Dodaj do ulubionych

espumisan - ulotka - prośba

17.05.06, 19:11
Dziweczyny, wywaliłam i nie jestem pewna czy można w ciąży. Kojarzy mi się coś, że to jest środek obojętny i tylko robi coś z napięciem powierzchniowym, więc ok, ale chciałabym sprawdzić bo mi musi "stać napisane", żebym była pewna. Macie może? Będę wdzięczna za sprawdzenie.
Obserwuj wątek
    • snape82 Re: espumisan - ulotka - prośba 17.05.06, 19:42
      Espumisan

Działanie
      Simetikon obniża napięcie powierzchniowe pęcherzyków gazu zawartych w pokarmie i
      śluzie przewodu pokarmowego, powodując ich pękanie i wchłanianie przez ściany
      jelit lub wydalenie. Podczas wykonywania badań ultrasonograficznych i
      radiologicznych: żołądka, jelit, trzustki, pęcherzyka żółciowego i nerek
      zapobiega nakładaniu się gazów i pieniącej treści pokarmowej na obraz badanych
      narządów. Simetikon nie wchłania się z przewodu pokarmowego i jest wydalany w
      postaci niezmienionej.

Wskazania
      Leczenie objawowe zaburzeń żołądkowo-jelitowych związanych z nadmiernym
      gromadzeniem gazów (wzdęcia), również po zabiegach chirurgicznych. Środek
      pomocniczy w przygotowaniu pacjentów do badań jamy brzusznej (badania
      radiologiczne, ultrasonograficzne, gastroskopowe). W badaniach z zastosowaniem
      podwójnego kontrastu jako substancja dodatkowa podawana razem ze środkiem
      cieniującym. Krople są również stosowane w leczeniu wspomagającym kolek
      jelitowych u niemowląt powyżej 1 m.ż. oraz w zatruciach środkami powierzchniowo
      czynnymi jako środek zmniejszający pienienie treści przewodu pokarmowego.

Przeciwwskazania
      Nadwrażliwość na składniki preparatu i 4-hydroksybenzoesan. Kropli nie stosować
      u dzieci do ukończenia 1 m.ż. Podczas stosowania preparatu nie należy pić
      napojów gazowanych.

Ciąża i okres karmienia piersią
      Bezpieczeństwo stosowania w ciąży i okresie karmienia piersią nie zostało ustalone.

Dawkowanie
      Doustnie. W stanach nadmiernego gromadzenia gazów w przewodzie pokarmowym,
      niemowlęta od 2 m.ż.: 1 ml (20 kropli) na dobę w 2-4 dawkach podzielonych;
      dzieci 2-6 r.ż.:1 ml 3-5 razy na dobę; dzieci 7-14 r.ż.: 1-2 ml 3-5 razy na
      dobę; młodzież i dorośli: 2 ml 3-5 razy na dobę; dzieci w wieku szkolnym i
      dorośli: 1-4 kaps. na dobę, dawka maksymalna dla dorosłych wynosi 6 kaps. W
      przygotowaniu pacjentów do badań diagnostycznych w obrębie jamy brzusznej: w
      dniu poprzedzającym badanie - 2 kaps. wieczorem lub 2 ml kropli 3 razy dziennie
      oraz rano w dniu badania - 2 kaps. lub 2 ml kropli. Jako dodatek do zawiesiny
      środka kontrastującego: 4-8 ml na 1000 ml środka cieniującego stosowanego
      podczas badania z podwójnym kontrastem. W przypadku zatrucia środkami
      powierzchniowo czynnymi, w zależności od ciężkości zatrucia, dzieci: 2,5-10 ml,
      dorośli: 10-20 ml. Preparat należy przyjmować w trakcie lub po posiłku oraz
      jeśli to konieczne przed snem; leczenie należy kontynuować do czasu ustąpienia
      dolegliwości, preparat może być podawany przez dłuższy okres czasu. Niemowlętom,
      simetikon w postaci kropli podawać dodając go do butelki z mlekiem lub z
      niewielką ilością płynu na łyżeczce przed lub po karmieniu piersią.

Uwagi
      Preparat nie zawiera cukru.
    • atra1 Re: espumisan - ulotka - prośba 17.05.06, 20:13
      Jeju! mam nadzieję, że skąś wkleiłaś nie przepisywałaś specjalnie dla mnie. W każdym razie dziękuję serdecznie. NIestety, nie wiem dalej nic, bo niby obojętny, to wpływ w ciąży niezbadany. Poszperam, moze ktoś brał. Dzięki.
      • snape82 Re: espumisan - ulotka - prośba 17.05.06, 20:34
        Wkleiłam, nie przepisywałam smile)
        kobieta.gazeta.pl/edziecko/1,54921,2096043.html
        Zajrzyj jeszcze tu, Espumisan jest wymieniony jako lek bezpieczny w ciąży.
        Pozdrawiam
    • murter1 Re: espumisan - ulotka - prośba 17.05.06, 22:33
      Mi lekarka polecala jako bezpieczny w ciazy.
      • vasylkova Re: espumisan - ulotka - prośba 17.05.06, 22:51
        > Mi lekarka polecala jako bezpieczny w ciazy.

Mi takze, a wydaje mi sie, ze gdzies tez czytalam ze jest calkowicie bezpieczny.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka