mibre 05.05.06, 12:40 od kiedy trzeba brać przeciwciała?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bastet7 Grup głównych???? 05.05.06, 12:59 Chodzi CI że ojciec ma np. A a kobieta B????? Odpowiedz Link Zgłoś
kurova Re: konflikt grup głównych 06.05.06, 11:27 Przyznam się ,że też mnie interesuje ten temat. Ja mam 0(rh+), mąż A(rh+), gdy urodziłam dziecko , jeszcze w szpitalu na codziennym obchodzie pani doktor zauważyła i powiedziała :"o mamy konflikt w grupach głównych", zaleciła badanie krwi małego , chyba to była hemoliza, wyszła prawidłowo i nie trzeba było przetaczać krwi małemu. Po jakimś czasie pytałam się mojego ginekologa, jak to byłoby przy drugim dziecku, czy też trzeba brać jakieś przeciwciała, a on do mnie, że nie ma czegoś takiego jak konflikt grup głównych, że lekarka nie powinna takich rzeczy mówić, mnie zamurowało, bo mój ginekolog jest ordynatorem , z dużym doświadczeniem. Na prawdę, jeżeli któraś coś wie, niech napisze, jestem teraz w 21tc drugiej ciąży. Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: konflikt grup głównych 06.05.06, 13:49 W czasie ciąży konflikt w gr.gł.nie pokazuje się wiec nie narasta. Konflikt ten ujawnia się u dziecka dopiero po porodzie gdy nasila sie żółtaczka. Nie ma możliwości leczenia tego w ciąży bo to nie konflikt w zakresie czynnika Rh. Poza tym jest on mniej groźny niż w kofflkicie serologicznym. Pzdr.Gosia Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: konflikt grup głównych 06.05.06, 13:57 Jeszcze jedmo konflikt ten najcięższy ma przebieg w pierwszej ciąży kolejne zaś pojawiają się rzadko u kolejnych dzieci. W koflikcie w czynniku Rh zaś jest odwrotnie-pierwsza ciąża nie występuje,a kolejne zaś mogą nasiloać. Pzdr.Gosia Odpowiedz Link Zgłoś
aniazm Re: konflikt grup głównych 06.05.06, 14:26 o, to mnie pocieszyłaś, że w drugirj ciąży występuje rzadziej z Antsiem mieliśmy konflikt w grupach głównych - ja mam 0-, mąż AB+, a Antoni A- - a bałam się w Rh. Antek miał bardzo wysoki poziom bilirubiny chyba 19,6 promila, lekarze mówili, że jak przekroczy 20 to będzie miał transfuzję. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
malinka255 Re: konflikt grup głównych 06.05.06, 14:29 Ja mam "0-", mąz ma "AB+"; pierwsze dziecko po mężu grupę ma; i dlatego ja po porodzie dostałam zastrzyk po to, aby w drugiej ciązy i w drugim porodzie było oki; to wszystko, bez obaw; malinka Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: konflikt grup głównych 06.05.06, 14:36 W konflktcie w ukł.AB0 nie ma zastrzyku,bo nie leczy się matki tylko dziecko po porodzie. Ty dodatkowo masz niezgodość serologiczną w zakresie czynnika Rh dlatego dostałaś po porodzie immunoglobulinę bo odziedziczył poojcu czynnik Rh ( - ) Pzdr.Gosia Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: konflikt grup głównych 06.05.06, 14:39 Sorry nie Rh - tylko po ojcu Rh ( + ) Gosia Odpowiedz Link Zgłoś