Dodaj do ulubionych

Piąty miesiąc

26.05.06, 21:33
jestem obecnie w 20 tygodniu i od kilku dni wyrażnie czuje ruchy mojego
maleństwa, są one bardzo wyraziste to tak jak bym miała pojedyncze
bulgotanie w środku brzuszka , które odczuwam w różnych miejscach w brzuszku.
dzisiaj nawet jak sie przyjżałam to widać taki ruch niezbyt wyrażnie ale
jest.smile Tak sie ciesze i niemoge sie doczekac kiedy przytule malca- bo coś mi
sie wydaje że to chłopiec. pozdrawiam przyszłe mamusie smile
Obserwuj wątek
    • jagna28 Re: Piąty miesiąc 23.06.06, 08:58
      Jestem już w 21 tygodniu i ruchy maleństwa czuje od tygodnia 19. Na początku też
      było to raczej podobne do bulgotnięć i bardzo delikatne - musiałam mocno się
      koncentrować, żeby nie przegapić, a teraz... Kopie, plumka, pływa i rozrabia aż
      miło smile Nawet przyszły tatuś bez problemu może uczestniczyć w tych zabawach.
      Parę razy dostał tak mocnego kopniaczka, że aż się zdziwił, że to tak mocno.
      Dzisiaj idziemy na USG i mam nadzieję, że rybka ułoży się tak, żeby można było
      stwierdzic czy to "on rybka" czy "ona rybka". Pozdrawiam serdecznie smile))
    • czudna Re: Piąty miesiąc 23.06.06, 09:06
      Ja też jestem w 20 tygodniu. Pozdrawiam serdecznie
    • buzka25 Re: Piąty miesiąc 23.06.06, 09:52
      witam ja jestem w 22tc, i tez czuje takie bulgotanie, ale jescze
      nieregularnesmilesmile, wiem na 80% ze to chłpczyk, nawet dał sie poznać w czasie
      Mundialu (heheh). tylko ze jescze ze widac u mnie praktycznie brzucha i nie wiem
      czy wszytsko OKsmilesmile ale lekarz nie ma zastrzeżen. Pozdrowionka
      • bugsia1 Re: Piąty miesiąc 23.06.06, 10:35
        Ja jestem w 21 t.c ;o) ruchy czuje już od 17 t.c ale tak od 18 to już
        regularnie, chociaż czasem sa słabsza a czasem mocniejsze ;o) Kocham to uczucie,
        Na USG połówkowym dzidzia pokazała, co ma, a raczej czego nie ma między nózkami
        i choć przeczucie mam na synka, to USG póki co temu zaprzecza ;o) Brzuchol mam
        duuużyyyy ale go uwielbiam Jestem taka szczęsliwa
        Pozdrawiam Was Mamusie ;o)
        • lolika1 Re: Piąty miesiąc 23.06.06, 11:23
          Witam ja też w 21 tyg. maluszek daje znać od 16 ], a w 18 juz małżonek czuł
          kopniaczki przez skóre ( niesamowite wrażenie). W przyszlym tyg wybieram sie na
          usg połówkowe i mam ogromnego stresa czy wszystko dobrze.
      • jagna28 Re: Piąty miesiąc 03.07.06, 12:12
        Z tym brzuchem to bywa baaardzo różnie. Ja nie miałam, nie miałam i nagle ...
        boom i już mam wink Jestem w 23tc a brzuch mam od jakiegoś 19-20 - ale generalnie
        to raczej mocno szczupła jestem i chyba dlatego bardziej go widać. Jak kobieta
        jest przy kości to wyglada inaczej. Znajoma przez cala ciaze nawet nie musiala
        kupowac ubran ciazowych bo brzuszek tak równomiernie zlewal jej sie z sylwetka
        (ale grubaska to tez nigdy nie byla wink) ze wystarczylo wiekszy rozmiar kupic.
