Dodaj do ulubionych

Jakie macie ciśnienie w II połowie ciąży? Gestoza

24.05.06, 13:53
W pierwszej ciaży miałąm ciśnienie zawsze góra 120/90.Teraz jestem w 22tyg. i
mam również ciśnienie najwyżej to 120/90. Lekarz zrobił mi ostatnio
nowoczesne badanie - zmierzył ciśnienie wewnątrzmaciczne super sprzętem
(pytałam czy ktoś miał takie badanie na forum, nikt sie nie odezwał wiec
chyba jestem nieliczną która miałą) i powiedział, że jestem w grupie kobiet z
ryzykiem gestozy. Trochę mnie tym przestraszył. Od razu zrezygnowałam z kawy,
bo ona podnosi ciśnienie i jem czosnek który to ciśnienie podobno obniża.
Boje sie by nie mieć tej okropnej gestozy.Jestem ciekawa jakie Wy macie
ciśnienie? Czy myślicie że pomiar robiony przy wizycie u lekarza wystarczy
czy powinnam sobie kupić cisnieniomierz?
Obserwuj wątek
    • slonko771 Re: Jakie macie ciśnienie w II połowie ciąży? Ges 24.05.06, 14:03
      co wskazuje na to ryzyko?? , wydaje mi sie ze nie masz wysokiego cisnienia ja
      miałam takie wczesniej, w ciazy teraz 21tydz ostatnie miałam 95/55 i lekarz
      pytal czy nie spie na okrągło, faktycznie mało nie zasnełam w poczekalni
      wczesniej miałam 100 lub 105 /60 to mi powiedział ze troche nizsze i przy
      ciazy tak moze byc, ale moze napisza dziewczyny ktore maja wyzsze smile
    • aga55jaga Re: Jakie macie ciśnienie w II połowie ciąży? Ges 24.05.06, 14:04
      na pewno powinnaś monitorować ciśnienie co jakiś czas, dobrze by było abyś
      miała swój ciśnieniomierz w domu. Zrezygnuj także w miarę możliwości z soli,
      śmieciowego jedzenia, chipsów i innych przekąsek , na rzecz warzyw, owoców,
      chudego mięsa, nie przemęczaj się
      • aga55jaga Re: Jakie macie ciśnienie w II połowie ciąży? Ges 24.05.06, 14:06
        regularnie trzeba kontrolować czy nie pokazuje się białko w moczu. Za patologię
        uważa się już ciśnienie 135/90 lub 140/90.
      • hankem Re: Jakie macie ciśnienie w II połowie ciąży? Ges 24.05.06, 14:07
        ja miałam gestoze w pierwszej ciązy, to był koszmar, teraz jestem w 22 tc i
        ciśnienie na razie niskie, nie wiem jak bedzie potem. Mierzę 3x dziennie w
        domu. A skąd jesteś? Kto robił Ci takie badanie? Bo pierwszy raz słyszę o czyms
        takim.
    • slonko771 Re: Jakie macie ciśnienie w II połowie ciąży? Ges 24.05.06, 14:15
      nie pisałas czy zmienia Ci sie to cisnienia zy jest w miare takie cały czas,
      oprócz tego na gestoze wskazuje białkomocz i puchniecie , jesli masz obawy a do
      przychodni nie mocno daleko przejdz sie miedzy wizytami zmierzyc pare razy
      cisnienie, na razie nie jest wysokie wiec wydatek moze wcale niekonieczny, a
      jesli bys jednaj szukała cisnieniomierza ogladaj tylko te z opaska na ramie ,
      nie polecam samoompujacych na nadgarstek
    • gk102 Re: Jakie macie ciśnienie w II połowie ciąży? Ges 24.05.06, 14:44
      Myślę, że twój lekarz jest po prostu ostrożny - i dobrze!!!! Miałam gestozę we
      wszystkich ciążach,raz nawet z rzucawką, więc wiem co to znaczy, radze
      kontrolować ciśnienie - zapisywać codzienny pomiar, gdy zbliży się do okolicy
      135/90 - lecieć do lekarza!!! Pozatym zwróc uwagę na obrzęki nóg i białkomocz.
      Ale myślę, że lekarz po prostu trzyma rękę na pulsie, ty ze swojej strony też ją
      trzymajsmile Pozdrawiam.
    • kaeira Re: Jakie macie ciśnienie w II połowie ciąży? Ges 24.05.06, 15:02
      Ja miałam zbadane te ciśnienie w macicy dwa tygodnie temu przy okazji
      połówkowego USG wraz z echokardiografią płodu (bez wskazań, na wszelki wypadek).
      Nie zamawiałam tego jakos specjalnie, lekarka po prostu powiedziała, "A teraz
      sprawdzimy..." U mnie nie wykazało podwyższonego ryzyka. Lekarka prowadząca
      powiedziała, że to bardzo dobra wiadomośc (czyli wierzy temu badaniu).
      (Ciśnienie mam teraz ok. 115/75, kilka miesięcy temu 120-130/80-90)

O ile dobrze rozumiem (dane głównie z Internetu) chodzi o *badanie dopplerowskie
      przepływów w tętnicy macicznej*. W II trymestrze (20-24 tydz) wyniki tego
      badania mogą zidentyfikować kobiety, które mogą miec problemy z nadciśnieniem
      albo gestozą w II trymestrze.
      Oznacza to, że możesz mieć podniesione ryzyko, ale wcale nie koniecznie musi to
      wystąpić. Raczej nie musisz niczego robić inaczej w sensie diety itp,
      szczególnie jezeli obecnie masz normalne cisnienie, ale rzeczywiście częste
      monitorowanie ciśnienia (i innych wskaźnikow gestozy) na pewno się przyda.

