elcynka 25.05.06, 13:44 a moj lekarz bedzie dopiero w poniedziałek, czy moge wziąść coś bezpiecznego, czy sama gorączka nie zaszkodzi malenstwu? (20 tydzien) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
claudia84 Re: mam gorączkę 25.05.06, 13:49 Zaszkodzić może... Weż APAP, jest bezpieczny. Ile masz tej gorączki?????? Odpowiedz Link Zgłoś
milka968 Re: mam gorączkę 25.05.06, 13:51 Jesli twoja goraczka to powyzej 38,5 - 39 stopni to ja na twoim miejscu dzwonilabym od razu do lekarza! Jesli jest nizsza to mozesz zastosowac zimny oklad na czolo. Ja tak robilam i mnie po kilku godzinach spadla. Slyszalam, ze goraczka utrzymujaca sie powyzej dwoch dni moze byc niebezpieczna dla dziecka. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
claudia84 Re: mam gorączkę 25.05.06, 14:11 To jeszcze nie gorączka (chyba, że Ciebie już "powala") albo weź sobie jeden APAP, albo zastosuj zimne okłady i poleż. Pilnuj by nie była wyższa niż 38. Zdrówka! Odpowiedz Link Zgłoś
ddanna Re: mam gorączkę 25.05.06, 14:08 Elcynka, nie martw. W 20tc goraczka, szczególnie Twoja (37,7) nie jest groźna! Co nie znaczy, że nalezy ją lekceważyć. Kup sobie PYROSAL - to napotny syrop przeciwgoraczkowy i przeciwzapalny, oczywiście jak byś miała dostać wyższej gorączki, to łyknij sobie apap - nie zaszkodzi. w ciąży nasza normalna tempka to powyżej 37-37,5, więc u Ciebie nie jest źle. A utrzymujaca się gorączka (powyżej 38) jest groźna, ale w I trymestrze. W tej chwili Twoja dzidzia się już nie rozwija, tylko rośnie, a to wielka różnica! Łożysko potrafi dość dokładnie przefiltrowac krew z wszelkich wirusów. No i napisz od czego ta gorączka: przeziębienie, ból zęba? Jeśli przemarzłaś i czujesz się przeziębiona, zawsze możesz wziać rutinoscorbin, witaminki jakieś ciążowe, wypić wapno. No i herbetkę z lipy z miodem. Nic się nie martw (ja miałam zapalenie ucha, gorączkę i serię antybiotyków na tym eteapie ciaży, córcia zdrowa jak byk). Leż, kuruj się i nie martw, dzidzi nic nie będzie, Dana Odpowiedz Link Zgłoś