edyta9936 23.04.06, 19:33 Hej!! proszę napiszcie jakie się robi badania ...... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
edyta9936 Re: cholestaza-jakie badania 23.04.06, 20:12 dzięki ..... rozweseliłaś mnie......a może wiesz czy objawy świądu usyępują czy ciągle czuć .....czy krostki się pojawiają?Pa Odpowiedz Link Zgłoś
magda.kosa Re: cholestaza-jakie badania 23.04.06, 21:36 czesc!to bedyie bilirubina,transaminazy tj.ast,alt.w wawie koszt okolo 30pln.mialam juy dwa razy robione,poydrawiam goraco Odpowiedz Link Zgłoś
edyta9936 Re: cholestaza-jakie badania 23.04.06, 21:47 Hej słuchaj a jak się objawiała u ciebie ta cholestaza.... ja jestem w kropce ponieważ miałam wysypkę, zaczęło się od wysuszonego brzucha, nie mogłam nosić obcisłych ubrań bo zaraz mnie wszystko swędziało....poźniej strasznie suche ręce, nie mogłam nic prać ręcznie.....Jadłam duże ilości pomarańczy.....od razu wysypka ..... przed wczoraj zapomniałam i znowu zjadłam ...oczywiście efekt był.... pojawiły się krostki. Jestem o tyle spokojniejsza , że mama też po pomarańczy miała takie objawy. Ale wiesz swędziały mnie też ręce i nogi...... i choroba nie wiem co robić? Odpowiedz Link Zgłoś
marki0 Re: cholestaza-jakie badania 23.04.06, 22:15 Alat, aspat, bilirubina,kwasy zółciowe. To podstawowe badania w kierunku cholestazy.Do tego może występować świąd. Dla cholestazy charakterystucznie swędzą podeszwy stóp i wnętrza rąk. Poszperaj tu i w trudnaej ciąży w ostatnich dniach sporo na ten temat pisałam innym zainteresowanym. Miałam ją dwukrotnie więc sporo wiem. A czemu ją podejrzewasz? Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
edyta9936 Re: cholestaza-marki0 24.04.06, 10:30 Hej kochane Marki!!! Ja już dobijam 7 miesiąca i cholerka jestem wszystkim przewrażliwiona. niby chyba nie powinnam się obawiać tej cholestazy ale...... no właśnie też min. swędziały mnie dłonie i stopy, z tym że ten świąd, to drapanie pojawiało się w momencie jak np. zjadłam pomarańcze, prałam (teraz zmieniłam proszek, a miałam strasznie wysuszone ręce). I jeszce w momencie drapania zawsze po zerknięciu wypatrzyłam małą krostki..... A zaczęło się od strasznie suchego brzucha, wiem że to normalne w ciąży - smarowałam i ..... jaka ulga przeszło!!!. Pojawiła się wysypka na dekoldzie i plecach. Zauważyłam że nie mogę nosić obcisłych rzeczy, bluzek to jakby podrażniało tą wysypkę. A ponieważ należę do tych panikujących, naczytałam się na forum....strasznie mnie to martwi, zastanawiam się czy dla świętego spokoju nie zrobić tych badań na cholestazę. Jeju jak ja chciałabym już urodzić zdrowego syneczka.... Proszę odpisz mi.Poradź.Dzięki. Odpowiedz Link Zgłoś
julkast6 Re: cholestaza 24.04.06, 10:59 juz wiesz jakie badania wiec nie bede sie powtarzac. Powiem tylko ze w 34 tygodniu ciazy objawila sie u mnie ta choroba swedzeniem stóp szczególnie , dla pewnosci zrobilam badania Aspat alat czyli proby watrobowe i okazalo sie ze mam przekroczone normy i to sporo. Gdy tylko pokazalam te wyniki ginekolog wyslala mnie do szpitala na patologie i lezalam tam 3 tygodnie, badania mialam robione co dwa dni zeby sprzawdzic czy spadaja. Dostawalam leki na watrobe i mialam watrobowa diete. Urodzilam calkiem niedawno bo tydzien temu przed czasem w 38 tygodniu ciązy, porod rozpoczal sie bez zadnego wywolywania, dzieciatko zdrowe. Z tym swiadem to w moim przypadku byl jeden dzien potem wszystko ustalo mimo ze wyniki byly coraz gorsze. Dlatego lepiej dmuchac na zimne i zrobic te badania dla swietego spokoju, w moim przypadku pobyt w szpitalu pod ciagla kontrola lekarzy byl niezbedny. gorąco pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
hanula12 Re: cholestaza 24.04.06, 13:04 bilirubina całkowiata, aspat, alat - wystarczy. koniecznie zrób te badania, by wykluczyć cholestazę. ja miałam ja w ciązy (pojawiła sie w 31tc)i leżałam 2x w szpitalu pod kroplówkami, a i tak urodziłam 6 tygodni przed czasem. teraz synek ma już 8tyg i jest zdrowy, ale strachu się najadłam. cholestazę koniecznie trzeba leczyć!! a, i nie ma się wysypki, sam świąd, zwłaszcza w nocy.pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
edyta9936 Re: cholestaza-jakie badania 24.04.06, 15:21 Hej Marki pocieszyłaś mnie ......chyba zrobię tylko nie wiem czy jutro, czy będąc na wizycie u ginekologa w czwartek po jego konsultacji....A słuchaj teraz nie mam od jakiegoś czasu drapańska rąk i nóg, tak może być.Może on przejść....a cholestaza występować. Odpowiedz Link Zgłoś
marki0 Re: cholestaza-jakie badania 24.04.06, 16:21 niby jest tak,że świąd jest wyznacznikiem cholestazy, jednak ja w szpitalu leżałam z takimi cholestazami, które miały przerazliwy świad, podrapane były do krwi, pozzrywane pieprzyki a próby watrobowe były zaledwie lekko podwyzszone. Świad miały całego ciała niekoniecznie w miejszcach typowych/stopy i dłonie/. A ja jak już ci mówiłam próby miałam koszmarne o świad tylko ociupinke, nawet zastanawiałam sie czy giniowy zawracać tym wogole głowę?! Zatem nie odpowiem ci tak lub nie. Trzeba zrobić badania i już. Trzymaj sie! Odpowiedz Link Zgłoś
marki0 Re: cholestaza-jakie badania 24.04.06, 14:40 Skoro sie naczytałaś i panikujesz to nie widzę innego wyjcia jak tylko się upewnić że nie jest to to cholerstwo. Idż i zrób sobiue te badania. Koszt ok 30-40 zł. Możesz mieć próblem z kwasami/nie wszędzie je wykonują jest to dosć nowe badanie robione przy tym schorzeniu no i nieco droższe , samo koasztuje ok 30zł/. Rozumiem Cie bo też jestem panikaraą i jak sie już czegoś naczytam to natychmiast mam objawy o których się naczytałam.No ale i tacy ludzie istnieja i nic na to nie poradzimy.Poszperaj w iinnych postach o cholestazie, bo prawie w każdym zabierałam głos. Fakt jest jeden ja np przy niewielkim świądzie wyniki miałam po ok 200,wówczas wpakowano mnie do szpitala i podano sylimarol 3razy dziennie jednak mimo to po dwóch dniach próby były po 600 a bilirubina 4,5. Cieli mnie natychmiast beż żadnej lewatywki i nie patrzac na to że właśnie zjadłam śniadanko. Dodam, że u mnie to był już 39/40 tydzień wiec poród odbył się w terminie. Z drugą ciążą miałam gorzej, choć poród też miałam terminowo, ale ta dieta którą musiałam stosować była okropna a lekarze przez całe 9 m-cy nie potrafili zagwarantować i pocieszać że wszystko bedzie ok. Odetchnęliśmy wszyscy dopiero w chwili porodu. Moja mama to aż się na mnie wściekała że podjeliśmy z mężem takie ryzyko. ale było warto. Zuzka jest świetna! Zatem tak jak Ci juz jedna mama pisała lepiej dmuchać na zimne i wykonać te badania. Ja próby podczas całych 9 m-cy robiłam chba ze 30 razy jak nie lepiej. Jak cos to pisz. Możesz też na meila. A te badania wątrobowe to lekarze chcą aby były konieczne u każdej położnicy tak jak np badanie pozimu cukru ok 20 tygodnia. Odpowiedz Link Zgłoś