Ostatnie badania wskazują że raczej nie ma dowodów, aby ograniczenie kawy (w
      normalnych ilościach typu 1 - 3 filiżanki) ani soli raczej nie pomagają
      zmniejszyć ryzyka wystąpienia gestozy. Wrecz przeciwnie, niektóre badania
      wskazują, że (w ciąży, przy ryzyku gestozy) ograniczenie soli może byc szkodliwe!

Pozdrawiam,
      Kaeira
      • olga50 Re: kaeira 24.05.06, 22:08
        Dziękuje Ci za fachowe informacje na temat tego badania. Lekarz powiedział mi
        tylko ogólną nazwe, ale to było dokładnie takie badanie o jakim ty piszesz i
        miałam je robione w 22tc przy okazji usg połówkowego.
        \możę pamiętasz jaki tobie wyszedł pomiar bo lekarz cos mówił, ze norma jest
        chyba 68 a ja miałam 72,80. Jeśli chodzi o moje ciśnienie to mierzyłam sobie
        dziś trzy razy i było 116/80, 113/75 124/78 - takze chyba nie jest źle. Białka
        w moczu nie mam i obrzęków na razie tez nie.Mam nadzieję, że mnie ta choroba
        ominie.
        Jak możesz to zapytaj twojej lekarki jakie powinno być prawidłowe ciśnienie
        wewnatrzmaciczne i czy 72 i 80 to jest dużo za dużo i czy np. stres kobiety
        podczas tego badania może podnieść to ciśnienie wewnatrzmaciczne.Bo pamietam,
        że jak on mi robił ten pomiar to mi się strasznie słabo zrobiło, myślałam ,że
        będe musiała przerwać badanie tak mi było strasznie niedobrze. Lekarz twierdzi,
        że moje samopoczucie nie ma wpływu na pomiar, no ale przecież jak mierzy sie
        normalnie ciśnienie to często zdarza sie ze jest ono wyższe gdy sie człowiek
        zdenerwuje. Chciałabym poznac opinie innego lekarza, bo mój to mnie tak trochę
        nakręca (tak mi sie wydaje przynajmniej) bym do niego często chodziła
        (prywatnie) na te badanie.
        • kaeira Re: kaeira 25.05.06, 11:27
          Niestety, nie wiem jaki miałam pomiar, bo na wyniku USG są tylko dane dot.
          płodu. To właściwie dziwne - może zadzwonię i zobaczę, czy gdzieś tego nie
          odnotowali.

Chętnie zapytam lekarki o to co pisałaś, ale widze się z nią dopiero za 3-4 tyg.
          niestety. Wtedy moge się dopisac jeszcze raz do wątku.

Pamiętaj, że "ryzyko" to nie diagnoza. Sprawdzaj ciśnienie (chociaż chyba
          niekoniecznie trzy razy na dzień wink ) i białko w moczu (a propos, mnie właśnie
          "prywatne" badanie moczu kosztowało tylko 8 zł, myślałam, że będzie więcej).
          Niepokojace ciśnienie zaczyna się od 140/90.

Aha, jeszcze wyczytałam że obrzęki kiedys uważano za symptom gestozy, ale teraz
          niekoniecznie, bo ok. 2/3 kobiet ma obrzęki zupełnie normalnie, bez
          podwyższonego ciśnienia. Mogą niepokoić obrzęki występujące nagle, rano, w
          twarzy, kostkach i przegubach.
          A, i jeszcze że niektóre badania wskazuja, że zazywanie wapnia pomaga uniknać
          gestozy. To nie do końca udowodnione, ale myślę, że spokojnie na wszelki wypadek
          można jeść dużo wapnia w pozywieniu (tabletki trzeba konsultować z lekarzem).

Pozdrawiam,
          Kaeira
          • olga50 Re: kaeira 26.05.06, 12:35
            Dzięki za odpowiedz. Ja właśnie na wynikach usg tez nie mam wpisanego tego
            wyniku, tylko pamietałam jak on mi go powiedział.
            Jak nie zapomnisz to zapytaj lekarki i dopisz sie później do wątku.
            Pozdrawiam i dziekuję smile)
    • goche Re: Jakie macie ciśnienie w II połowie ciąży? Ges 26.05.06, 15:32
      Ja napisze ku przestrodze. Miałam całe zycie bardzo niskie cisnienie- ok 90/55
      i w ciązy na wizytach u gina (przeważnie rano) niewiele wyższe - 110/60.
      Jednak okazało sie że miałam skoki, których zupełnie nie odczuwałam- dopiero
      holter wykazał że są. NIestety diagnoza była za późno. Dlatego myslę, że
      monitorowanie cisnienia nawet 3 razy dziennie jest ok- chociaz ja miałam skoki
      głównie w nocy (!). Generalnie jest to bardzo powazny problem, przed którym
      bardzo przestrzegam. Teraz znów jestem w ciąży i bardzo pilnuje ciśnienia-
      staram się jeść duzo tłustych ryb morskich i wapnia. Pozdrawiam!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka