25.06.06, 17:36
Witam!
Czy może któraś z was sie orientuje, czy Luteina jest lepsza od Duphastonu
czy na odwrót, a może na równi?Jestem w 5 tyg.ciąży i lekarz pezepisał mi
Luteinę dopochwowo(ostatnio brudziłam 1 dzień ale już wszystko mineło ;o)) 2
razy po 2 tabletki.Już jedną ciąże poroniłam crying((wtedy też brałam Luteinę,
ale podjęzykowo)i w tej chwili zależy mi na dzieciątku najbardziej na świecie-
wiele czytałam o Duphastonie ,że to bardzo dobry lek i nie wiem czy nie jest
lepszy od Luteiny-jeśli możecie coś poradzić-będe wdzięczna-pozdrowienia
słoneczne dla wszystkich kobietek:o))
Obserwuj wątek
    • karolinkaa3 Re: Luteina 25.06.06, 18:37
      ja bralam luteine przez pierwsze trzy miesiace.poprzednia ciaze poronilam.teraz
      jest miesiac 9smile na poczatku bralam pod jezyk ale strasznie wymiotowalam wiec
      lekarz zmienil na dopochwowo.o tym drugim leku dowiedzialam sie dopiero z forum
      ale nie byl mi juz potrzebny wiec nawet o niego nie pytalam
    • tyma1 Re: Luteina 25.06.06, 18:59
      według mojej gin miedzy luteiną, a duphastonem są dwie róznica:
      1) luteina jest znacznie tańsza (mówie o wersji podjęzykowej)
      2) duphaston zawiera więcej progesteronu niż luteina, więc jest mocniejszy od
      niej
      Ja brałam najpierw dupastonw I trymstrze,a teraz przeszłam na luteinę.Pozdrawiam
      • tebacha Re: Luteina 25.06.06, 19:57
        Podłączę się z pytaniem o luteinę: co powinno być napisane na recepcie, bo na
        mojej jest napisane luteina tabl. i w dwóch aptekach powiedzieli, że na tą
        receptę mi nie wydadzą leku, bo nie wiedzą czy chodzi o doustną czy dopochwową.
        • kutikula11 Re: Luteina 25.06.06, 20:15
          Dziękuję za wszystkie odpowiedzi...bardzo licze że tym razem mi sie uda...nie
          da sie ukryć ,że myśle o mojej pierwszej ciązy,która się nie rozwijała...teraz
          też zaczęłam plamić ale po 1 dniu minęło..miałam zostać w szpitalu, ale widok
          leżących na korytarzu i wspomnienia z pierwszej ciąży spowodowały,że wolałam
          leżec w domu...plamienia ustąpiły i mam nadzieje ze bedzie dobrze..a jesli
          chodzi o receptę to koniecznie zapytaj lekarza jaką luteinę ci
          przepisał..podjęzykowa kosztuje ok.3 zł a dopochwowa nie jest refundowana i
          kosztuje 39 zł.Ja brałam taką i taką i wolę dopochwową...pozdrawiam
          ciepło ;o))
          • kasiak37 Re: Luteina 03.07.06, 12:10
            a ciekawe dlaczego doktorzy nie informuja o tym,ze luteine podjezykowa mozna
            stosowac jak dopochwowa?Moze to ze wzgledu na zaprzyjaznionych przedstawicieli
            firm farmaceutycznych?
        • amoniaaa Re: Luteina 03.07.06, 11:57
          na mojej recepcie pisze że dopochwowo.
      • maretina Re: Luteina 07.07.06, 10:15
        luteina zawiera tyle samo progesteronu co dupgaston. wystarczy porownac ulotki.
        sa dostepne nawet w necie.
    • basiss Re: Luteina 25.06.06, 20:23
      witaj ja jestem w 17 tyg i biore luteine od 6 tyg ciazy dopochwowo i jest podobno lepsza od tej podjezyk. Tez jestem po jednym poronieniu.Powodzenia bedzie OK
      • kutikula11 Re: Luteina 25.06.06, 20:32
        Bardzo dziękuję za odpowiedz...cenne są dla mnie wszelkie wskazowki i
        opinie...bardzo się boję nie ukrywam,żeby było dobrze..ale jestem dobrej
        myśli...musze być w koncu..;o))najbardziej czego teraz pragnę to tego,żeby w
        lutym moje maleństwo leżało obok nas;o) pozdrawiam wszystkich cieplutko i
        dzięki raz jeszcze!!
      • tebacha Re: Luteina 25.06.06, 20:33
        Można sobie wybrać samej czy podjęzykowa czy dopochwowa?
        Dziewczyny, które poroniły lub krwawiły w ciąży mam do Was pytanie. Obie ciąże
        miałam zgrożone właśnie poronieniem, ale ostatecznie na szczęście nie dochodziło
        do niego. W pierszej miałam krwotok i krwiaka, w drugiej krwawienia, w obydwu
        łożyska przodujące. Lekarz twierdz, że każda ciąża jest inna i nie muszę brać od
        razu luteiny profilaktycznie w trzeciej ciąży. Ale ja chyba chcę, bo widzę, że
        kobiety, które poroniły albo miały zagrożone ciąże łykają profilaktycznie. Co
        myślicie o profilaktycznym łykaniu w takim przypadku?
        • kutikula11 Re: Luteina 25.06.06, 20:37
          Wiesz,nie wiem czy można wybrać sobie samemu..mnie osobiście się wydaje,że
          dopochwowa jest lepsza i tyle...trudno mi powiedzieć o profilaktyce w
          ciąży ,kadży lek musi być konsultowany z lekarzem...ja też bym brała najlepiej
          wszystko naraz ,żeby tylko było wszytsko ok i żeby dzieciątko rosło,ale narazie
          mam przepisaną luteinę dopochwowo i na tym się skupiam..choć wiele też dobrego
          słyszałam o dupahstonie!!Wszystkiego dobrego!!pozdrawiam
          • nowakaga5 Re: Luteina 25.06.06, 20:49
            Luteina doustna i dopochwowa to dokładnie to samo!!! więc po co przepłacać
            (wiem to od mojego ginekologa - prof.)

Tebacha - w końcu któryś lekarz trochę pomyślał. Bardzo dobrze, że nie dał Ci
            luteiny profilaktycznie, bo nie istnieje coś takiego, jak profilaktyczne
            stosowanie progesteronu (nie ma takich zaleceń ani standardów). Trzymaj się
            tego mądrego doktora. Ponad 90% wczesnych poronień jest spowodowanych ciężką -
            letalną wadą zarodka i dlatego natura sama eliminuje niedoskonałości. TYlko
            bardzo mały odsetek poronień jest spowodowanych spadkiem progesteronu. Jeśli
            się boisz, to po prostu zbadaj sobie poziom progesteronu we krwii i będziesz
            wtedy wiedziała, czy powinnaś brać luteinę, czy nie.
            I nie każde plamienie jest wskazaniem do brania od razu luteiny. Ja miałam 2
            tyg. temu niewielkie plamienie, a dzień wcześniej zbadałam sobie poziom
            progesteronu - 29 (norma od 9 do 36).
            Panuje teraz nieuzasadniona moda na substytucję progesteronu...
      • kasiak37 Re: Luteina 03.07.06, 12:12
        no pewnie ze jest lepsza,bo ma lepsza cene-39 pln a podjezykowa kosztuje tylko 3
        pln.
    • iwona298 Re: Luteina 26.06.06, 07:31
      ja brałam luteinę podjęzykową dopochwowo, ma taki sam skład, bo pod język nie
      dobrze mi się robiło, poprzednio brałam duphaston i poleciało, teraz luteinę i
      Kacperek ma 6 m-cy.
      • avanita Re: Luteina 26.06.06, 09:59
        Nawet na ulotce pisze, ze mozna brac luteine podjezykowo albo dopochwowo. Rozne
        sa tylko dawki. Jakby nie forum to nawet bym nie wiedziala ze jest tez jakas
        specjalna luteina dopochwowa.
    • spa76 Re: Luteina 03.07.06, 12:13
      duphaston to syntetyczny progesteron. podobno luteina jest bardziej naturalna i
      dlatego organizm lepiej ją przyswaja.
      • chewela Re: Luteina 07.07.06, 10:11

ja nie rozumiem jak mozna stosowac lek tak albio tak tylko daltego ze jeden
        jest tanszy od drugiego?????nigdy nie mialam problemów ginekologicznych okres
        regularny i teraz jestem w 23 tygodniu ciazy wyniki mam dobre i z dzieciatkiem
        tez wszystko wporzadku jednak ułozyło sie bardzo nisko (moze wynik tyłozgięcia
        choc nie wiem napewno) zaznaczam ze nie plamiłam nigdy i lekarz przepisał mi
        luteine dopochwowo ale jak czytam ulotke to nic nie pisze na niej ze moge ja
        stosowac tak lub tak wyraznie napisane jest na opakowaniu tabletki dopochwowe
        wiec nie rozumiem jak mozna z oszczednosci zazywac lek inaczej!!!!!!przeciez
        chodzi o malenstwo!!!!!!!!!!!!!
        • lilith76 Re: Luteina 07.07.06, 10:30
          bo dopochwową można używać tylko dopochowowo smile
    • maretina Re: Luteina jest lepsza 07.07.06, 10:14
      dziala od razu, nie obciaza watroby, a progesteronem mozna ja sobie rozwalic.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka