aniazmudziak 26.04.06, 18:14 Proszę o odpowiedź, bo sama juz nie wiem, co mam robić. Niektórzy lekarze twierdzą, ze gdy wyniki badań są w normie to witaminy nie są potrzebne. Inni mówią, aby brać. Co robić? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kruszik Re: Czy bierzecie witaminy? 26.04.06, 18:26 hej ja jestem w 40-tym tyg ciazy i przez cala ciaze bralam tylko Falvit. W pierwszym trymestrze dodtakowo kwas foliowy. To wszystko. Wyniki badan mialam zawsze wzorowe, zero anemii - chociaz wcale sie zdrowo nie odzywialam... NIe wiem, jak to jest z witaminami, ale ja nie bralam zadnych. Tylko w formie naturalnej. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jovanka6 Re: Czy bierzecie witaminy? 26.04.06, 18:46 ....do 4 miesiąca brałam tylko folik, a potem Prenatal-zestaw witamin dla cięzarnych i karmiacych, zadałam pytanie podobne do Twojego na innym forum i mnóstwo dziewczyn bierze witaminy, ja miałam zalecone przez lekarza, ale byłam ciekawa, czy inne mamuśki się witaminują Odpowiedz Link Zgłoś
mathiola Re: Czy bierzecie witaminy? 26.04.06, 19:25 No to jednak bralas witaminy - Falvit przeciez to zestaw witamin wlasnie. Ja tez bralam Falvit, a w 7 m-cu maz kupil mi Prenatal i teraz lykam to. A w pierwszym trymestrze nic, tylko kwas foliowy. Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszkaaa6 Re: Czy bierzecie witaminy? 26.04.06, 18:40 Ja jestem w 28tc. Wyniki zawsze miałam i mam w normie. W pierwszym trymestrze brałam kwas foliowy i witaminę E. Od drugiego trymestru zaczęłam brać VITRUM Prenatal. Oczywiście łykam te tabletki z polecenia lekarza. Odpowiedz Link Zgłoś
guzmania Re: Czy bierzecie witaminy? 26.04.06, 19:08 Starm się dobrze odżywiać, chociaż oczywiście nie zawsze mi to wychodzi, wyniki mam w porządku, łykam tylko Falvit. Odpowiedz Link Zgłoś
anutka9 Re: Czy bierzecie witaminy? 26.04.06, 19:11 Ja tak samo na początku brałam kwas foliowy (do 3 mies.) a potem od 3 mies. Prenatal - biorę cały czas (29tc). Wyniki mam zawsze super a odżywiam się... różnie, czytaj: nie zawsze zdrowo. Odpowiedz Link Zgłoś
dominia25 Re: Czy bierzecie witaminy? 26.04.06, 19:29 Zanim dowiedziałm sie że jestem w ciąży brałam kwas foliowy i żelazko- z powodu niewielkiej anemii.Potem okazało się, że i dzidziuś też korzystał.Potem była Materna(obecnie niedostępna w aptekach-koncern farmaceutyczny nie dopełnił jakichś formalnosci)Teraz 33 tydzień biorę Feminal.Po witaminach czuję sie zdecydowanie lepiej Odpowiedz Link Zgłoś
ajla1 Re: Czy bierzecie witaminy? 26.04.06, 19:39 To zależy rzeczywiście od twoich wyników badań, a przede wszystkim od tego jak sie odżywiasz. Ja od początku biorę prenatal i żelazo i niestety anemia, ale lekarz powiedział że dzidzia jest bardzo duża, a ja jestem drobna i niska więc nie chcę rodzić wielkiego bo sie "rozerwię", dlatego teraz biorę już tylko co 2 dni witaminy i zmniejszoną dawkę żelaza bo wyniki mam super, no i zaczął się sezon ogórków, pomidorów, sałaty itd. to jest teraz u mnie na porządku dziennym, tyle że wcześniej nie odąywiałam się za zdrowo, nie jem praktycznie mięsa, a z owocami teraz to tez problem bo sama w nich chemia, więc decyzja należy do Ciebie-jestem generalnie za tym aby brać witaminy ale rozsądnie chyba że chcesz urodziś klocka ponad 4 kg-Pozdarawiam!!! Odpowiedz Link Zgłoś
