Dodaj do ulubionych

kto ma kawalerke i dzidzię w drodze

21.06.06, 12:54
ostatnio wszyscy mi trują z dzieckiem w kawalerce (29 metrów)ciasno wam będzie. Może luksus to nie jest ale mamy balkon pokój widną kuchnię. Przecież na początku dziecko i tak spi z rodzicami tyle maluchów wychowało sie w takich warunkach a dzidzia jest planowana ile można czekać aż się uzbiera na większe mieszkanie. Noi teraz chodzi mi po glowie a może wziąc kredyt może zmienić teraz a nie czekać aż odłożymy. Ale spłacać i tak trzeba będzie. Noi namieszali mi w głowie.
Obserwuj wątek
    • lena99 Re: kto ma kawalerke i dzidzię w drodze 21.06.06, 12:58
      My mieszkaliśmy w kawalerce do czasu aż mały miał 2,5 roku. Nie jest tak żlesmile
      Są plusy - masz zawsze dziecko "na oku" big_grinDDD
      • kasiol81 Re: kto ma kawalerke i dzidzię w drodze 21.06.06, 13:09
        Moi znajomi mieszkali w kawalerce przez pierwsze 14 m malucha i też przeżylismile
      • skrzyppolny Re: kto ma kawalerke i dzidzię w drodze 21.06.06, 13:10
        Ja i mój małż mieszkamy w wynajętej kawalerce (30m - pokój z aneksem).
        Mieszkanie, podobnie jak dziecko, w drodze, ale Bartuś będzie z nami dobre pół
        roku wcześniej niż nasze M. Dla mnie największym plusem małego mieszkanka jest
        to, że mam świetny powód, żeby uniknąć zaraz po porodzie (a pewnie i przed)
        odwiedzin nadgorliwych (choć kochanych) babć. Ten czas ma byc tylko dla naszej
        trójki.
        • czekooladka Re: kto ma kawalerke i dzidzię w drodze 21.06.06, 13:18
          Ola, mieszkanie to mieszkanie smileWazne ze mieszkacie sami winkDzidzius i tak nie
          widzi ile m2 macie . I myśle że nie ma sensu brać kredytu, lepiej miec kase na
          tą mała istotke-"studzienke bez dna" która sie pojawi w Waszym domu smile
    • amoniaaa Re: kto ma kawalerke i dzidzię w drodze 21.06.06, 13:23
      My od 9miesięcy planujemy potomstwo ale nic nie wychodzi sad Będzie dobrze wiem
      o tym. No i mieszkamy w kawalerce 33 m2 i wcale nam to nie przeszkadza...
      Chcemy mieć dziecko i to jest najważniejsze. Jak dobrze pójdzie to większe
      mieszkanie będziemy mieć gdzieś za jakieś 3 lata bo musimy trochę nazbierać na
      nie.. Mieszkanie nie jest ważne. Koleżanka ma 29 m2 i Dorianek ma już prawie 2
      latka i jakoś żyją.
    • muchacz MY!!! 21.06.06, 13:23
      I też mnie wkurza gadanie, że jak my się pomieścimy. Na szczęście mamy tyle
      radości czekając na Jacusia, że te 36 m wcale mi nie przeszkadza. Przed ciążą
      planowaliśmy zacząć budowę domu za jakieś 2 lata, ale chyba będziemy musieli
      przyspieszyć. Na razie liczę dni do porodu i planuję kącik dla Młodego w naszym
      gniazdku.
    • ryshia28 Re: kto ma kawalerke i dzidzię w drodze 21.06.06, 13:27
      Mogę Cię pocieszyć. My mieszkamy w pokoju hotelu asystenckiego w pokoju
      12m,korytarzem, w którym mieści się tylko mała lodówka i łazienką 4m. A
      mieszkańcami pokoju są: ja, mąż i wielki kot, no i Niunia od sierpnia. Niezbyt
      ciekawie, prawda?
      A jak rozmieścić obecne rzeczy w pokoju (półkę z książkami i tapczan, legowisko
      kota, telewizor i komputer) to wręcz strategia, jak przed bitwą. Bo musi
      jeszcze wejść komoda i łóżeczko smile. TAk pomieszkamy do około grudnia,niestety
      wykonawcy czasem zawodzą... a potem - przenosimy sie na swoje wymarzone 150m z
      wielkim, prawie 1000m ogrodem!!! Ale to brzmi, prawda?! Pewnie się tam pogubimy.
      Wiec u was nie jest tak źle....
      Monika
    • mari.tamini Re: kto ma kawalerke i dzidzię w drodze 21.06.06, 13:29
      ja wynajmuję jeden pokój razem z kuchnią i łazienką = 35m2. W dodatku mieszkam
      z facetem.
      • czekooladka Re: kto ma kawalerke i dzidzię w drodze 21.06.06, 13:35
        Powiem Ci jeszcze ze ja mieszkam w mieszkanku 38 m2( 2-pok), w 1 mieszka moja
        siostra, w drugim ja z moim narzeczonym.I tez staramy sie o dziecko..jakos nie
        uważam żeby to były warunki nie godne dziecka..dla mnie są SUPERsmile
    • maltez Re: kto ma kawalerke i dzidzię w drodze 21.06.06, 13:41
      Ja mieszkam w kawalerce ok. 35m2 z aneksem, wszystko jest otwarte poza
      lazienka wink. We wrzesniu urodzi sie nasza coreczka, przed nami mieszkalo tu
      tez mlode malzenstwo, ktore wyprowadzilo sie, gdy ich pociecha miala 2,5 roku.
      Mamy komfortowo urzadzone mieszkanie i na pewno bedzie wszystkim wygodnie.
      Problem moze sie pojawic, jak dziecko o 20 bedziemy usypiac - takie strasze
      juz. Ale to wszystko kwesta przyzwyczajenia. Pomyslimy za 2 lata wink.
      • ola984 Re: kto ma kawalerke i dzidzię w drodze 21.06.06, 13:51
        ulżyło mi bo ja też do tej pory lubiłam nasze gniazdko jak to mówią ciasne ale własne.W sumie nic na siłe teraz spokojnie możemy sie tu pomieścić i na spokojnie szukać czegos na co nas stać a swoja droga to ceny mieszkań są wzięte z sufitu w stosunku do naszych zarobków.
        • mmalicka21 ja i marek mamy 35,5 metra i dzidzi za 4 tygodnie: 21.06.06, 13:54
          mogło by być z 10 metrów więcej ale dobre i to: )
    • mika99 Re: kto ma kawalerke i dzidzię w drodze 21.06.06, 18:12
      kawalerke to moje marzenie. nim zaszłam w ciaże mieliśmy wziąść kredyt na
      mieszkanie ale okazało sie że jestem w ciaży nie moge pracować odpada w związku
      z tym pól pensji /napiwki plus % od imprez/wiec nici z kredytu do tego jego
      pracodawca powiedział że albo dobra pensja albo umowa także pracuje na czarno.
      będziemy mieszkać u którys rodziców w ciasnym małym pokoiku we trójkę, z
      wtrącającymi sie rodzicami /z zasady tak jest/ a wy sie martwicie o kawalerkę.
      pozdrawiam
      • patrycja22wiosny Re: kto ma kawalerke i dzidzię w drodze 21.06.06, 18:32
        My mamy 2 pokoje (32 m) i 2 miesięczne dziecko i jest super.Wydaje mi się ze w
        super małym mieszkanku można wygospodarować bardzo dużo miejsca,trzeba tylko je
        sprytnie urządzić.
        Cieszcie się że mieszkacie sami,a nie "kątem" u rodziny.Jak to się
        mówi "ciasne,ale własne".
        Życzę wszystkiego najlepszego...i szczęśliwego rozwiązania....zobaczycie że gdy
        maluszek będzie już z wami,wszystko inne stanie się mało ważne.
    • sarna73 Re: kto ma kawalerke i dzidzię w drodze 21.06.06, 18:36
      a ja mam 2 pokoje i 2 dziecko w drodze i co? nie mam perspektyw na powiekszenie
      mieszkania a kredytu nie bede brac
    • baby2104 Re: kto ma kawalerke i dzidzię w drodze 21.06.06, 19:17
      Też sie zastanawiam jak się pomieścimy... Mimo niby 2 pokoi nie ma miejsca na
      nowego lokatora - za to jest w serduchu i jakoś damy radę. W kupie siła smile
    • reniatoja Re: kto ma kawalerke i dzidzię w drodze 21.06.06, 20:22
      Gdy ja urodziłam córeczke to mieszkalismy w 17 - metrowej kawalerce i jakoś
      przeżyliśmy. Wiadomo, że nie było luksusów, ale jak jest miłosć i szczescie to
      i namiot wystarczy na początek smile

A jak Was stać na coś wiekszego, to pewnie, zę warto, wiecej przestrzeni to
      wiekszy komfort, ale to nie jest najważniejsze.
      • zuzka78 Re: kto ma kawalerke i dzidzię w drodze 21.06.06, 20:35
        My czekaliśmy na ciążę 3 długie lata mieszkając w kawalerce (a może właściwej
        by było napisać w garsonierze?) 24 metry kwadratowe - pokój,
        mikroskopijna "ślepa" kuchnia, przedpokoik i łazienka. Myśleliśmy od września o
        kredycie na większe mieszkanie (do sierpnia mamy jeszcze do spłacenia 2-letni
        kredyt po 850 zł miesięcznie sad(( ), ale póki co odkładaliśmy też na in vitro i
        leczenie. W marcu udało się i chyba zostaniemy w naszej klitce przez jakiś
        czas, choć na pewno będzie ciasno. Nie zamartwiam się tym w ogóle, bo to jest
        najmniej ważne.
      • takapl Re: kto ma kawalerke i dzidzię w drodze 21.06.06, 20:53
        ja mieszkam z mama i trzema siostrami w mieszkaniu 70m2 w sierpniu pojawi sie
        jeszcze moja kruszynaka i ma sie do mnie przeprowadzic moj chlopak bedziemy
        mieszkac w trojke w jednym pokoju i jestem bardzo szcesliwa ze bedziemy razem
        oczywiscie wazne jest to gdzie bedziemy mieszkac ale wazniejsze jest to ze
        bedziemy mogli byc razem smile
    • mijamija2 Re: kto ma kawalerke i dzidzię w drodze 21.06.06, 21:14
      My z mężem również mieszkamy w kawalerce - myślę, że z Dzidzią będzie nie
      ciasniej, ale fajniej smile. No i zawsze ma się dziecko na oku. smile
      Pozdrawiam
      Mia
    • kangurek_k Re: kto ma kawalerke i dzidzię w drodze 21.06.06, 22:06
      My mieszkamy od roku w 26 m. Strasznie nieustawny pokój... ale co zrobić.
      Wszystko skromnie, dziecko jak najbardziej planowane, niestety szans na większe
      mieszkanko na najbliższe 10 lat nie ma, chociaż kto wie, dzisiaj grałam w
      totkasmile) Pozdrawiam
    • run_away83 Re: kto ma kawalerke i dzidzię w drodze 22.06.06, 09:28
      A my szukamy właśnie kawalerki do wynajęcia smile Na własne mieszkanko będziemy
      musieli jeszcze troszkę poczekać, bo jakiś kredyt będzimy mogli wziąć
      najwcześniej za rok, a na wynajęcie czegoś większego nie chcemy wyrzucać kasy
      (w moim mieście nawet kawalerka to ok 1000 pln miesięcznie) - póki dzieciątko
      będzie małe, to mała powierzchnia mieszkania będzie wręcz zaletą - jak już ktoś
      napisał - zawsze będzie można mieć dziecko na oku smile A tak na marginesie -
      teraz mieszkam jedną nogą u rodziców (tzn. tu robię pranie i gotuję; tu jeszcze
      jest większość moich rzeczy), a drugą - w typowym mieszkaniu studenckim, gdzie
      poza nami urzędują trzy inne pary, panuje nieustający bałagan, notorycznie
      zapycha się zlew, niezidentyfikowany sprawca regularnie zostawia włosy na moim
      mydle, a życie towarzyskie toczy się 24 godziny na dobę smile
    • gruba_dynia Re: kto ma kawalerke i dzidzię w drodze 22.06.06, 11:00
      Dobrze, że w ogóle macie odrębne mieszkanie. Ale... to chyba trochę nie tak, w
      takiej sytuacji mówić, że jest super, nic nie róbcie cieszcie się dzieckiem.
      Jeśli zarabiacie na tyle dużo, że mozecie oszczędzać i jak dziecko będzie
      dreptać i obrośnie w niezliczoną ilość zabawek to kupicie większe mieszkanie z
      oszczędności to ok. My z mężem musielibyśmy odkładać chyba do pełnoletności
      naszego dziecka i to nie wiem czy by się udało, wiec wzięliśmy kredyt, mamy
      niemal 70m2 i za kilka dni będziemy mieli nowego lokatora. I bardzo się cieszę
      z tej decyzji.
      • ola984 Re: do gruba dynia 22.06.06, 11:24
        Mam pytanko odnosnie kredytu duże raty płacicie i na jaki okres? Troche mamy odłożone ale nie aż tyle resztę chcemy pozyczyc albo wziąć kredyt. Troche się boję takiej decyzji ale przecież tyle osób robi w ten sposób i żyje.
    • amelia_s Re: kto ma kawalerke i dzidzię w drodze 22.06.06, 11:52
      My mamy 29m, w łazience brodzik, bo wanna się nie zmieściła.
      Teraz w trakcie remontu przegrodziliśmy pokój i mamy 2 malutkie pokoiki, nie
      mamy balkonu.
      Córeczka ma 14 miesięcy i nie narzekam.
      Po co pakować się w kredyty jeśli Cię na nie nie stać?
      U nas na osiedlu w takich mieszkankach żyją rodziny z 3 dzieci i też jakoś
      sobie radzą.
      • luna333 Re: kto ma kawalerke i dzidzię w drodze 22.06.06, 12:03
        mieszkam w kawalerce 32m2 - synuś ma ponad 10 m-cy - fakt mało miejsca do raczkowania i chodzenia bo gratów mamy pełno ale co zrobić? nie mieć dzieci? na większe mieszkanie szans póki co nie mamy i żyjemy sobie szczęsliwi że mamy cudownego dzieciaka smile
    • joanna_poz Re: kto ma kawalerke i dzidzię w drodze 22.06.06, 12:44
      wraz z rosnięciem pociechy niestety będzie Wam coraz ciaśniej. Bo z wiekiem
      dziecko "obrasta" w coraz większą ilość sprzetów, zabawek, już nie mówiąc że
      ciaśniej się robi jak dziecko zaczyna się przemieszczac - raczkować, chodzić.

Zanim urodził się synek mieszkalismy w kawalerce (ale z wydzielonym scianką
      aneksem sypialnianym) 42 metrowej. Ale wraz z zajsciem w ciążę zadecydowalismy
      o zmianie lokum na większe. Do 6 miesiaca od urodzenia synka mieszkalismy w
      starym mieszkaniu - było okey, choc czasem brakował juz miejsca, albo po prostu
      ciszy, spokoju, odosobnienia.

Po przeprowadzce odetchnęlismy. Mamy kredyt, duzy i na długo. ale gdybym miala
      czekać aż odłożę to chyba by nam zeszło do emerytury.
    • fiamma75 Re: kto ma kawalerke i dzidzię w drodze 22.06.06, 12:45
      My smile Mamy 31m2 - duży pokój z wnęką, która zmieniła się w dziecinny
      minipokoik. Jakoś się pomieścimy.
      • aneta9946 Re: kto ma kawalerke i dzidzię w drodze 22.06.06, 13:38
        ja bardzo pragnę dzidzi chociaż jak narazie mieszkamy wynajmowanym mieszkaniu
        38m kw. ; cieszyła bym sie nawet z kawalerki gdyby była własna mam dość
        płacenia komuść co miesiąc 900 zł.Ja osobiście znam ludzi którzy na 17 m
        mieszkają z dwojką dzieci tak wiec głowa do góry napewno się pomieście.
        • joanna_poz Re: kto ma kawalerke i dzidzię w drodze 22.06.06, 13:45
          no 900 zł to jest miesieczna rata bardzo dużego kredytu - więc placenie tyle za
          wynajem to obłed
          • luna333 Re: kto ma kawalerke i dzidzię w drodze 22.06.06, 13:54
            tyle że nie każdy ma zdolność kredytową i nie każdemu kredyt zostanie przyznany
            • aneta9946 Re: kto ma kawalerke i dzidzię w drodze 22.06.06, 14:05
              jezeli było by to takie łatwe to kredyt byśmy wzieli ale mąż ma najniższą
              krajowa tak wiec z kredytu nici;mieszkanie może kiedyś zostanie po babci ale za
              x lat chociaz mimo podeszłego wieku (ma 90 lat)czuje się wyśmienicie
    • margonik Re: kto ma kawalerke i dzidzię w drodze 22.06.06, 14:07
      Nie słuchaj znajomych. Pewnie, że na początku da się przeżyć z jednym pokojem.
      Jak będzie imprezja i dziecko będzie spać, to najwyżej przeniesiecie sie do
      kuchni. Z czasem, jak zacznie Wam dodatkowego pokoju brakować, to wówczas
      pomyślicie o przeprowadzce. Sami będziecie wiedzieć kiedy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka