Dodaj do ulubionych

Mało wód

31.05.06, 15:36
Byłam u swojego lekarza i okazało się, że mam za mało wód. Kazał dużo pić i
za dwa tygodnie zobaczymy czy ich poziom się podniósł. Mówił coś jeszcze, że
jeśli nadal będzie ich tak mało to będzie mnie musiał położyć w szpitalu na
jakieś dowadnianie czy coś takiego. Wiecie może jakie konsekwencje powoduje
mała ilość wód? Przedtem się tym nie zmartwiłam ale teraz zaczynam myśleć nad
tym i zaczynam się martwić.
Obserwuj wątek
    • sofi76 Re: Mało wód 31.05.06, 15:45
      "Zbyt mała ilość wód płodowych.
      DEFINICJA
      Objętość płynu owodniowego poniżej 200 ml lub całkowity brak wód płodowych.
      OBJAWY I PRZEBIEG
      Objętość wód płodowych poniżej 200 ml. określa się mianem małowodzia. Niedobór
      lub brak wód stanowi duże zagrożenie dla dalszego rozwoju i życia płodu.
      Patologia ta powstaje w wyniku niedostatecznego wytwarzania lub też
      przedwczesnego odpłynięcia. Może być spowodowana wadami nerek u płodu oraz
      nieprawidłowościami czynności owodni lub też łożyska. W przypadku małowodzia
      płody są zazwyczaj dystroficzne czyli o niższej masie urodzeniowej aniżeli
      wynika to z wieku ciążowego. Bardzo często zdarza się również wewnątrzmaciczne
      obumarcie płodu. Małowodzie częściej zdarza się u ciężarnych z ciężką gestozą,
      chorobą naczyń lub nerek.

Należy wziąć pod uwagę fakt, iż po 38 tygodniu ciąży ilość wód płodowych w
      ciąży się zmniejsza i nie stanowi to żadnej patologii. Wśród objawów małowodzia
      można wymienić: zbyt mały obwód brzucha, nie odpowiadający wiekowi ciążowemu,
      zbyt mały przyrost masy ciała. Przy małowodziu istnieje możliwość wykonania
      zabiegu tzw. amnioinfuzji czyli zwiększenia objętości płynu owodniowego poprzez
      podanie go do jamy owodni."
    • gogo2 Re: Mało wód 31.05.06, 15:47
      Ja miałam mało wód + gestozę moje dziecko urodziło się całe i zdrowe, choć
      malutkie 2400. Za to teraz jest dużym dzieciaczkiem. Nadrobił już w 6tygodniu
      życia
      • hanka2501 Re: Mało wód 31.05.06, 15:51
        Oj zmartwiłyście mnie teraz. Mam nadzieję, że z moja kruszynką jest wszystko
        dobrze. Pilnuję się teraz i bardzo duzo piję, mam nadzieje, że to pomoże.
        Ostatnie 2 miesiące przytyłam 1 kg. 0,5 kg na 1 miesiąc.Wynika, że mało ale mój
        lekarz zadowolony bo dwa miesiące temu w jeden miesiąc przybrałam 5,5 kg. Może
        ten niski przyrost właśnie ma związek z tymi wodami. Teraz dopiero się martwię.
        • sofi76 Re: Mało wód 31.05.06, 15:52
          Nic się nie martw na zapas, lekarz Cię pilnuje i na pewno wszystko będzie
          dobrzesmile
          Pozdrawiam
    • azzure1 Re: Mało wód 31.05.06, 16:00
      Małowodzie ma niestety negatywny wpływ na rozwój dziecka, może doprowadzić do
      wad rozwojowych, utrudnia też diagnostykę usg. Moja mama miała małowodzie, ja
      urodziłam się ze stopami szpotawymi (leczenie operacyjne w moim przypadku).
      Dokładna przyczyna tej wady - jako wrodzonej - nie jest znana, jednak małowodzie
      może jej sprzyjać - dziecko nie jest amortyzowane wystarczająco i bardziej
      narażone na urazy mechaniczne, typu zwichnięcia czy skrzywienia. Zobacz też
      tutaj www.forumginekologiczne.pl/specjalista/ep,96. Brzmi poważnie, ale
      nie martw się, bo można zwiększyć ilośc wód po prostu więcej pijąc, ponad 2 l
      dziennie. Jeśli to nie pomoże, wstrzykną ci płyn bezpośrednio do jamy
      owodniowej. Na razie pij ile wlezie i nie przejmuj się, gdyby było poważnie, to
      lekarz od razu by Cię położył do szpitala.
    • ola_225 Re: Mało wód 01.06.06, 11:53
      Wiem co czujesz. Ja jestem w 22 tc i 4 dni temu dowiedziałam się że mam za mało
      mód. Byłam zrozpaczona. Lekarz kazał mi dużo pić - ok. 3 litrów dziennie. Piłam
      4,5 - 5 litrów. Po 3 dniach (wczoraj) zjawiłam się do kontroli i okazało sie że
      wskoczyłam w widełki normy. Wcześniej miałam 3,7 teraz mam 6,2 (nie wiem w czym
      to się liczy). Poczułam ogromną ulgę. Teraz mam cały czas dużo pić i będzie
      wszystko dobrze.
      Nie martw się na pewno u ciebie też wszysko będzie ok.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka