kerun 01.05.06, 21:09 witam jak w temacie, strasznie swędzą mnie nogi, nie wiem czy to, że skóra jest sucha czy jest tego jakiś inny powód?! może któraś z Was miała coś takiego pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
danas74 Re: swędzenie nóg 01.05.06, 21:16 Oj, tak. Ja miałam coś takiego. W poprzedniej ciąży przez całe 9 miesięcy swędziały mnie nogi. Okropnie. Oczywiście się drapałam, bo trudno było się nie drapać. Po krótkim czasie, w miejscu, które podrapałam wychodziły duże wylewy podskórne. Wyglądało to nieciekawie. Zbadaj sobie cukier w moczu, bo ja miałam przez całą ciążę podniesiony. Gdzieś wyczytałam, że mogą to być objawy cukrzycy ciążowej, ale wszystko dobrze się skończyło. Po porodzie swędzenie ustało, jak ręką odjął. Pozdrawiam )) Odpowiedz Link Zgłoś
mathiola Re: swędzenie nóg 01.05.06, 21:45 Jesli skora na calych nogach, to moze byc z przesuszenia - ja musze natluszczac sie cala, bo bym sie zadrapala na smierc A jesli podeszwy stop + podeszwy dloni, to moze byc objaw cholestazy, paskudztwo, tez mozna sie zadrapac na smierc. Albo z innej beczki jeszcze - moze grzybica?? Odpowiedz Link Zgłoś
nikusia79 Re: swędzenie nóg 01.05.06, 22:11 Mnie w ciąży swedzialy nogi i ręce. Pomógł mi magnez. Brałam magnum B6. Odpowiedz Link Zgłoś
kerun Re: swędzenie nóg 01.05.06, 22:23 wielkie dzięki dziewczyny, na szczęście nie swędzą mnie "podeszwy" czyli zostaje mi się smarować i już - uff najgorzej jest z plecami - męża nie ma już 3 tydzień - a plecy swędzą jak ... a po kąpieli to prawdziwy koszmar - chyba poproszę sąsiada ) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
fiamma75 Re: swędzenie nóg 02.05.06, 09:28 Masz to samo, co ja - nadwrażliwość skóry - paradoksalnie woda pogarsza stan. Nie kąp się codziennie, bo się zadrapiesz - spróbuj co 2 dzień, do kąpieli dodawaj Balneum Herbal Plus (zamiast mydła, w ogóle zrezygnuj z mydeł), a swędzące miejsca możesz smarować emulsją Sarnol (bez recepty). Poza tym pomaga też noszenie bezuciskowych skarpet. Odpowiedz Link Zgłoś
demarta Re: swędzenie nóg 02.05.06, 12:08 kurcze, mam to samo, ale usilnie próbuję dociec przyczyny i nie umiem jej znaleźć...... mnie najbardziej swędzą piersi, potem brzuch, zaczynają dochodzić pachwiny, ramiona.... w miejscu gdzie się wydrapię (a nie zawsze mogę się od drapania powstrzymać) robią mi się ohydne czerwone plamy z których złazi skóra, fuj, fuj, gin przepisał mi zyrtec, ale narazie nie biorę, bo co mi to da? ale ostatnio mam manie grzybicy w głowie, tylko skąd grzybek na piersiach???? Odpowiedz Link Zgłoś