        • smalti a ile przytylyscie do 5mca? 03.07.06, 22:46
          • tasza.n Re: a ile przytylyscie do 5mca? 04.07.06, 07:55
            Wcale. smile)
            • monisia_7771 Re: a ile przytylyscie do 5mca? 06.07.06, 15:17
              21 tydzień .. jestem na plus 3 kg.... ale żadnych ruchów jeszcze nie czuję sad
              może dlatego że jestem średniej budowy ciała.... chyba nic się nie dzieje
              złego? w przyszłym tygodniu ide na USG połówkowe smile
              • aniamanu piaty miesiac 12.07.06, 19:04
                Ja jestem w polowie dwudziestego pierwszego tygodnia a na badanie polowkowe ide
                w poniedzialek tez sie zastanawiam czy wszystko jest w porzadku, moj synus
                jest bardzo ruchliwy a jego tatus juz go czuje.
              • justa_m1 Re: a ile przytylyscie do 5mca? 11.08.07, 10:55
                Ja jestem w 4 miechu. Od 16 tyg czuję jak maleństwo się rusza.
                Upodobało sobie lewy boczek brzuchasmile) Rzeczywiście super uczucie,
                takie delikatne ( narazie smile ). Pozdrawiam wszystkie mamy i ich
                maleństwa.
                • mocpytan Re: a ile przytylyscie do 5mca? 11.08.07, 21:34
                  ja niedługo zacznę 16t, pierwsza ciąża - niestety nie czuję jeszcze
                  maleństwa sad i bardzo wam zazdroszczę smile
                  a przytyłam 2-3 kg, brzuszka ciążowego jeszcze nie mam smile
          • ilorenc Re: a ile przytylyscie do 5mca? 11.06.07, 10:49
            w sumie do 18 tygodnia 3 kg ale w ciągu tygodnia jeszcze kilogram ale pwenie ma
            to związek z rosnącym maluszkiem
          • bacha1979 Re: a ile przytylyscie do 5mca? 11.06.07, 12:55
            2 kilo od poczatku ciązy.
          • tym08 Re: a ile przytylyscie do 5mca? 21.01.08, 23:57
            21tc jest nas 8kg wiecejwink
          • drygielm Re: a ile przytylyscie do 5mca? 05.11.08, 18:40
            Jestem w 22 tyg. i przytyłam 6 kg. Mała rusza się, czasem nawet
            wydaje mi sie że aż za bardzo. Ruchy czuję od połowy 17 tyg.
        • tanias23 Re: Piąty miesiąc 11.06.07, 14:46
          no to tak chyba nie do końca, ja zaliczam się raczej do okrąglejszych osób a
          brzuch od czwartego miesiaca nie budził wątpliwości co do mojego stanu smile więc
          to chyba bardziej zależy od budowy danej kobiety. Niestety w ubrania ciążowe
          też musiałam się już zaopatrzyć w czwartym miesiącu bo w rozmiarach większych
          wyglądałam co najmniej nieciekawie smile na brzuchu obcisłe a w ramionach ... smile
          jeszcze do dzisiaj się śmieję z przymierzania w sklepie i miny mojego kochanego
          męża smile pozdrawiam wszystkie przyszłe mamuśki
    • edytalyambila Re: Piąty miesiąc 25.07.06, 21:05
      jestem w 19 tyg. ciazy i czuje ruchy swojego dziecka. najbardziej sa wyczuwalne
      wieczorem kiedy ja ukladam si edo snu wtedy czuje jak moj brzuch sie faluje.
      pierwszy raz jak poczulam ruchy mojego dziecka bylo to niesamowite uczucie.
      • janeausten Re: Piąty miesiąc 26.07.06, 21:01
        Ja tez jestem w 19tc i nic nie czuję sad. Ale zacznę sie tym martwić za jakieś
        dwa tygodnie. Brzuszek rośnie, więc może poczuję jutro.
        • siasiunia1 Re: Piąty miesiąc 11.06.07, 16:59
          nic sie nie martw, ja jestem w 20 a dopiero wczoraj poczułam 3 porządne
          kopniaki smile
    • k.bednarska79 Piąty miesiąc 01.03.07, 16:04
      Witajciesmile czytam o delikatnych ruchach maleństwa...ja poczułam ruchy dwa dni
      temu i nie było to delikatne tylko ostry kopniaksmile az się
      przestraszyłam...później jeszcze kilka kopniaczków i spokój...zauważyłam że
      maleństwo ożywia sie wieczorem i daje o sobie wyraźnie znaćsmile))pozdrawiam.
      • edzia.79 Re: Piąty miesiąc 01.03.07, 16:46
        Jestem w polowie 20tc i to moja druga ciaza.Ruchy czuje od 13 tc (bardziej przekrecanie niz kopanie)a teraz to maluch wali jak najety.Brzuch mam ogromny mimo ze jestem szczupla ale na to nie ma reguly bo znajoma w tym samym tygodniu i w kolejnej ciazy a brzuszka nie widac.Przytylam 6 kg.Ciekawa jestem co bedzie.Stawiam na chlopca.
      • paulaziarnek Re: Piąty miesiąc 05.11.08, 14:45
        Ja mam dokładnie tak samo!! Ruchy poczułam wczoraj (16tc.), czyli dość wcześnie,
        ale to były porządne kopniaki!!! W dzień nie jest takie ruchliwe, zobaczymy, co
        będzie wieczorem!

Pozdrawiam!!
    • muminki211 Re: Piąty miesiąc 01.03.07, 17:59
      A ja jestem w 18 tygodniu. Dzidzius Pierwszy jeszce nie wykazuej jakichś
      specjalnych oznak aktywności, ale "motylkuje" i "burczy".
      w 16 tygodniu byłam na imprezie a właściwie parapetówie u kolegi - tak na
      chwilkę. Niestety było głośno. Doć szybko mój brzuch zaczał tak bulgotać i
      motylkować, że musiałam wyjść do kuchni gdzie niekogo nie byłio i usiąść. Od
      razu się uspokoił. Ale uczuice było niesamowite - tak jakby wszystkie kiszki
      postanowiły się przemieścić i to dość szybko smile. Szybko więc z mężem ulotniliśmy
      się więc do domku co by nie denerwować Ludzika. Obecnie czkem na wyrażnieszje
      ruchy Maleństwa, ale jak narazie poprzestaje na "bulgotkach" i "motylkach" smile
    • gosiiiaa Piąty miesiąc 11.08.07, 10:05
      jestem w 22 tyg. ciąży. Od 15 tyg. zaczęłam wyraznie odzczuwać ruchy
      maleństwa. Na początku myślałam że coś jest nie tak , że to troszkę
      za wcześnie. Lekarz rozwiał wszystkie moje obawy. Teraz z
      niecierpliwością oczekuję przyjścia kruszynki na świat chociaż ,no
      cóż...bardzo boję się porodusad((
      • minieki Re: Piąty miesiąc 09.07.08, 13:06
        jestem w połowie 16 tygodnia i właśnie dzisiaj w pracy w środku dnia
        poczułam dziwne pluśnięcie z prawej strony brzucha smile. Faktycznie
        nie da się tego pomyliś z czymś innym i super doznanie smile
    • aldona0 Re: Piąty miesiąc 11.08.07, 10:36
      dopoki nie poczujesz ruchow malenstwa ciezko uwierzyc ze ono jest
      ale gdy zacznie sie ruszac jestes najszczesliwsza osoba na swiecie
      dopoki sie nie urodzi teraz bedziesz czekac na narodziny i nie
      przejmuj sie jesli w 27tyg bedziesz odczuwala sabsze ruchy ja to
      wlasnie przerabiam ale to ma zwiazek ze stresem jesli nastapi u
      ciebie takie zajscie nie martw sie z dzidzia napewno w porzadku mow
      do niego duzo i zobaczysz ze sie odezwie do ciebie
    • jolantka22 Piąty miesiąc 19.01.08, 11:42
      A ja jestem w 23 tygodniu. Od 18 czuję ruchy Maleństwa smile niesamowite uczucie. Czasem trudno jest zasnąć, ale to takie przyjemne smileNa początku ciąży schudłam 2 kilogramy a od około 17 tc. tyję. Na razie przybyły mi 4 kilogramy. Pozdrawiam wszystkie mamusie i ich maleństwa
    • basia_ja Re: Piąty miesiąc 26.01.08, 20:06
      pięć kilo na plusie ,a to dopiero 21 tydzień,dzidzie czuje od ok 16
      tyg,moje maleństwo nie ma ustalonej pory na kopania ,robi to kiedy
      chce,jakies 2 tyg temu dostałam takiego kopniaka w sklepie, że aż
      sie zdziwiłam,cudownie niespokojny osobnik rosnie w moim brzuchusmile
      pozdrawiam mamy ich brzuszkismile
    • roksanka90 szósty miesiac 29.01.08, 11:46
      Witam jestem w 24 tyg ciazy i nadal nie odczowam ruchow dziecka a jesli je czuje sa bardzo slabe zaczynam sie martwic ze jet cos nie tak z moja coreczka a moj lekarz nic mi nie mowi POMÓŻCIE sadsadsad:
      • ula-ale Re: szósty miesiac 18.03.08, 15:58
        ja mam tak samo, ale pytałaśgo o to?? czy w szystko oki??
    • sylwunka19 Piąty miesiąc 06.05.08, 14:42
      Witam!!!
      Ja jestem w 22 tygodniu ciąży, a ruchy czuję od 19 tyg.to moja pierwsza ciąża).
      Teraz czuję jak mój maluszek skacze w środku aż brzuch mi się napina. Jest to
      fajne uczucie ale boje się tego co będzie dalej. Pierwsze dziecko-duże wyzwanie!!!
      • moka2 Re: Piąty miesiąc 07.05.08, 11:41
        roksanka90, ula-ale - dziewczyny. dzis koncze 22 tc i nadal nic nie czuje.
        lekarz mnie troche zmartwi bo poeiwdziala ze juz powinnam a tu nic. kazal mi
        koniecznie zapisac kiedy poczulam ruch po raz pierwszy.
        na razie sie nie martwie skoro z dzidzia wszystko wporzadku ale prawde
        powiedziawszy to najspokojniejsza jestem w dniu usg i kilka dni pozniej a potem
        to zaczynam swirowac - te ruchy jednak by sie przydaly wink
        przytylam 4 kg, przyszek rosnie ale nie jest za duzy, z dzidzia jest ok wiec
        sama nie wiem czy sie martwic. moja kolazanka czula pierwsze ruchy w 23 tc wiec
        to roznie jest. to moja pierwsza ciaza
        • surminka Re: Piąty miesiąc 13.07.08, 10:21
          Witaj, moka!
          Ja czułam pierwsze ruchy małej od 17 tc., ale były one wyczuwalne tylko dla
          mnie. Mężowi zajęło to prawie trzy tygodnie więcej smile Ważne abyś wiedziała że
          pierwsze ruchy są często delikatne i przypominają bardziej bulgotanie w
          jelitach. Dzidziuś jest mały, więc małymi nóżkami czy rączkami nie kopie jakoś
          mocno. Zacznij przykładać ręce do brzuszka tak często, jak możesz, a na pewno
          się przesunie do ciepłej ręki. U mnie prawie zawsze tak jest! Cierpliwości smile))
          Pozdrawiam serdecznie
          Magda
    • justusikp Piąty miesiąc 15.01.10, 14:05
      Jestem w 20t.c.smile Ruchy czuję od 18t.c. Mój aniołek nie zawsze ma ochotę o
      sobie przypominać, ale żeby go do tego namówić wieczorem lub rano jak położę
      się na brzuszku to od razu daje znać, że mu się to wcale nie podobasmilewięc może
      być to sposób dla mam, które jeszcze nie czują jak rusza się ich maluszek. Na
      razie ruchy mojego aniołka przypominają "gulgotanie". Pozdrawiam cieplutko
      wszystkie mamusie i ich maluszki
      • froosty Re: Piąty miesiąc 24.06.10, 18:23
        Ja zaczynałam się bać że coś nie tak bo nic nie czułam jedynie wydawało mi się
        że mam jakąś niestrawność i mi w brzuchu się przewraca, aż jakoś tak trzymałam
        na brzuchu dłoń i tu okazało się, że to dziecko się rusza. No więc już się nie
        martwię, no może jedynie tym, że to już 20 t.c. a ja nie przytyłam sad
    • jus-tynka Re: Piąty miesiąc 26.06.10, 11:10
      Ja jestem w 23 tygodniu i ruchy takie nie wyraźne podobne do ruchu jelit czułam
      w 19 tygodniu.Teraz już są coraz mocniejszesmile.Najbardziej czuć wieczorem gdy już
      leżymy sobie w łóżku i ranosmile.Piękne uczucie...Przybrałyśmy 6 kgsmile bo podobno
      będzie dziewczynkasmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka