kasia191273 22.06.06, 08:06 Która z Was świadomie nie robiła badań prenatalnych, nawet tych nieinwazyjnych? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
monikaps Re: kto NIE robił badań prenatalnych? 22.06.06, 08:18 To zależy, co masz na myśli. Robiłam USG (3 razy) i badania krwi i moczu, tak jak lekarka zalecała. Nie robiłam żadnych dodatkowych badań, chociaż doradzał lekarz robiący USG. Kiedy Ewa się urodziła, miałam skończone 35 lat. Wygląda no to, że jest zdrowiutka. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kasza75 Re: kto NIE robił badań prenatalnych? 22.06.06, 08:41 Ja świadomie nie zrobiłam. Będąc w 15 tyg ciąży dowiedziałam się, że mój 6- letni synek przechodził parę miesięcy wcześniej cytomegalię. Być może był to okres mojej wczesnej ciąży. Moje wyniki badań były wg lekarza niejasne, chciał skierować mnie na amiopunkcję. Nie zgodziłam się ani ja ani mąż. Jest pewne ryzyko poronienia, w naszym przypadku nic by ten wynik nie zmienił. I tak nie usunęłabym ciąży. Lekarz gdy dowiedział się o naszej decyzji "obraził się" na nas. Z naszej strony niezrobienie tego badania było jak najbardziej świadome i przemyślane. Dziś tulę w ramionach miesięcznego ZDROWEGO synka. Odpowiedz Link Zgłoś
kasza75 Re: kto NIE robił badań prenatalnych? 22.06.06, 08:44 Zapomniałam dodać, że wszystkie wymagane badania, również kilkakrotne usg robiłam. Odpowiedz Link Zgłoś
ywwy Re: kto NIE robił badań prenatalnych? 22.06.06, 08:46 W wieku 37 lat urodziłam wspaniałą i zdrowiutką córeczkę ! Świadomie nie robiłam badań prenatalnych, bo nic by to nie zmieniło Poza tym nie lubię zabiegów, kontakt z lekarzami ograniczam do minimum. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_kotula Re: kto NIE robił badań prenatalnych? 22.06.06, 08:44 Nie robiłam, choć mogły być wskazania (przeszłam wcześniej 2 poronienia). Teraz, będąc w takiej sytuacji, pewnie bym zrobiła Odpowiedz Link Zgłoś
madziaaaa Re: kto NIE robił badań prenatalnych? 22.06.06, 08:56 Nie robiłam, nie miałam wskazań. Tylko co miesiąc te wymagane i 4 czy5 razy USG. Jak będę w ciąży z 2, to pewnie zrobię bo stara będę. I tak w pierwszej ciązy przypadkowy lekarz na izbie przyjęć w szpitalu, gdzie trafiłam po zatruciu pokarmowym powiedział, że to jest tak, jak w tym wieku się pierwsze dziecko rodzi. A ja miałam 28 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
luxfera1 Re: kto NIE robił badań prenatalnych? 22.06.06, 10:04 ja tylko usg byłam zdecydowana urodzić bez względu na wszystko miałam w chwili porodu 36,5 roku...i 3 dni Odpowiedz Link Zgłoś
melka_x Re: kto NIE robił badań prenatalnych? 22.06.06, 11:06 Po pierwsze każde badanie płodu jest badaniem prenatalnym, także USG Po drugie zupełnie nie rozumiem zdania 'to by nic nie zmieniło'. Kłania się przekonanie, że badania te służą decyzji o aborcji, no dziewczyny co Wy, za LPR -em takie rzeczy powtarzacie? Diagnostyka prenatalna może uratować dziecku życie (np. przy niektórych wadach serca, gdy zdiagnozuje się je dopiero po urodzeniu i wystąpieniu objawów jest za późno na operację). Odpowiedz Link Zgłoś
luxfera1 melka_x 22.06.06, 11:15 masz racje...u nas pokutuje przekonanie ze badania prenatalne maja słuzyć tylko do decyzji o ew. aborcji. Ja uwazałam że usg wystarczy właśnie po to zeby wiedzieć wcześniej. Odpowiedz Link Zgłoś
