misia2012 27.05.06, 18:52 Jak liczy się tydzień ciąży? Od ostatniej miesiączki czy od dnia zapłodnienia. NP. ostatni okres miałam 27 kwietnia, a zapłodnienie nastąpiło 11 maja-który to tydzień i dzień-dokładnie i na 100%(bo różnie podają)? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ewik-78 Re: tydzień ciąży 27.05.06, 19:08 lekarze podają termin od ostatniej miesiączki tydzień skończony, my matki podajemy zazwyczaj tydzień który leci czyli jak miałaś okres 27 kwietnia to wg. lekarzy masz skończone 4 tyg.ale rozpoczęty 5 t.c. dokładnie 4 tyg i 3 dni.Termin porodu masz na 3 luty 2007.Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
misia2012 Re: tydzień ciąży 27.05.06, 19:20 Dzięki. BO właśnie znalazłam sobie kalendarz płodności i tam właśnie pisze , że liczy się od końca miesiączki(czyli 4 tydz. i 3 dni -jak napisałaś), ale z tej samej strony z obliczeń wychodziło mi 3 tydzień (i to na stronce jednej "firmy"- dlatego miałam taki zamęt). Tam wyszło że 2 lutego -poród, ale to wiadomo jak jest. Dzięki za okazanie zainteresowania, a kobietki jak liczą -(pisałaś że jak tydzień leci- czyli chyba od zapłodnienia rozumiem?albo po prostu tydzień bez uwzgl. dokładnie dni od ostatniej miesiaczki?tak? Odpowiedz Link Zgłoś
zaisa Re: tydzień ciąży 27.05.06, 23:33 Lekarsko - od pierwszego dnia ostatniej miesiączki. Czyli do zapłodnienia dochodzi najczęściej na przełomie 2 i 3 tc. jeśli wiadomo, że cykl mocno odbiega od standardowego, żeby zgadzało się z lekarskim liczaniem, do wieku zapłodnienowego należy dodać dwa tyg. U Ciebie akurat jest w sam raz - książkowo i należy liczyć, że ciążę zaczęłaś 27 kwietnia, czyli teraz są 4t 2d Odpowiedz Link Zgłoś