Dodaj do ulubionych

pomiary glukometrem!!!!!

07.05.06, 21:33
Hejsmile)Jestem w 27 tyg. ciąży.Niedawno stwierdzono u mnie cukrzycę ciążową i
zakupilam dzisiaj glukometr.Mam pytanie odnosnie pomiarów glukometrem,pomiary
te należy robic godzinę czy dwie godziny po posiłkach?I jaka jest norma cukru
u kobiety w ciąży?Dzieki z góry i pzdr.
Obserwuj wątek
    • kasia161069 Re: pomiary glukometrem!!!!! 07.05.06, 21:45
      www.nfz-opole.pl/Swiadczeniodawcy/rekomendacjacukrzyca.pdf - to jest
      strona o cukrzycy ciazowej tam znajdziesz tabelke .
      Napisz mi jaki glukometr zakupilas i ile dalas?
      • zalach Re: pomiary glukometrem!!!!! 07.05.06, 21:54
        dzieki za odp,ale nie mam programu do odczytania pdf i dalej nic nie wiem.Co do
        glukometru to kupiłam precision QID za 59 zł.Tez masz wysoki cukier?
        • kasia161069 Re: pomiary glukometrem!!!!! 07.05.06, 21:57
          po 50g wynik mialaM 159 a wiec chyba cos nie tak , jutro ide do lekarza to
          zobacze co dalej ale mysle ze da mi na powtorzenie 75 g i zobaczymy.poczekaj
          przepisze ci ta tabelke bo nie mozna tego skopiowac
          • qamyczeq Re: pomiary glukometrem!!!!! 07.05.06, 21:59
            Pomiary robi się 4 razy dziennie: na czczo, godzinę po śniadaniu, obiedzie i
            kolacji. Normy: na czczo od 60 do 90, po posiłkach od 60 do 130.
            • qamyczeq Re: pomiary glukometrem!!!!! 07.05.06, 22:02
              A swoją drogą dziwię się, że musiałaś kupić ten glukometr. Ja kolejny raz mam
              cukrzycę ciężarnych i glukometr otrzymałam w poradni diabetologicznej,
              oczywiście do zwrotu po porodzie, ale nie bylo mowy o kupnie na własną rękę.
              Pozdrawiam.
        • kasia161069 Re: pomiary glukometrem!!!!! 07.05.06, 22:06

Docelowe wartości glikemii w ciąży - samokontrola za pomocą glukometrów
          na czczo 60-90 mg/dl
          przed posiłkiem 60-105 mg/dl
          1 godz. po posiłku <140 mg/dl
          2 godz. po posilku <120 mg/dl
          2-4 godz. w nocy > 60 mg/dl
          • kasia161069 Re: do qamyczeq 07.05.06, 22:10
            Hej jak sobie radzisz czy stosujesz tez diete i jak ona miejwiecej wyglada.PO
            pierwszej ciazy przeszla ci ta cukrzyca??
            • zalach Re: do qamyczeq 07.05.06, 22:44
              dzieki za wszytskie odpowiedzi.W poradni diabetologicznej pani doktor miala juz
              wszystkie glukometry wypozyczone i wolalam sobie kupic, a nie czekac az ktos
              sie zlituje i dostane ten glukometr.Napiszcie jakie mialyscie wyniki po 50 i 75
              g tego swinstwa glukozy?Ja mialam 75 g po 1 godz. 183,a po 2 godz. 150.Teraz
              przy mierzeniu glukometrem w domu raz mialam 119 godzine po posilku, a po 2
              godz. mialam 76.mam nadzieje, ze bedzie dobrze tak u mnie jak u wassmile))
              • qamyczeq Re: do qamyczeq 07.05.06, 23:08
                Przy drugiej ciąży miałam wynik po 75 g glukozy 140, a po godzinie 127, więc
                właściwie na granicy normy. Mój gin skierował mnie jednak do diabetologa,
                ponieważ w pierwszej ciąży też wystąpiła u mnie cukrzyca. Diabetolog
                stwierdził, że lepiej dmuchać na zimne i zalecił dietę - nigdy nie mialam
                insuliny.
                Dietą udało mi się wyrównać poziomy cukrów, zazwyczaj mieściłam się w normie,
                choć zdarzały się małe wpadki, powyżej 146, choć sporadycznie. (wtedy, gdy np.
                uległam jakiejś słodkiej drobnostcesmile)
                Dieta opiera się na długiej liście tego, co wolno, a czego nie.
                Przede wszystkim 5 do 6 małych posiłków, czyli często a niezbyt obficie,
                wskazane duże ilości warzyw (uważać na gotowane buraczki i marchewkę), pieczywo
                ciemne, mleko tylko 0, 5 % i nie do pierwszego posiłku, ograniczyć owoce,
                dozwolne jabłko, kiwi, grejfrut, sery raczej białe chude, unikać serów żółtych,
                potraw smażonych, dozwolone duszone i gotowane.Żadnych słodyczy, słodzonych
                napojów czy soków. To tak bardzo po krótce...
                Na początku było trudno, ale do wszystkiego można się przyzwyczaić. Bardzo
                pozytywne dla mnie było to, że po pierwszej ciąży przestałam słodzić herbatę
                czy kawę i nie wyobrażam sobie inaczejsmile
                Cukrzyca przeszła mi po porodzie, tym razem też mam stawić się na kontrolne
                badania po 6 - 7 tygodniach od porodu, a on tuż tużsmile
                Trzymam za Was kciuki, życzę dużo zdrówka.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka