Dodaj do ulubionych

Właśnie zobaczyłam dwie kreski :)

11.07.06, 07:49
Zaszczepiłam się przeciw różyczce i innym takim - a chyba nie odczekałam
koniecznych 3 miesięcy...
Poza tym skończył mi się kwas foliowy i od jakiegoś czasu go nie przyjmowałam.

A dziś kalkulator mówi mi, że to 6 tydzień...

Uspokójcie mnie, proszę, że wszystko ok smile
To pierwsza ciąża i nikt mi nie zakodował instrukcji obsługi do niej smile
Obserwuj wątek
    • angela2628 Re: Właśnie zobaczyłam dwie kreski :) 11.07.06, 08:06
      No gratulacje!!! Teraz tylko niczym sie nie martw i zacznij sobie brac folik to
      ze nie bralas przez chwile jeszcze nic nie zmienia. A tylko nie popadaj w
      panike, jak ja na poczatku. Czlowiek nie wie co mu wolno tylko sie oczyta
      roznych bzdur. A wiec nie wolno ci dzwigac, podobno trzeba sobie odpuscic mycie
      okien i wieszanie firanek (ja na wszelki wypadek wolalam wynajac meza czy by to
      byla prawda czy nie) omijaj koty a przede wszystkim po nich nie sprzataj, odstaw
      alkohol, kawka niby nie wskazana ale jak mi mineły trzy miesiące to sobie czasem
      pozwalam na niskie ciśnienie, bo takie wcale też nei jest zdrowe wiec lepiej już
      wypić ta kawke czy kieliszek czerwonego winka. A przede wszystkim nie denerwuj
      sie i żyj sobie normalnie, jak to mój lekarz powiedział: "wszystko pani wolno-i
      włosy tez moze pani farbowac" hihi to tylko człowiek taki spanikowany. Poza tym
      organizm ci wszystko podpowie, odrzuci to co by mu szkodziło. Piszą że nie wolno
      serów pleśniowych i takie inne ale to są różne opinie. No to tyle na ten moment
      mam nadzieje ze bedzie ci pomocne, bo ja sama zbierałam informacje a było sporo
      sprzeczności i niepotrzebnych nerwów. Aha, napoczątku straszyli żeby odstawić
      kremy z kwasami i na trądzik, dziś używam skoro nie mam plam od słońca, nie wiem
      po co ludzie tak straszą smile Powodzonka!!!
      • rennya Re: Właśnie zobaczyłam dwie kreski :) 11.07.06, 08:12
        Coś Wam powiem: sprawdziłam książkę "W oczekiwaniu na dziecko". Nawet mojemu M
        się spodobałasmile Wszystko jest bardzo rozsądnie napisane (słyszałam, że niektóre
        diety nie maja odniesienia do polskiej rzeczywistości, ale ja znalazłam już
        wiele innych wyjaśnień). Wydaje mi się, że jest to o wiele lepsze rozwiązanie,
        niż słuchanie miliona rad "dobrych" znajomychsmile
        Ale to tylko moje zdanie, niczego nie narzucamsmile
      • mniemanologia Re: Właśnie zobaczyłam dwie kreski :) 11.07.06, 09:08
        Boję się, że to nie było "na chwilę", tylko od jakichś 2 miesięcy.
        No cóż, zobaczymy.

Właśnie buszuję sobie na forum tutaj, trochę się pocieszam, trochę uspokajam, a
        trochę schizuję smile

Wczoraj mąż powiedział, że jak będą dwie kreski, to się ucieszymy, a jak jedna,
        to odetchniemy z ulgą smile
    • rennya Re: Właśnie zobaczyłam dwie kreski :) 11.07.06, 08:08
      Fachowiec to ja nie jestem - ale witaj w klubiesmile
      I bierz się za kwas foliowy, teraz też można przyjmować, do końca 3 miesiąca
      chyba jeszcze ma to senssmile
      I ja też nie mam zaporogramowanej "instrukcji obsługi ciąży" a jakoś żyjęsmile
      Będzie oksmile
    • agilator Re: Właśnie zobaczyłam dwie kreski :) 11.07.06, 08:11
      Moje WIELKIE GRATULACJE!!! Teraz do apteki po kwasik i wypoczywaj i nie
      stresuj się. Życzę Ci spokojnych 9mcy i nie martw się, najważniejsze że jest
      Was już 2ch smile aha i nie przemęczaj się, papa smile
      • mniemanologia Re: Właśnie zobaczyłam dwie kreski :) 11.07.06, 08:19
        Dzięki, jesteście kochane smile

Tak nie dopuszczałam myśli, że to już może być TO, bo byliśmy na urlopie, i tak
        gorąco jest, czekałam na okres, a tu tylko plamienie jakieś (notabene miałam
        jakieś problemy z prolaktyną - była za wysoka i uznałam za pewnik, że pewnie
        nie zajdę bez zbicia jej), myślałam, że się opóźnia jakoś tak sam z siebie,
        zapomniałam wręcz, że powinnam mieć okres smile

Feminatal wcześniej brałam, ale potem zarzuciłam, mam nadzieję, że wszystko
        będzie ok, w końcu tyle kobiet zachodzi w ciążę i rodzi normalnie bez tych
        wszystkich leków i szczepień smile

Jak podrośnie, wtedy dopiero powiem reszcie, na razie jesteście zaraz po mężu big_grin

Termin wskazywałby na luty-marzec, to urodziłabym jeszcze przed 30-stką smile
    • mniemanologia FAQ? 11.07.06, 14:08
      Czy jest gdzieś jakieś FAQ, jakaś rozpiska - co trzeba załatwiać tydzień po
      tygodniu, w jakichś momentach krytycznych? Kiedy pierwsze USG? Jak w ogóle
      załatwić poród? Szkołę rodzenia? Położną? Prywatnie, państwowo?
      Jestem z Warszawy, ale nigdy nie byłam w normalnej przychodni, opiekę zdrowotną
      zapewnia mi pracodawca, więc ginekolog i USG ok, ale co z tym porodem?
      • patite o porodzie zaczniesz myśleć później 11.07.06, 14:12
        a wcześniej zapisz się na szkołę rodzenia smile
        • mniemanologia Re: o porodzie zaczniesz myśleć później 11.07.06, 14:22
          Kiedy wcześniej?
          smile
          Już, w 4mc czy w 7?
          • mak_22 Re: o porodzie zaczniesz myśleć później 11.07.06, 14:27
            Jesli chodzi o szkole rodzenia to sa rozne opinie smile)) Ja nie poszlam urodzilam
            i zyje , mysle ze lepiej ta kase przeznaczyc na dobrą polozną bo to
            najwazniejsza osoba przy porodzie!!!!!(chyba ze ma sie tak duzo to i szkola
            rodzenia smile)) heheheh ale to tylko taka moja mala sugestia.Pozdrowionka i
            trzymaj sie cieplutko!!!!A i tez jestem z warszawy w razie co sluze pomocą (my
            mamy 9tygodni smile))
            • mniemanologia Re: o porodzie zaczniesz myśleć później 11.07.06, 14:40
              9 tygodni, ale już po, prawda?
              Dziś jestem na zwolnieniu (przeziębienie), no i rano test robiłam, ale szok,
              śmiałam się i ryczałam jednocześnie smile
              Powinni dawać do testu instrukcję obsługi (do urodzonego dziecka też big_grin).
              Dobrze, że są fora, internet, książki, jeszcze jakas infolinia by się
              przydała...
              Ok, dobra położna. Ale to chyba tak w trzecim trymestrze, nie?
              • mak_22 Re: o porodzie zaczniesz myśleć później 11.07.06, 14:52
                No mysle ze w 3 bedzie oki smile)jesli chodzi o fora to fajnie ze sa bo mozna sie
                duzo dowiedziec ,ale tez nastresowac hihihih .Ale mysle ze i tak kazda z nas ma
                swoj rozumek i robi wedlug swoich przekonan smile)))Bo wie co dla jej dzidzi
                najlepsze.A co do poloznej to pierwszą dzidzie rodzilam w szpitalu na
                Madalinskiego i mam tam super polozna ktorą poznalam przypadkowo i gorąco ja
                polecam ale to juz przez priv smile)))Teraz tez zamierzam tam rodzic zwlaszcza ze
                juz wszystko wyremontowane i jest bardzo przyjemnie .Niestety ceny zawalajace
                ale warto !!!! Pozdrowionka!!!
              • mak_22 Re: o porodzie zaczniesz myśleć później 11.07.06, 14:54
                A i zapomnialam najwazniejszego - na przeziebienie jedz jak najwiecej
                czosnku !!!!smile)))) Dobry sposob to zetrzec ser zolty wcisnac czosnek dodac
                majonez tym posmarowac swierzutka buleczke na to duzy lisc salaty i gruby
                plaster pomidorka .Naprawde dziala leczylam sie tym w pierwszej ciazy , takze
                polecam mamusiom smile))) POzdrowionka!!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka