dota82 Re: wada serca a ciąża 23.06.06, 10:04 witam. za szybko wysłałam mam takie pytanie, czy któras z was miała wade serca (wrodzoną) i została szczęsliwą mamusią. dodam ze wada została skorygowana 15 lat temu. jakie to moze miec konsekwencje dla mnie i dzidziusia? jeśli ktos był w takiej sytuacji, badx jest to bardzo proszę napiszcie coś o tym pozdrawiam was gorąco Odpowiedz Link Zgłoś
iluvia Re: wada serca a ciąża 23.06.06, 10:35 Witam, Ja mialam wrodzona wade serca, skorygowana okolo 20 lat temu. Jeszcze nie jestem szczesliwa mamusia ale mam zamiar nia zostac i to juz za 2 tygodnie Z moim sercem przez cala ciaze bylo wszystko ok. Zadnych dolegliwosci poza lekkim kluciem badz szybszym rytmem seraca, ale to zdarzalo sie juz wczesniej jak jeszcze nie bylam w ciazy. Kardiolog stwierdzil ze moge rodzic silami natury, jak urodze to jeszcze nie wiem, mysle ze o tym zadecyduja dopiero w szpitalu. Nie wiem jaka mialas wade serca, ale najwazniejsze to skonsultowac sie ze swoim kardiologiem. On najlepiej bedzie wiedzial jak ciaza i porod wplynac moze na twoje serce. Pozdrawiam Iluvia Odpowiedz Link Zgłoś
dota82 Re: wada serca a ciąża 23.06.06, 11:14 dzięki za odpowiedź. troche mnie pocieszyłaś. ja generalnie nie mam żadnych dolegliwości teraz oprócz tego że czasami mam arytmię no i cisnienie od czasu do czasu podwyższone. miałam mierną niedomykalność zastawki dwudzielnej i trójdzielnej z cechami przerostu oraz dwa ubytki w przegrodzie miedzykomorowej. według wypisu nastapiła całkowita korekcja wady. mój kardiolog powiedział mi że za wszcesnie się martwić. pozdrawiam i życzę dużo zdrówka Odpowiedz Link Zgłoś