tc)i leżałam 2x w
            szpitalu pod kroplówkami, a i tak urodziłam 6 tygodni przed czasem. teraz synek
            ma już 8tyg i jest zdrowy, ale strachu się najadłam. cholestazę koniecznie
            trzeba leczyć!! a, i nie ma się wysypki, sam świąd, zwłaszcza w nocy.pozdrawiam.
      • edyta9936 Re: cholestaza-jakie badania 24.04.06, 15:21
        Hej Marki pocieszyłaś mnie ......chyba zrobię tylko nie wiem czy jutro, czy
        będąc na wizycie u ginekologa w czwartek po jego konsultacji....A słuchaj teraz
        nie mam od jakiegoś czasu drapańska rąk i nóg, tak może być.Może on
        przejść....a cholestaza występować.
        • marki0 Re: cholestaza-jakie badania 24.04.06, 16:21
          niby jest tak,że świąd jest wyznacznikiem cholestazy, jednak ja w szpitalu
          leżałam z takimi cholestazami, które miały przerazliwy świad, podrapane były do
          krwi, pozzrywane pieprzyki a próby watrobowe były zaledwie lekko podwyzszone.
          Świad miały całego ciała niekoniecznie w miejszcach typowych/stopy i dłonie/. A
          ja jak już ci mówiłam próby miałam koszmarne o świad tylko ociupinke, nawet
          zastanawiałam sie czy giniowy zawracać tym wogole głowę?! Zatem nie odpowiem ci
          tak lub nie. Trzeba zrobić badania i już. Trzymaj sie!
    • marki0 Re: cholestaza-jakie badania 24.04.06, 14:40
      Skoro sie naczytałaś i panikujesz to nie widzę innego wyjcia jak tylko się
      upewnić że nie jest to to cholerstwo. Idż i zrób sobiue te badania. Koszt ok
      30-40 zł. Możesz mieć próblem z kwasami/nie wszędzie je wykonują jest to dosć
      nowe badanie robione przy tym schorzeniu no i nieco droższe , samo koasztuje ok
      30zł/. Rozumiem Cie bo też jestem panikaraą i jak sie już czegoś naczytam to
      natychmiast mam objawy o których się naczytałam.No ale i tacy ludzie istnieja i
      nic na to nie poradzimy.Poszperaj w iinnych postach o cholestazie, bo prawie w
      każdym zabierałam głos. Fakt jest jeden ja np przy niewielkim świądzie wyniki
      miałam po ok 200,wówczas wpakowano mnie do szpitala i podano sylimarol 3razy
      dziennie jednak mimo to po dwóch dniach próby były po 600 a bilirubina 4,5.
      Cieli mnie natychmiast beż żadnej lewatywki i nie patrzac na to że właśnie
      zjadłam śniadanko. Dodam, że u mnie to był już 39/40 tydzień wiec poród odbył
      się w terminie. Z drugą ciążą miałam gorzej, choć poród też miałam terminowo,
      ale ta dieta którą musiałam stosować była okropna a lekarze przez całe 9 m-cy
      nie potrafili zagwarantować i pocieszać że wszystko bedzie ok. Odetchnęliśmy
      wszyscy dopiero w chwili porodu. Moja mama to aż się na mnie wściekała że
      podjeliśmy z mężem takie ryzyko. ale było warto. Zuzka jest świetna!
      Zatem tak jak Ci juz jedna mama pisała lepiej dmuchać na zimne i wykonać te
      badania. Ja próby podczas całych 9 m-cy robiłam chba ze 30 razy jak nie lepiej.
      Jak cos to pisz. Możesz też na meila. A te badania wątrobowe to lekarze chcą aby
      były konieczne u każdej położnicy tak jak np badanie pozimu cukru ok 20 tygodnia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka