Dodaj do ulubionych

prolaktyna

07.06.06, 14:38
Witam! Niestety jestem za bardzo niecierpilwa i nie doczekam sie wizyty u
ginekologa nie znajac wczesniej interpretacji wyniku. Chodzi o prolaktyne.
Mam 35.8 ng/ml min. 1,9 max. 25 Nie znam sie na tym. Nie wiem o co chdzi z
ta prolaktyna ,w jakim celu robi sie te badania, na co ma wplyw? Moze ktos
sie w tym wszystkim orientuje. Czy to wszystko musi byc takie
stresujace.Normalnie oszaleje zaraz.Pozdr.
Obserwuj wątek
    • spa76 Re: prolaktyna 07.06.06, 15:02
      trochę masz za wysoką.jesli starsz sie o dziecko to przy tym poziomie możesz
      (choc nie musisz) miec problem z owulacją, niedomoge lutealną. jesli masz
      nieregularme miesiączki, bola cie piersi to prawdopodobnie znalazłas przyczynę.
      warto sprawdzic, czy nie masz niedoczynności tarczycy, bo to lubi chodzic w
      parze. lekarz prawdopodobnie przepisze ci jakis lek zawierający bromokryptynę.
      ale nie martw sie, bo zwykle prolaktyne udaje się dość szybko zbić i nie
      denerwuj bo stres podnosi poziom prl.
      • myl10 Re: prolaktyna 07.06.06, 15:11
        Dziekuje za odpowiedz.Tylko ze Ja jestem w ciazy 15 tc i nie wiem czy taki
        wynik cos zlego oznacza dla dziecka.
        • spa76 Re: prolaktyna 07.06.06, 15:22
          to kompletnie zmienia postac rzeczy! a nie masz na wydruku norm dla ciężarówek,
          bo są zupełnie inne (na pewno - pamiętam, że na moich wynikach była oddzielna
          kategoria) i zdaje sie, że wyższe a ty podałas przedział dla zwyczajnych
          kobiet. tu np. jest w innych jednostkach, ale dużo wyżej
          nieplodnosc.info/nr_badania_hormonalne.html
          reasumując, to chyba wynik ok?

• myl10 Re: prolaktyna 07.06.06, 15:29
            No to teraz dalo mi do myslenia. Widzisz idac na badanie nie mowilam ze jestem
            w ciazy poprostu nie widzialam takiem potrzeby. Ginekolog tez mi nic nie
            powiedzial ( tylko zebym zrobila badanie na FSH i prolatyne)wiec skad mialam to
            wiedziec. I co mam teraz zrobic? Czy bede musiala powtarzac badanie? W jakim
            celu robi sie prolatyne w ciazy?
            • spa76 Re: prolaktyna 07.06.06, 15:37
              po co sie bada nie wiem. zadzwoń do laboratorium i spytaj o normy dla
              ciężarówek - wyniki sa jak najbardziej ważne tylko inaczej się je teraz
              interpretuje.
              • myl10 Re: prolaktyna 07.06.06, 15:43
                Tak zrobie.Tylko sie zastanawiam jak oni podadza mi normy dla ciężarówek to
                przeciez Ja mam teraz na wydruku zupelnie inne wyniki takie dla zwyczajnych
                kobiet.
                • spa76 Re: prolaktyna 07.06.06, 15:49
                  wynik to wynik - twój prawdziwy, unikalny, zmieniaja się tylko normy czyli ten
                  przedział, który ci mówi czy 30 z kawałkiem to dobrze czy źle. dobry lekarz
                  tych nawet nie potrzebuje, bo je zna (chyba że laboratorium ma jakies swoje
                  jednostki) jakby lekarz był wał i źle twój wynik interpretował, to znaczy w
                  odniesieniu do 'starych' norm, to go uświadom, że to niedopatrzenie
                  laboratorium i normy dla ciebie sa inne.
                  • myl10 Re: prolaktyna 07.06.06, 16:05
                    Zadzwonilam do laboratorium i tam mi powiedzieli ze nie maja norm dla kobiet w
                    ciąży (tylko te zwyczajne) i jak cos to konsultowac sie z ginekologiem to on
                    bedzie juz tam mial te swoje normy. Ale cos mi sie niewydaje ze tak bedzie.Nie
                    wiem juz co myslec.
    • maltez Re: prolaktyna 07.06.06, 16:06
      Leczyłam sie na hiperprolaktynemie dlugo. To bardzo wazny hormon wydzielany
      przez przysadke mozgowa, ale tez nie za latwy do badania. Przewaznie robi sie
      jej poziom rano do 9, bo w ciagu dnia wyrzut prolaktyny jest duzo wiekszy.
      Podobnie jak w stresie. Dla prawidlowego zdiagnozowania robi sie test
      obciazeniowy z metoklopramidem w odpowiednim dniu cyklu i godzinie dnia.
      Poziom tego hormonu wplywa na prace jajnikow i wydzielanie przez nie estrogenu
      i progesteronu. Za duzy poziom wplywa na obnizenie 1 hormonu i wzrost drugiego -
      co jest patologia. Nie pamietam juz szczegolow ;-(, to bylo dosc dawno.
      Istnieje hiperprolaktynemia czynnosciowa - czyli "lopatologicznie", taka gdzie
      nerwy i stres kobiety powoduja zaburzenia i hiperprolaktyniemia spowodowana
      mikrogruczolakiem przysadki mozgowej (niegroźny dla zycia!) .
      Aha - poziom tego hormonu ma wplyw na zmiany w piersiach tzw. mastopatyczne -
      moga pojawiac sie male guzki i/lub wycieki (u kobiet nie w ciazy). U mnie az 3
      gruczolakowlokniaki - lagodne zmiany do usuniecia.
      W ciazy to inna bajka!!! To hormon odpowiedzialny za laktacje i ok. 20 tc to
      wlasnie on odpowiada za pojawienie sie siary.
      To co napisalam, to nie jest scisla wiedza medyczna, a jedynie to co przekazal
      mi lekarz. Najwiecej informacji znajdziesz na forum bociana - www.nasz-
      bocian.pl/modules.php?name=News&home=1 Tam sa babeczki z roznymi powaznymi
      schorzeniami maja naprawde wielka wiedze!
      • myl10 Re: prolaktyna 07.06.06, 16:15
        Dziekuje za cierpilwosc i wyrozumialosc Pozdr
        • maltez Re: prolaktyna 07.06.06, 16:18
          Zaden problem - sama pamietam swoja panike, jak odbieralam wyniki nieznanych mi
          przeciwcial i hormonow. Nie denerwuj sie, bo skoro jestes w ciazy i juz w 15
          t, to dobrze!! Wszystko prawdopodobnie dziala, jak trzeba wink.
          • myl10 Re: prolaktyna 07.06.06, 16:23
            Aaaa szkoda gadac przez te wszystkie badania Ja naprawde oszaleje. Jestem
            niecierpliwa i wszystko chcialabym juz wiedziec odrazu a nie czekac na wizyte u
            ginekologa.Wiem ze jeszcze duzo przede mna i nie wiem jak to wszystko sie dalej
            potoczysmile Naprawde bardzo dziekuje za rady sa pomocny i podnosza na duchu.
            Tylko ze Ja w sumie nic nie uzyskalam zakladajac ten post bo i tak nie wiem czy
            mam dobry wyniksmile normalnie nie wytrzymam smile i na to wyglada ze musze czekac
            na wizyte ktora mam za 2 tyg. Pozdr.
            • spa76 Re: prolaktyna 07.06.06, 16:26
              poszukam w domu swoich starych kwitków - jak znajde normy dla ciężarnych to
              będziesz wiedziała jutro.
            • spa76 Re: prolaktyna 07.06.06, 16:27
              i niech ci lekarz prowadzący da komórę albo chociaz mejla.
              • myl10 Re: prolaktyna 07.06.06, 16:28
                Sloneczko bede wdzieczna.Czekam na wiadomosc od Ciebie. Dziekuje bardzo za
                troske.
                • spa76 Re: prolaktyna 07.06.06, 16:55
                  zobacz jeszcze tu:
                  www.prometeusze.pl/badania_hormonalne.php
                  Kobiety ciężarne: 12-73 ng/ml (290-1750 mU/l)
                  12-28 tyg. : 14-200 ng/ml (330-4800 mU/l )
                  od 28 tyg.: 32-240 ng/ml (770-5700 mU/l)

ty masz wynik w ng/ml czyli absolutnie w normach dla 12-28 tydz. kwitów
                  poszukam, ale pewnie będą te same normy co tu.
                  • myl10 Re: prolaktyna 07.06.06, 18:27
                    Jestes Wielka.Dziekuje z calego serduszka.Jestem juz spokojna. Zobacz jak duzo
                    daja takie wypowiedzi.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka