Dodaj do ulubionych

Cukrzyca?...

16.05.06, 09:25
Ja znowu o tym. Powiem tylko, że jestem załamana.
W zeszłym tygodniu robiono mi test na obc. glukozą 50g i po godzinie wynik
wyszedł 141 (norma do 140). Tak więc kazano mi przyjść za kilka dni tj .
wczoraj w celu wykonam=nia testu z 75g glukozy. I tak: na czczo miałam wynik
84(w normie), po godzinie: 152(norma do 180), a po dwóch 145 (norma do 140).
I ten ostatni wynik zadecydował o tym, że skierowano mnie natychmiast na
oddział patologii ciąży na spotkanie z diabetologiem, oraz po odebranie
glukometru. Zalecono mi specjalną dietę z ograniczeniem cukrów prostych, oraz
samodzielny pomiar 4xdziennie poziomu glukozy poprzez nakłuwanie się igłą,
brrr...
Ja to wszystko znisę, bo jestem dość wytrzymała, ale czy to już naprawdę
cukrzyca, czy oni tylko dmuchają na zimne, zważywszy na to, że wynik był dość
lekko przekroczony.
No i jeszcze kwestia wyniku z 75: który jest bardziej miarodajny , ten po
godzinie czy po dwóch. Po rozmowie z innymi dziewczynami czekającymi na
glukometry okazało się, że u nich wynik był zawyżony po godzinie, a tylko u
mnie po dwóch. Chciałabym wiedzieć czy to ma jakieś znaczenie?
No i czy są szanse, żeby ten problem zniknął po porodzie (wiem że u 50%
chorych na cukrzycę w ciąży ta choroba rozwija się później), z uwagi na to,
że u mnie w rodzinie w ogóle nikt na cukrzycę nie choruje.
Wiem, że o to wszystko powinnam spytać lekarza, ale byłam tak oszołomiona
obrotem zdarzeń, że po prostu miałam pustkę w głowie.
Będę wdzięczna za wszelkie wypowiedzi i pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • jusia111 Re: Cukrzyca?... 16.05.06, 10:03
      Nicc się nie przejmuj. Ja mam za sobą dwie ciąże z cukrzyca cieżarnych - też
      przekroczone po 2h. Z czego druga ciąża wymagała insuliny i wszystko jest w
      porządku - od 12 dni Hania jest już z nami smile zdrowiutka i śliczna. Dieta Ci
      nie zaszkodzi a zdrowi dziecka najważniejsze. A poza tym mniej przytyjesz -
      będziesz się lepiej czuła po porodzie smile A do glukometru przyzwyczaisz się
      bardzo szybko - kłuj się w opuszki jak najbliżej paznokcia - mniej boli smile
      Pozdrawiam
      Jusia
      • dwamartaki Re: Cukrzyca?... 16.05.06, 10:11
        Krew pobierali Ci na próbie z żyły czy z palca? Między 140 a 145 nie ma różnicy.
        Przeginają... Aż nie mogę uwierzyć, że przy 145 po glukozie kładą na patologię.
        Dobry wynik miałaś to o co im chodzi? Napisz czy brali z żyły czy palcasmile
        • camaieu Re: Cukrzyca?... 16.05.06, 10:38

Z palca.
          sad

Dziś pierwszy dzień diety i pomiarów.
          Wynik z rana (na czczo): 90, a godzinę po śniadaniu: 96.
          Więc chyba na razie w normie?...
          Kurcze, jeśli jest ok, to naprawdę nie wiem po co oni chcą mnie tak męczyć,
          zwłaszcza że grozi mi ta procedura (tzn. dieta + pomiary glukometrem) aż do
          dwóch tygodni po porodzie sad((
      • camaieu Re: Cukrzyca?... 16.05.06, 10:39
        Jusia, a co z Tobą? Czy to już koniec cukrzycy?
    • madzialu Re: Cukrzyca?... 16.05.06, 10:50
      Ja wczoraj wlaśnie bylam u gina z wynikami obciążenia glukozą 75 gr. Też się
      martwilam, bo mialam po godzinie 177 a po dwóch 147. Ale lekarz powiedział, że
      cukrzyca jest wtedy kiedy po godzinie przekracza 190, a po dwóch 150. Wszystko
      poniżej to po prostu mała typowo ciążowa nietolerancja gukozy. Dzieciak uciska
      na trzustkę i dlatego takie wyniki. Mnie do szpitala nie wysłal i glukometrem
      mierzyć nie kazał. Musze tylko diety pilnować, co i tak robię od miesiąca, więc
      dam sobie radę. Myślę, że u Ciebie po prostu dmuchają na zimne.
    • jashka80dm Re: Cukrzyca?... 16.05.06, 10:59
      Glowa do gory. ja tez mam cukrzyce ciazowa i sie nie przejmuje. ja nawet nie wiem skad ona u mnie skoro ani slodniego nie jem, ani smazonego- bo nie lubie. ja jestem od 8 lat wegetarianka i sie zdrowo odzywiam a tu bach cukrzyca!! z tego co wiem, i jak inne dziewczyny pisalay, taka cukrzyca mija. bo tak naprawde to jest to poprostu nietolerancja glukozy i tyle. Ja mam sie stosowac do diety ktora stosuje od kilku lat- czyli nie slodzic, nie smazyc i tlusto nie jesc smile tez mam glukometr i musze sie naklowac 4 razy dziennie. Jeszcze ra zglowa do gory! najwazniejsze zeby dzidzia byla zdrowa. Pozdrawiam!!!
      • camaieu Re: Cukrzyca?... 16.05.06, 11:09
        Dziękuję Wam za pocieszenie, naprawdę zrobiło mi się lepiejsmile
        Powiedzcie tylko jak radzicie sobie z glukometrem, czy nie ogranicza Was on
        nieco? Bo przecież trzeba pilnować tych godzin, a przede wszystkim jak
        zaplanować wyjście z domu, bo wydaje się, że pomiarów można dokonywać tylko w
        warunkach domowych?
        • dwamartaki Re: Cukrzyca?... 16.05.06, 11:28
          Z krwi żylnej cukier jest wyższy niż z palca, więc może masz ciut ponad normę,
          ale też nie żeby się przejmować. Dziwne, że biorą z palca na decydującym o
          losach ciąży badaniu... Poza tym nie jesz czystej glukozy na każde śniadaniesmile.
          Jak już dostaniesz ten glukmetr to sprawdzaj po jedzeniu jak sobie radzi
          organizm ze zwykłym jedzeniem, bo jak na ekstermalne warunki poradził sobie
          nieźlesmile. A kłucie palców sprawia problem na początku, potem się palce oswajają.
          (Można też kłuć palce u stóp albo płatek ucha dla odmiany po dłuższym kłuciu
          palców dłoni, ale z dłoni najwygodniejsmile
          • agamamaoli Re: Cukrzyca?... 16.05.06, 11:33
            Miałam podobne przekroczenia i stwierdzono cukrzycę ciężarnych. Na diecie jest
            ok - nie tyje się a nawet chudnie. Kilka razy próbowałam normalnego pieczywa tj
            bułki i niestety wynik ok 150 także ja na pewno cukrzycę c. mam. Pozdr A
    • jashka80dm Re: Cukrzyca?... 16.05.06, 11:40
      Ja dostalam do glukometru taka ksiazeczke jak to jest z tymi pomiarami. i tak naprawde chodzi glownie o to ze jesli mierzysz 4razy dziennie jest latwiej stwierdzic nieprawidlowosci i jesli poziom jest zbyt wysoki to lekarz widzi kiedys i jak. jesli natomiast sama widzisz ze nie przekraczasz granic- tak jak ja to wszystkoi jest w porzadku. ja staram sie mierzyc tak czasto jak moge, ale np ostatnio pojechalam do mojej mamy i zostalam u iej na noc, i zapomnialam glukometru. zdarza sie. ale starams ie mierzyc z rana na czczo i conajmniej raz dziennie po posilku- tylko ze ja zaznaczam czy jest to 1.5 czy 2h po posilku. dodatkowo mierze poziom glukozy i cial ketonowych w moczu- al eto tez z rana. jesli natomist mialabyc duze wachania glukozy to wtedy fakt, lepiej mierzyc 4razy dziennie. pozatym glukometr nie zajmuje duzo miejsca, i mozna nosic ze soba. zawsze mozesz gdzies wejsc do lazienki, umys rece i zmierzyc. to trwa chwile doslownie. cociaz sama wiem, ze czasami jest to krepujace. ale w takiej sytuacji nie chodzi tylko o nas, ale o dziecko. bedzie dobrze!!! dasz rade smile
      • malyktos1 Re: Cukrzyca?... 16.05.06, 11:59
        Mój syn kłuje się min. 10 razy na dobe oprócz glukometru musi zawsze miec przy
        sobie pompę insulinową i coś na niski cukier - ma 10 lat i nie czuje się zbyt
        obładowany np. grając w piłkę. Żyje tak juz 4 lata.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka