Dodaj do ulubionych

ciaza a przedszkole

30.04.06, 23:49
posylam we wrzesniu synka do przedszkola i bede wtedy w 5 m. I zastanawiam
sie, ze jak zacznie chorowac a ja sie od niego bede zarazac (norma- najpierw
on chory, a potem ja) to moze byc roznie. Tak sie zastanawiam czy zrezygnowac
z przedszkola. W tamtym roku chodzil na polgodzinne zajecia raz w tygodniu i
przywlokl raz jakis wirus zoladkowy, a potem maly katarek- oczywiscie
wspolnie odchorowalisy. Z tym, ze jemu samo po dniu przechodzi, a mnie trzyma
sporo dluzej. Jakie sa wasze doswiadczenia?
Obserwuj wątek
    • mika_p Re: ciaza a przedszkole 01.05.06, 00:30
      Dobra, wyobraź sobie, ze go nie posyłasz, a za kilka lat znów jesteś w ciąży, a
      twoj syn jest objęty obowiązkiem szkolnym i musi iść do zerowki. Wiadomo,
      przywlecze jakis wirus. Poslesz go do tej zerówki czy narazisz się na kłopoty z
      sądem rodzinnym?
      Dodatkowo, jak pojdzie do przedszkola od wrzesnia, to do grudnia/stycznia zdazy
      juz sie wychorowac i nie będzie zarażać malucha. A jesli poślesz go do
      przedszkola dopiero jak sie dziecko urodzi, to i przywlecze choroby (zimą
      prędzej niż jesienią, pamietasz ubiegłoroczny wrzesien, jaki był ladny?) i moze
      sie poczuć odrzucony - pojawiło sie nowe dziecko, wiec on idzie w odstawke do
      przedszkola.
      Ma cały rok siedziec w domu?
      • matuska Re: ciaza a przedszkole 01.05.06, 09:25
        Zgadzam sie z mika , u mnie jest podobna sytuacja, syn chodzi do szkoly i do
        tego ma talet do chorowania , lecz przez ten czas co choruj sie nie przytulamy,
        nie calujemy na dobranoc, i wietrzymy czesto mieszkanie i jakos udalo sie
        niezachorowac, zreszta jak ma nas choroba dorwac to i bez zarazania sie czepnie
        • azoorek Re: ciaza a przedszkole 01.05.06, 13:12
          najwyzej mezowi przybedzie troche wiecej obowiazkow
    • roza30 Re: ciaza a przedszkole 01.05.06, 14:19
      No cóz, ja mam odmienne zdanie od poprzedniczek.
      Moja corka chodzi od listopada do przedszkola, a ja jestem w ciąży od stycznia- tak więc mam podobna sytuację.
      wyglądalo to dotad tak - listopad - styczen prawie nie chorowała (może raz na miesiąc)
      od końca stycznia, jest chora non - stop a ja razem z nią.
      Dwa - trzy dni w przedszkolu, a potem tydzien ona chora i tydzień ja. Koszmar, tym bardziej w ciąży, kiedy nie mozna brac leków.
      Ja własnie ja zabieram z przedszkola, bo obawiam sie o reszte tak przechorowanej ciązy i o noworodka, ktory niebawem pojawi sie w domu.
      Tak więc uważam, że jesli nie musisz posylac, to nie posyłaj, wyslesz za rok, jak odchowasz juz trochę drugie dziecko. Pozdrowiam
    • misiek12311 Re: ciaza a przedszkole 01.05.06, 22:51
      moja córka nie chodziła do przedszkola, kiedy byłam w 2 ciąży, a często
      przynosiła choroby, które ja przechodziłam razem z nią (m.in. rotawirus).
      Oczywiście jest mniejsze prawdopodobieństwo zachorowania, kiedy do przedszkola
      nie uczęszcza.
      Moim zdaniem, jeżeli nie musisz jej posyłać to niech jeszcze trochę posiedzi w
      domu. W ciąży lepiej na pewne choroby nie ,,zapadać", zwłaszcza na te wieku
      dziecięcego (jeżeli nie chorowałaś).Wiem, że pod koniec ciąży z dużym
      brzuszkiem i z maluszkiem będzie Ci ciężko, ale pomyśl, jak byłoby gdybyście
      chorowały oby dwie.
      • misiek12311 Re: ciaza a przedszkole 01.05.06, 22:53
        przepraszam - chorowali oby dwoje.
      • mika_p Re: ciaza a przedszkole 02.05.06, 00:48
        Nie wiem, w jakim wieku jest kandydat do przedszkola, ale trzeba uwzględnic
        kilka czynników, nie tylko potencjalne choroby:
        1. potrzeba kontaktów społecznych, wyjścia z domu - nowy dzidziuś urodzi sie
        zimą, przez kilka tygodni wyjść z domu z mamą albo nie bedzie wcale, albo
        ograniczone mozliwosciami noworodka, starszak uświerknie w domu z nudów, tym
        bardziej, ze mama zajęta karmieniem i opieka nad maluszkiem będzie miała
        drastycznie mniej czasu dla starszaka.
        2. z drugiej strony, 6-8 h starszaka w przedszkolu pozwoli mamie na zlapanie
        jakiejś drzemki z dzidziusiem, przy starszaku to nie bedzie mozliwe, bo trzeba
        bedzie mu poswiecić uwagę.
        3. Boże Narodzenie - w skrajnie niefajnym przypadku moze sie okazać, że
        przedszkolna "choinka" to będzie jedyne świętowanie świąt.

I jeszcze trzeba się zastanowić, czy w razie gdyby mama trafiła na kilka,
        kilkanascie dni przed porodem do szpitala, to bedzie komu zająć się dzieckiem -
        bo jeśli nie, to odstawienie młodzienca do przedszkola na czas pracy tatusia
        bedzie najprostszym, najtanszym i najzdrowszym dla chłopca wyjsciem.
        • misspigy Re: ciaza a przedszkole 02.05.06, 11:28
          a ja małego właśnie nie posłałąm do przedszkola, bo bałam się chorób... i co?
          Od 3 tyg nie mogę się wyleczyć z przewlekłej infekcji górnych dróg oddechowych!
          Co ma wisieć nie utonie!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka