ancillum1 09.05.06, 13:52 właśnie dowiedziałam się)) super, na wizytę idę niedługo, ale zastanawiam się, czy takie witaminki mogę sobie spokojnie łykać? wiadomo, że folik, a inne? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kasiak37 Re: capivit-czy mogę łykać? 6tc 09.05.06, 14:03 capivit czyli A+E.nie jest dobrze brac duzo witamin a szczegolnie z tej grupy.co do innych mikro i makro to moj gin kazal mi wyluzowac i nie przesadzac z przyjmowaniem,wiec nie biore choc paznokcie mi "poszly".na poczatku bralam folik a od miesiaca feminatal N,ktory tez zawiera kwas foliowy. Odpowiedz Link Zgłoś
margonik Re: capivit-czy mogę łykać? 6tc 09.05.06, 14:08 Nie wiem, w którym jesteś tygodniu. W II trymestrze paznokcie i włosy z reguły świetnie rosną i sa zdrowe, jak nigdy! Także być moze musisz poczekać A co do Capivit A+E - nie należy ich brać (jak pisze Kasia). Preparaty witaminowe w ciaży nalezy brac tylko pod kontrolą lekarską, bo nadmiar witamin może zaszkodzić! Szczególnie właśnie witaminy A i D. Jeśli stosuje się porządną dietę, to zazwyczaj nie trzeba brac dodatkowych witamin (jedynie folik). Chyba że dużo się wymiotuje lub ma się jakies niedobory. Wówczas lekarz proawdopodobnie zapisze jakies witaminki dostosowane specjalnie dla kobiet w ciąży, np. Feminatal N. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiak37 Re: margonik:) 09.05.06, 14:12 pazurki mi sie polamaly i porozdwajaly gdzies okolo 8 tygodnia doslownie w ciagu paru dni.z wlosami nie mam problemow.teraz juz 13 tydzien wiec skoro mowisz o poprawie paznokci to supertrzymam za slowo Odpowiedz Link Zgłoś
margonik Re: margonik:) 09.05.06, 14:30 Mi za to na początku ciąży pospadały tipsy - dosłownie jeden za drugim, tak jak piszesz - w ciągu kilku dni. Oczywiście paznokcie pod nimi były w stanie fatalnym. Rozmawiałam z manicurzystką (inną niż ta, która zakładała tipsy, więc chyba można jej wierzyć ) i stwierdziła, że to normalne na początku ciąży. Ale teraz jestem w 23tc i nie nadążam ze skracaniem paznokci Odpowiedz Link Zgłoś
kasiak37 Re: margonik:) 09.05.06, 14:36 i dlatego ja nigdy nie zrobie juz tipsow...pozniej przez pol roku nie moglam dojsc do ladu z paznokciami.teraz tez z racji ciazy mam w oplakanym stanie a zawsze byly sliczne i dlugie.skoro piszesz ze sytuacja sie poprawi diametralnie w 2 trymestrze to super.znajomi,ktorzy pamietaja zeszle czasy pytaja co mi sie stalo i czy jestem chora Odpowiedz Link Zgłoś
aborka Re: capivit-czy mogę łykać? 6tc 09.05.06, 14:36 absolutnie nie bierz. W ciąży nie mozna przekraczac dziennej dawki wit a 4000jm. wiec nie wolno łykac nic co zawiera wit a. Moze ona uszkadzac płód bo sie w nim odkłada. Oczywiscie do tego potrzeba czasu i duzych dawek wiec nawet jak łykałas to sie nic nie stało. Ale lepiej odstaw capivit. W cizy paznokcie i tak ci sie wzmocnią i włosy tez. No a teraz zaczyna sie sezon owoców i warzyw - wykorzystaj to. Mysle ze do jesieni zadne witaminy nie bedą potrzebne Odpowiedz Link Zgłoś