mitkak1 27.04.06, 20:11 Proszę powiedzcie kiedy po cesarce można zachodzić ponownie w ciązy. Słyszałam, że trzeba odczekać, tylko ile? Aha i jeszcze ile można mieć cesarek w życiu, ktoś mi powiedział, że tylko dwie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wizard5 Re: ciąza po cesarce 27.04.06, 20:29 Pisza mowia ze dwa lata powinno sie odczekac ale co lekarz to inna opinia,najlepiej jak skonsultujesz ze swoim ginekologiem,niech cie zbada i oceni czy juz jestes gotowa.Ja zaszlam akurat rok i 9 miesiecy po pierwszej cesarce i wszystko w porzadku.A z iloscia cesarek to nic mi nie wiadomo.Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
simonkapl Re: ciąza po cesarce 27.04.06, 20:33 Mnie lekarz pwoiedzial ze nie ma jakiegos okresu do odczekania. Odpowiedz Link Zgłoś
ryba751 Re: ciąza po cesarce 27.04.06, 20:39 Ja zaszłam dokładnie rok po pierwszej cesarce. Teraz jestem już w 30 tyg. czuję się dobrze lekarz też mówi że jest OK. Nie wiem jak będzie z porodem czy cc. czy naturalnie z tym bywa różnie. Ostatnio mój gin. mnie pocieszył że miał pacjentkę po 3-ch cc. A 4ty poród naturalny. Nie ma reguły. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
danas74 Re: ciąza po cesarce 27.04.06, 22:15 Ja zaszłam w ciążę też rok po cc. Jestem w 7 tygodniu. Przeczytałam w necie wypowiedź pani ginekolog, że rana po cc zrasta się około 2 lat i tyle trzeba odczekać do następnego porodu (czyli w ciążę możesz zajść wcześniej). A co do ilości cesarek, to wiem tyle, że mojej koleżance po trzecim cięciu podwiązali jajowody, bo wg nich, czyli lekarzy, czwarta ciąża byłaby zagrożeniem dla jej życia ( z powodu pęknięcia macicy). Ale.............co gin, to teoria pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
earl.grey Re: ciąza po cesarce 28.04.06, 13:31 mi osiem miesięcy po cesarce dwie lekarki niezaleznie od siebie powiedziały, że moge juz zachodzic w drugą ciążę, po obejrzeniu blizny na usg. Ale na pewno to jest sprawa indywidualna. Na forum cesarskie cięcie forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=13344&s=3 wypowiadała sie kiedys dziewczyna, która miała 5 cc, i kilka dziewczyn, które miały po cztery. Z moich znajomych najwięcej miała koleżanka, której ojciec jest zreszta profesorem ginekologiem, trzy. Podwiązanie jajowodów jest w Polsce zabronione nawet jeśli kobieta sobie tego życzy. oczywiście zdarza się, jak i inne zabronione rzeczy, ale wyłącznie po dogadaniu się pomiędzy pacjentką a lekarzem i za grube peiniądze. Normalnie grozi za to więzienie, więc raczej nie jest możliwe, żeby lekarz zrobił to wbrew woli pacjentki, nawet za pieniądze trudno się doprosić. Odpowiedz Link Zgłoś
termio Re: ciąza po cesarce 28.04.06, 13:58 Witam, "przewidziane regulaminowo" to okres 2 lat, od porodu do porodu. Nie ma czegoś takiego jak okres zarazstania rany, jak napisałą jedna zkoleżanek w poście powyżej, powołując się na panią ginekolog. Chodzi o to aby rana się nie rozeszła, no i najważniejsze, to INDYWIDUALNOSC w tych sprawach. Oczekuję, aktualnie po terminie 4 dni, synek jest duży, tzn. ok 3600, jak dalej nie zechce wyjść, to pewnie mnie znów potną (pierwszy był głową do góry), boją się aby przy parciu macica nie pękła w miejscu szycia. Pozdrawiam. Aga Odpowiedz Link Zgłoś
earl.grey Re: ciąza po cesarce 28.04.06, 16:01 zobacz ten wątek - tam są cytowane wypowiedzi lekarzy dotyczące prawdopodobieństwa pęknięcia mamciy podczas porodu: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=585&w=40816748 Odpowiedz Link Zgłoś
izabela374 Re: ciąza po cesarce 29.04.06, 18:26 zaszłam w następną ciążę po 4 miesiącach,miałam słaby szew i zrobiono mi oczywiście cesarkę.Po operacji dowiedziałam się że stary szew całkiem się rozleciał.A za jakieś 7 miesięcy czeka mnie następna..... Odpowiedz Link Zgłoś
izabela374 Re: ciąza po cesarce 29.04.06, 18:33 oczywiście od drugiej ciązy upłynęło przeszło 2 lata Odpowiedz Link Zgłoś