michalina7 Re: kto NIE robił badań prenatalnych? 22.06.06, 11:22 To zależy jakie są wskazania do zrobienia badań. Moje koleżanki, ktore robiły nastawiały się głównie na zdiagnozownaie lub wykluczenie zespołu Downa u dziecka a wskazaniem byl wiek (skończone magiczne 35 lat).Wade serca można juz zauważyc przy USG. Nie zrobiłabym amnipunkcji aby dowiedziec sie czy dziecko ma zespoł Downa, bo ryzyko uszkodzenia płodu przy takim badaniu wynosi 1:100, natomiast to, że dziecko mogłoby mieć Z. Downa 1:900 (tu mowie o wieku). Gdyby USg wykazało wade serca lub inne choroby, które mozna leczyc w łonie matki to na pewno zdecydowałabym się na dodatkowe badania prenatalne gdyby one były koniecznościa. Odpowiedz Link Zgłoś
michalina7 Re: kto NIE robił badań prenatalnych? 22.06.06, 11:23 Dodatkowe badania- mam na mysli te inwazyjne, które niosa ze sobą ryzyko dla płodu. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_kotula Re: kto NIE robił badań prenatalnych? 22.06.06, 14:03 melka_x napisała: > Po pierwsze każde badanie płodu jest badaniem prenatalnym, także USG Oczywiście Myślę, że autorka użyła skrótu myślowego i nie miała na myśli USG tylko wszelkie testy podwójne, potrójne, amniopunkcje itp., których nie wykonuje się wszystkim ciężarnym Odpowiedz Link Zgłoś
vharia No właśnie!!!! 24.06.06, 10:48 Włosy mi dęba stanęły normalnie. Są dziesiątki wad i chorób, które się diagnozuje prenatalnie PO TO ŻEBY DZIECKO PRZEŻYŁO właśnie. I często od tego zależy jego zdrowie na całe życie. Co to za skrajne bzdury że "to by nic nie zmieniło"?! Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: kto NIE robił badań prenatalnych? 22.06.06, 11:14 Rezygnacja z badań (zwłaszcza z nieinwazyjnego usg) to nieodpowiedzialność. Zwykła nieodpowiedzialność wobec siebie, przyszłego dziecka i rodziny - męża i innych dzieci jeśli są. Odpowiedz Link Zgłoś
melka_x Re: kto NIE robił badań prenatalnych? 22.06.06, 11:24 Myślę, że rezygnacja wynika z niewiedzy (tylko dlaczego położnik nie wytłumaczy tego pacjentce?). Większość boi się przede wszystkim ZD i pewnie wychodzi z założenia, że przecież tego i tak się nie leczy. Tymczasem po pierwsze są przecież i inne wady, także te, które można leczyć, po drugie nawet przy ZD rzecz nie jest oczywista. Z ZD często łączą się inne wady, które jak najbardziej można i trzeba leczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: kto NIE robił badań prenatalnych? 22.06.06, 14:13 I jeszcze jednego nie rozumiem. Przecież wada sama z niewiedzy nie minie. W wielu wypadkach znacznie lepiej być przygotowanym na urodzenie chorego dziecka, niż przezyć szok na sali porodowej. Odpowiedz Link Zgłoś
tebacha Re: kto NIE robił badań prenatalnych? 22.06.06, 14:48 Czy może mi któraś z wiedzących powiedzieć czy amniopunkcja wykrywa wady, które można leczyć? Czy tylko zespoły genetyczne. Wg. mojej wiedzy wady serca wykrywa echo serca płodu czy te dokładniejsze USG. Natomiast badanie inwazyjne, które niesie ze sobą ryzyko poronienia, wykrywa tylko Zespoły Downa czy Edwarsa czy inne. Jak to jet? Odpowiedz Link Zgłoś
melka_x Re: kto NIE robił badań prenatalnych? 22.06.06, 14:53 Amniopunkcja wykrywa wady genetyczne, tyle że część z nich b. często łączy się z innymi wadami, które można leczyć (np. częste wady serca u dzieci z ZD). Założycielka wątku pytała również kto nie zdecydował się na badania nieinwazyjne, czyli nie chodziło tylko o amnio. Echo serca płodu czy usg to przecież nieinwazyjne badania prenatalne. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia191273 Re: kto NIE robił badań prenatalnych? 22.06.06, 14:57 wiem, że termin 'badania prenatalne' jest bardzo szeroki, ale większość z nas rozumie je jako specjalne, dodatkowe badania w kierunku wykrycia wad genetycznych. Nie pytam więc ani o morfologię, ani o badanie moczu, ani o USG, choć dodam, że tu, gdzie mieszkam ( Holandia) badanie przezierności nie jest standardowe. Robi się USG w 10 i 20 tygodniu. Pytam o test PAPP-a czyli badanie krwi genetyczne + genetyczne USG. Odpowiedz Link Zgłoś
tebacha Re: kto NIE robił badań prenatalnych? 22.06.06, 15:05 No ja odróżniam inwazyjne od nieinwazyjnych. Pytam, czy żeby wykryć wady, które się LECZY nie wystarczy badanie nieinwazyjne. Pytam w odpowiedzi na jakiś post powyżej zarzucający, jakoby unikanie badań inwazyjnych mogło dziecku zaszkodzić, przez brak medycznej pomocy przy wadach serca. Więc może podłączając się do wątku pytam tych co wiedzą, co daje badanie inwazyjne poza wiedzą, że dziecko ma zespół genetyczny. (W odpowiedzi na wątek główny - nie zrobiłam badań inwazyjnych, chociaż miałam wskazania, ale miałam robione dwa razy echo serca płodu i częste usg). Odpowiedz Link Zgłoś
melka_x Re: kto NIE robił badań prenatalnych? 22.06.06, 15:55 A to już nie do mnie pytanie. Ja po dobrym wyniku PAPP-a nie zdecydowałam się na amnio. Prosta kalkulacja; skoro prawdopobieństwo ZD i ZE określone u mnie na 1 do sporo ponad tysiąca, a ryzyko pęknięcia pęcherza płodowego przy amnio wynosi 1.5 do 100 to nie zastanawiałam się. Zdecydowałabym się gdyby test PAPP- a wyszedł źle (bo zrobiłam go po to, żeby podjąć decyzje o amnio). Generalnie - amnio jako relatywnie ryzykowne badanie to bardzo indywidualna decyzja, nikogo bym nie namawiała, podobnie jak nikomu bym nie doradzała. Wszystko zależy od stopnia lęku ciężarnej, wyników badań nieinwazyjnych, ewnetualnych obciążeń sugerujących wyższe ryzyko wystapienia wady genetycznej. Natomiast nie rozumiem jak można zrezygnować z nieinwazyjnych badań. Odpowiedz Link Zgłoś
melka_x Re: kto NIE robił badań prenatalnych? 22.06.06, 15:57 > nikogo bym nie namawiała, podobnie jak nikomu bym nie doradzała. miało być "nikogo bym nie namawiała, podobnie jak nikomu bym nie ODRADZAŁA" Odpowiedz Link Zgłoś
kasiulka25 Re: kto NIE robił badań prenatalnych? 22.06.06, 15:37 Będąc w ciąży chciałam sobie zrobić jakieś dodatkowe badania, poza standardowym usg. Ale trafiłam na koński opór mojej lekarki (skądinąd bardzo rzetelnej i kompetentnej babeczki). Powiedziała, że jestem zdrowa jak rydz, w wieku optymalnie optymalnym do rodzenia dzieci i że nie ma po co się stresować i ryzykować np amniopunkcji. Usg robiła mi zawsze ok 45 min, na nowym sprzęcie, bardzo dokładnie. W sumie miała rację. Ja tylko chciałam wiedzieć czy dziecko jest zdrowe, żeby ewentualnie jakoś się przygotowac na tę gorszą możliwość. Jak najbardziej jestem za robieniem badań prenatalnych. Po pierwsze dziecku można pomóc jeszcze przed urodzeniem albo zaraz po, po drugie - można jakoś się psychicznie do tego przygotować. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia191273 Re: kto NIE robił badań prenatalnych? 22.06.06, 16:10 myślę, że nierobienie badań nieinwazyjnych wynika z lęku ( u mnie potwornego), co zrobię z wynikami, jeśli będą złe.Takie samo pytanie postawił mi lekarz. Oczywiście, jak test PAPP-a wyszedł OK, idziesz spać spokojnie. A co, jeśli wyjdzie zły? Przecież 100% pewności nie daje w żadną stronę. Zdarzają sie błędne diagnozy, nierzadko. Określa tylko ryzyko. I jest wskazaniem do amniopunkcji- jeszcze bardziej kontrowersyjnej, bo groźnej dla płodu. Między tymi badaniami trzeba odczekać kilka tygodni, w ogóle na wyniki czeka się długo. Jak przeżyć te tygodnie w totalnym strachu i niepewności? Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: kto NIE robił badań prenatalnych? 22.06.06, 16:24 Normalnie. Nie robiłam PAPP-a, bo i tak była zdecydowana na amnio jako badanie dające pewność a nie tylko wysokie prawdopodobieństwo. Amnio w 13 tygodniu, po 5 tygodniach wyniki. Normalnie funkcjonowałam, od wyników uzależniałam co dalej z ciążą po prostu. Mam troche inne podejście, bo zakładałam z góry, że podejmę taką a nie inną decyzję w przypadku gdyby wynik był fatalny. Odpowiedz Link Zgłoś
spacey1 Re: kto NIE robił badań prenatalnych? 22.06.06, 16:22 Będąc w pierwszej ciąży miałam 34 lata. lekarz zalecił mi badanie AFP, które wskazuje na mozliwość wystąpienia wad cewy nerwowej. Przyznam, że ja sama dopraszałam sie o jakieś badania, gdyż uznałam się za "starą pierwiastkę". mój lekarz praktykował wiele lat w Austrii i Niemczech, więc miała inne zdanie co do "starości" rodzących po raz pierwszy, no ale dla świetego spokoju zapisała badanie. Wyszło bardzo, bardzo źle. ŻADEN ginekolog nie był w stanie mi zinterpretować badania, a zwłaszcza powiedzieć, co ono oznacza i co powinnam zrobić, gdybym, chciała wiedzieć na pewno. Zresztą na ewentualną decyzję o aborcji było dużo za późno, gdyby dziecko okazało się poważnie chore, a opisy w książkach roztaczały straszną, straszną wizję... Przeżyłam horror 3 miesięcy do porodu, po drodze co prawda USG dało mi pewną nadzieję, że dziecko nie jest poważnie uszkodzone (bo mogło przecież mieć mikrouszkodzenia, których na USG nie widać). Synek urodził się zdrowy. W drugiej ciąży (36 lat) nie zrobiłam już żadnego badania oprócz USG. Nie chciałam tego drugi raz przechodzić. pozdrawiam agata Odpowiedz Link Zgłoś
ewa2233 Re: kto NIE robił badań prenatalnych? 23.06.06, 09:15 ja. Robiłam tylko te standardowe. Urodziłam drugie (planowane) dziecko w wieku 36 lat. Wiedziałam, że ewentualne wykrycie wady niczego nie zmieni w naszym podejściu do tego czy urodzić. ---------------------------------------------------- Odpowiedz Link Zgłoś
solween nie do konca w temacie ale ;-)))))) 23.06.06, 09:39 ja robilam badania krwi, w tym badanie okreslajace prawdopodobienstwo wystapienia zespolu Downa u Malenstwa - nawet jesli byloby bardzo wysokie to i tak bym urodzila a wolalabym wiedziec wczesniej, zeby sie do takiego trudniejszego macierzystwa troszke przygotowac w kazdym razie malo nie umarlismy ze smiechu z mezem, kiedy w kolejce do ginki jakas kobieta przy nadziei bardzo sympatycznie zagadnela do mnie czy moze robilam jakies badania PLANETARNE i jakie te badania PLANETARNE sie robi........... ))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
vibe-b Re: kto NIE robił badań prenatalnych? 24.06.06, 11:10 W ciazy zdalam sie na prowadzacych moja ciaze- lekarza i polozna. Nie robilam zadnych badan inwazyjnych. (zrobiono badania krwi, w tym HIV, USG, mocz, glukoza we krwi itp). Ale tez nie mialam zadnej "przeszlosci" ciazowej, wiek ponizej 35 rz., i zadnych "genetycznych" przypadkow w rodzinie. Odpowiedz Link Zgłoś