aniulekq 13.05.06, 16:26 Właśnie odebrałam wyniki na cytomegalię. CMV IgG dodatnie CMV IgM ujemne Jestem w 10 tygodniu ciązy i martwię się czy chorowałam na poczatku ciązy skoro wynik CMV IgG jest dodatni Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mamasebunia Re: cytomegalia 13.05.06, 21:59 To chyba dobrze. IGG oznacza ze przeszlas chorobe i masz przeciwciala. Jesli bylabys chora miałabys IGM dodatnie Odpowiedz Link Zgłoś
aniulekq Re: cytomegalia 13.05.06, 23:02 Jesli chodzi interpretacje wyniku to umiem ją rozszyfrowac tylko sie martwię czy nie byłam chora na początku ciązy Może wiecie ile ta choroba potrzebuje czasu na "samowyleczenie"? Odpowiedz Link Zgłoś
aniulekq Re: cytomegalia 14.05.06, 12:39 podciągam bo to dla mnie ważne i bardzo proszę o odpowiedź Odpowiedz Link Zgłoś
gaba36 Re: cytomegalia 14.05.06, 13:56 Jeżeli jesteś w 10 tygodniu ciąży i nie masz już IgM to jest mała szansa, że byłaś chora w ciąży. Trudno to raczej stwierdzić, możesz jeszcze zobaczyć ile masz tych IgG, jeżeli kilkadziesiąt razy powyżej normy to przechodziłaś dość niedawno, ale to nie znaczy, że w ciągu ostatnich 10 tygodni. Następne badanie na cytomegalię powinnaś zrobić w III trymestrze. Teraz nie ma się czym martwić. Ale poradź się jeszcze lekarza. Odpowiedz Link Zgłoś
aniulekq Re: cytomegalia 14.05.06, 16:54 gaba36 dziękuję serdecznie za życzliwą odpowiedz. IgG mam 79. Gdzieś doczytałam, że gdybym miała CMV teraz w ciązy to IgM byłoby na plusie a jest ujemny. Jeszcze raz serdecznie dziękuję! A co do lekarza to wizytę mam dopiero w czwartek - do tego czasu chyba bym osiwiała z niewiedzy dlatego porosiłam was o pomoc Odpowiedz Link Zgłoś
kasia.kasia200 Re: cytomegalia 19.05.06, 16:55 cześć,moje wyniki są takie: cytomegalia CMV IgM - ILOŚCIOWO wynik < 4.0 cmv iGM - TEST JAKOŚCIOWY WYNIK - UJEMNY poproszę o pomocw interpretacji,bo mamjuz mętlik w głowie albo toxo IgG < 5.0 toxo IgM ujemny z góry dziękuję za pomoc Odpowiedz Link Zgłoś
j.gruszfeld Re: cytomegalia 19.05.06, 17:23 Właściwie jak to jest z tym badaniem na cytomegalię i toksoplazmoze? Czy każda ciężarna powinna je robić? Mnie lekarz nie kazał robić badań ani na jedno, ani na drugie. Na własną rękę zrobiłam badania na toksopl. ale tylko IGg. Proszę o odpowiedź. Czy cytomegalia to groźna choroba? Właściwie to nic o tym nie czytałam Odpowiedz Link Zgłoś