kasiol81 Re: Czy bierzecie witaminy? 26.04.06, 20:35 Moich dwóch gin mówi że witaminy można łykać dopiero po 12 tyg, wczesniej mogą zaszkodzić. Odpowiedz Link Zgłoś
avana21 Re: Czy bierzecie witaminy? 26.04.06, 20:44 Witam jestem w 35 tc od poczatku ciazy biore Aspargin (6 tabletek dziennie kazda po posilku ) i Materne (1 dziennie) na szczescie Materna jeszcze jest dostepna w mojej aptece pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
karolah2 Re: Czy bierzecie witaminy? 26.04.06, 21:08 Mi lekarz polecił witaminy mimo,ze jeszcze nie mialam zrobionych żadnych badań .Potem wyniki dobre,ale pytał czy nadal spożywam witaminy.Mowi się duzo o tym,ze zdrowe jedzenie wystarcza...ale skąd mam wiedzieć,ze marchewki i szpinak, które zajadam nie są czyms pryskane? latem to moze inaczej,ale przez zimę?ja wolałam jeść tak jak kazał a od początku polecał maternę lub provital.Pozdrawiamy Odpowiedz Link Zgłoś
agan10 Re: Czy bierzecie witaminy? 26.04.06, 21:17 jestem w 11tc i od pierwszej wizyty i Gina biore Feminatal.Dziśbylam na kolejnej wizycie i wyniki krwi ocenił na bardzo dobre(nigdy nie mialam problemu z morfologią).Gin powiedział, żebym brała Feminatal do końca ciąży.W pierwszej ciąży brałam Maternę.Teraz mi powiedzial, że Materny nie poleca, bo rodzą się po niej "Many" czyli duże dzieci podobne do znanego Pana o tym nazwisku.Myślę, że co lekarz, to ma trochę inne podejście do przyjmowania przez ciężarną witamin. Odpowiedz Link Zgłoś
beczek2 Re: Czy bierzecie witaminy? 26.04.06, 21:22 A ja nie biorę żadnych witamin i wyniki mam też bardzo dobre i nie zawsze się prawdidłowo odżywiam. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiak37 Re: Czy bierzecie witaminy? 26.04.06, 21:26 ja biore feminatal-1 tabletke dziennie.jak nie bralam nic,a tez jestem zdrowa jak kon,to krwawily mi dziasla i bolaly wszystkie zeby.teraz mam spokoj,zreszta nie moge jesc warzyw a i na owoce jestem wybredna(to skutek ciazy-nie moge i juz). Odpowiedz Link Zgłoś
vasylkova Re: Czy bierzecie witaminy? 26.04.06, 21:27 Przez pierwsze 3 miesiace bralam kwas foliowy, potem ginka zalecila mi witaminy dla ciezarnych - lykalam przez miesiac prenatal, a i tak okazalo sie, ze mam zbyt niska hemoglobine, dostalam preparat zelaza - brak poprawy. Od miesiaca nie biore zadnych witamin, pije tylko herbatke z pokrzywy (zelazo) - hemoglobina podniosla sie z 9.0 na ponad 11. Poki wyniki mam dobre, i mam mozliwosc jedzenia warzyw, owocow, nabialu, to nie zamierzam sie faszerowac stucznymi witaminami. Nie dajmy sie zwariowac. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Czy bierzecie witaminy? 26.04.06, 21:44 jestem w 19 tygodniu ciazy. od poczatku biore tylko kwas foliowy. wyniki wszystkie, jak do tej pory, mialam dobre. lekarz nie przepisal mi zadnych witamin, a sama na wlasna reke nic nie biore. nie odzywiam sie jakos super zdrowo, ale lubie owoce i warzywa, dlatego pomidory, ogorki, papryka, brokuly, jablka, gruszki, czy winogrona sa u nas na porzadku dziennym. nie przepadam tylko za rybami na obiad, ale za to lubie kanapki z lososiem, wiec sie usprawiedliwiam. moim zdaniem, to lekarz powinien zadecydowac, czy brac jakies witaminy, czy nie. wbrew temu, co sie powszechnie uwaza, nawet witaminy w nadmiarze sa szkodliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
honorata241 Re: Czy bierzecie witaminy? 28.04.06, 11:43 ja biorę odpoczątku ciąży witamuiny prenatal witrum raz dziennie po jednej. Odpowiedz Link Zgłoś