11.07.06, 16:09
Hej! właśnie wróciłam z wizyty u ginekologa i dowiedziałam się że wykryto u mnie wirusa HBS,lekarz wypisał mi skierowanie cito do poradni wirusowego zapalenia wątroby. Niestety z tamtąd odesłali mnie z kwitkiem, ponieważ najbliższy termin mają w przyszłym roku!!!! Nie wiem czy ten wirus może zaszkodzić dzidziusiowi skoro jest zakaźny? Poza tym wszustkie wyniki mam dobre.Napiszcie czy ktoś miał może podobny problem, i jak go rozwiązać, i czy dzidzi nic nie grozi?dzięki z góry.
Obserwuj wątek
    • anrenata Re: wirus HBS 11.07.06, 16:50
      Wiesz co,wydaje mi się,że nie powinni Cię odsyłać z tej poradni,nie wiem z
      jakiego miasta jesteś ale jeśli lekarz wpisał na Cito na skierowaniu,to
      powinnaś być przyjęta jak najszybciej i wogóle gadanie,że mają termin na
      przyszły rok wogóle jest karygodne,zwłaszcza,że jesteś w ciąży.W w którym
      tygodniu ciąży jesteś?Nie wiem dokładnie jak to wygląda wszystko jeśli chodzi o
      wzw typu B,ale wiem jedno,powinnaś jak najszybciej zasięgnąć porady zakaźnika i
      nie daj się odesłać,albo powiedz,że chcesz na piśmie potwierdzenie o ich
      odmowie,to pomoże.
    • skopkas1 Re: wirus HBS 11.07.06, 18:01
      Jestem w 10 tygodniu ciąży, pani w poradni WZW powiedziała że oni nie mogą mnie przyjąć, mam wrócić do lekarza ginekologa i on ewentualnie powinien wystawić mi skierowanie prosto na oddział, tylko wtedy mogą mnie przyjąć, ale do lekarza już nie zdążyłam, mogę iść dopiero pojutrze, a boję się bo choroba jest z tego co wiem okropnie zakaźna i nie wiem jaki wpływ może mieć na dziecko?
      • martakuba Re: wirus HBS 11.07.06, 18:15
        Przede wszystkim sie nie denerwuj. Strasznie dziwne ze cie nie przyjeli, wrecz
        karygodne. Jezeli chodzi o zakaznosc WZW B to radzilabym wykonac ci badania na
        HBE dodatkowo i jezeli okaze sie ujemny to nie masz sie czego obawiac. Znaczyc
        wtedy bedzie ze jestes malo zakazna. Tak naprawde zarazenie dzidziusia moze
        odbyc sie przede wszystkim przy porodzie, w czasie ciazy ryzyko zakazenia jest
        niewielkie. Od razu po porodzie podadza dziecku immunoglobuline i juz. Potem
        mozesz oczywiscie sprawdzic czy dziecko nie jest zarazone, jak bedzie mialo
        jakis rok. Pamietaj ta choroba to nie wyrok, wcale nie jest tak zakazna jak
        wydaje sie osobom, ktore nic o niej nie wiedzasmile Jednak przede wszystkim musisz
        byc juz pod stala opieka szpitala zakaznego, oni tam beda robic ci badania i
        ciagle sprawdzac czy wszystko ok. A poza tym wiele osob da sie wyleczyc, moze
        nie w ciazy ale potem tak. I radzilabym ci zrobic proby watrobowe i sprawdzic
        czy wszystko jest ok. Jezeli bedziesz chciala pogadac to napisz na priv.
        Pozdr.
      • amwaw Re: wirus HBS 11.07.06, 18:17
        Nie jest okropnie zakaźna- przenoszona jest drogą płciową oraz przez krew, ale
        nie przenika wirus przez łożysko. Będziesz musiała mieć cc w sterylnych
        warunkach i maluchowi nic nie będzie.Ty natomiast będziesz się musiała
        oszczędzać, w ciąży bardziej kontrolować wątrobe, a potem raczej z alkoholem i
        tłustymi potrawami nie szaleć.
        pozdr
    • skopkas1 Re: wirus HBS 11.07.06, 18:32
      a ja właśnie teraz mam największą ochotę na tłuste jedzenie, ale będę się powstrzymywać, pojutrze wrócę do lekarza i zobaczę co mi powie, dobrze że dziecko nie może się zarazić, ale jak przenoszony drogą płciową to mój mąż, może też mieć wirusa, Skąd ja TO mam?
      • anrenata Re: wirus HBS 11.07.06, 23:03
        Nie martw się,wyślij męża na badania,chociaż nie sądzę,żeby sie zaraził.Jest
        jakiś fenomen polegający na tym,że podczas przygodnych kontaktów seksualnych
        sie łatwiej zarazić,bo ten sex jest ponoc inny niż ze stałym partnerem,tak to
        tłumaczył kiedyś jakiś lekarz w telewizji.Ale oczywiście zrób mu badania.A
        pytanie skąd ty to masz???Może ostatnio miałaś jakieś zabiegi z naruszeniem
        ciągłości tkanek,albo dawniej,jakąś operację,coś tego typu,a może u
        dentysty,albo u kosmetyczki.O ile w szpitalach sprzęt jest albo
        sterylizowany,albo jednorazowy,stomatolodzy również raczej dbają o
        bezpieczeństwo pacjentów,to niestety sanepid nie wziął się chyba jeszcze
        dostatecznie za kosmetyczne gabinety,przecież jak się robi paznokcie,jakieś
        skórki wycina,czasem może krew sie polać no i zakażenie gotowe.Ja nie robiłam i
        nie zrobię paznokci u kosmetyczki właśnie ze strachu przed wzw,nie tyle B,bo
        akurat jestem szczepiona,ale typu C,bo na ten typ nie ma szczepionki a do tego
        jest groźniejszy niż b.A chcę dodać,że do zakażenia wzw potrzeba tysiąc razy
        mniej krwi niż w przypadku hiv,tak więc o infekcje nietrudno,poszperaj w
        pamięci,to na pewno musiałbyć jakiś wyżej wymieniony przeze mnie incydent typu
        szpital,zabieg,dentysta czy kosmetyczka,która Cię skaleczyła,zrób próby
        wątrobowe i bądź dobrej myśli.
        • justyla Re: wirus HBS 11.07.06, 23:58
          Nie musisz się martwić! Dziewczyny napisały już chyba wszystko.
          Ja dodam,że jako dziecko miałam robioną akupunkture i wtedy najprawdopodobniej
          doszło do zakażenia.Od tamtej pory jestem nosicielem HBS.
          Urodziłam dwoje dzieci,przez cc,są zdrowe,miały podaną immunoglobuline i to
          wszystko.Nikt nie robił z tego problemu,jedynie na karcie ciążowej mialam napisane
          HBS+

mama Franusia 08.07.2005r.
          i Weroniki 03.07.1997r.
        • gosia45671 Re: wirus HBS 12.07.06, 11:28
          jestem nosicielka wirusa hbs,mam trojke dzieci,jesli chodzi o ochrone maluszka
          to zaraz po urodzeniu podaje sie mu specjalna szczepionke immunoglobuline
          (musisz dowiedziec sie czy szpital w ktorym bedziesz rodzic posiada te
          szczepionke bo nie wszystkie maja i wtedy bedziesz musiala sama ja zdobyc np w
          szpitalu zakaznym ,jest darmowa musisz tylko pokazac ze masz hbs +)jako
          nosiciel powinnas byc pod opieka poradni hepatologicznej wizyty tam ograniczja
          sie do badan kontrolnych co pewien czas:proby watrobowe,usg watroby,niektorzy
          lekarze przepisuja lek wspomagajacy prace watroby niejaki essentiale forte(ja
          np nie biore bo moja pani doktor mowi ze nic mi to nie da i tak)przykazania
          dostalam takie:nic smazonego,zadnych fast foodow,zero alkoholu nawet piwa(ja np
          nie stosuje sie do tego scisle bo jak tak zyc ale to osobista sprawa)czy mozna
          wyleczyc?watpliwe,czasem mozna "zgubic" ten wirus lub leczy sie go interferonem
          ale jesli ma sie go od kilku juz lat to uwaza sie ze przujal on juz forme
          przewlekla,chociaz jedna pani pisala ze ponoc zgubila go po kilkunastu latach w
          co watpie,ja wiem ze go mam od 6 lat,zarazic moglas sie nawet u dentysty lub
          podczas jakiegokolwiek innego zabiegu jest to wirus zoltaczki tzw
          wszczepiennej,maz moze zlapac od ciebie poprzez kontakt seksualny,zarazic tez
          mozesz poprzez krew lub sline,wirus ten moze doprowadzic do raka lub marskosci
          (ale nie doluj sie bo wiele innych rzeczy moze prowadzic do innych chorob)moja
          pani doktor leczenia choc jestem mloda nie bierze wogole pod uwage sama nie
          wiem czy to wynika z doswiadczenia i wie ze nic to nie da czy z jej braku
          checi,niektorzy nosiciele zyja z tym wirusem od kilkunastu lat wiec nie
          przejmuj sie spokojnie zapisz sie i idz juz po porodzie tak jak i mi kazano
          zrobic i tak nic ci to nie da ze pojdziesz teraz a o proby watrobowe zawsze
          mozesz poprosic lekarza prowadzacego ciaze on je zleci lub wykonac odplatnie za
          niewielkie pieniadze ,proby watrobowe robi sie pobierajac krew wykonuje sie
          badanie biochemiczne,sa to dwa czynniki alt i ast obok podawane sa normy jesli
          ma sie hbs to czesto te proby sa lekko podwyzszone a o dzidzie sie nie martw
          jesli masz jakies pytania odpowiem pozdrawiam
    • martakuba Re: wirus HBS 12.07.06, 16:57
      Zgadzam sie w 100% z Gosiasmile Ja tez jestem nosicielem. Mam tez synka ktory
      urdzil sie trzy lata temu silami naturysmileJest zdrowy jak rydz, badalam go i jest
      ok. Przez cale zycie i przedtem i potem jem zupelnie normalnie, i tlusto i
      czasem fast food , jak mam ochote to imprezuje (tzn. teraz nie, bo jestem w
      ciazy). Byc mozwe mam szczescie, ale proby watrobowe mam ok i ani razu nie
      mialam ich podwyzszonych. I karnmilam synka piersia, z tym, ze na wszelki
      wypadek zrob badanie na HBE, bo to jakby rdzen wirusa i to powie ci czy wirus
      sie namnaza (oczywicie w wielkim uogolnieniu) i czy jestes zakazna. Zobaczysz
      wszystko bedzie dobrze. I jedz sobie tlusto, oczywiscie bez przesady, bo utyjeszsmile
      Bedzie oki.
      Pozdr.
      • gosia45671 Re: wirus HBS 12.07.06, 21:59
        wlasnie i dodajac jeszcze:nie uzywamy z mezem prezerwatyw,on jest honorowym
        dawca krwi i jako ze wspolzyje z nosicielem hbs zawsze badaja go na wszystkie
        strony i jak dotad(odpukac }nie zarazil sie chociaz mowia ze sto razy latwiej
        zarazic sie hbs niz hiv, nie wiem z czego to wynika ale u mnie tak to wyglada!
        • gmart2 Re: wirus HBS 14.07.06, 19:07
          Dziecko z matki HBs dodatniej bedzie mialo podane po porodzie immunoglobuline i
          zaszczepione oczywiscie.Wirusem HBs b.latwo mozna sie zarazic przez krew i
          kontakty seksualne.Potyrzeba tylko 0,00004 ml krwi.Maz musi byc
          zaszczepiony.Nie moze oddawac krwi, jesli partnerka seks jest nosicielem wirusa
          zoltaczki zakaznej!
          • gosia45671 Re: wirus HBS 20.07.06, 12:46
            gmart napisala ze maz nosicielki hbs nie moze oddawac krwi ale kto jej tak
            powiedzial?Moj maz jest honorowym dawca krwi a ja jestem nosicielka,zawsze jak
            oddaje krew informuje o tym ze jego partnerka seksualna jest nosicielem hbs i
            jakos nikt nie robi z tego problemu,w dzisiejszych czasach krew dawcow jest
            badana pod kazdym katem zanim trafi do banku wiec nie wiem skad te informacje
            dlatego je weryfikuje bo dla mnie jest to dziwne!
    • danas74 Re: wirus HBS 12.07.06, 22:05
      moja siostra jest nosicielem tego wirusa. Cztery lata temu urodziła zdrowe
      twixy-dwie dziewczynki, pamiętam tylko, że na karcie leczenia w szpitalu miała
      czerwonym flamastrem grubo napisane: HBS dodatni....i nic poza tymsmile
    • skopkas1 Re: wirus HBS 12.07.06, 22:12
      Bardzo dziękuję za wyczerpujące odpowiedzi, muszę przyznać że uspokoiłam się, wrócę do lekarza i poprosze go o to skierowanie ale skoro dziecku nic nie grozi to już jestem szcęśliwa, a po porodzie to mogę nie jeść tłusto. Pozdrawiam!!!
      • nibynic5 Re: wirus HBS 21.07.06, 22:19
        nie wprowadzajcie kobiety w blad!!!to nie jest wirus Hbs!!!tylko to sa
        przeciwcialaa Hbs a swiadcza o zkazeniu wirusem typu HBV!czyli wirusem
        hepatotropowym!I niestey jest rowniez zakazic sie mozna poprzez sline, jest on
        we wszystkoch wydalinach i wydzielinach, choc zalezy w jakim stezeniu(jak
        szybko sie replikuje)
        • nibynic5 Re: wirus HBS 22.07.06, 10:19
          przjezyczylam sie, -antygen Hbs
        • gosia45671 Re: nibynic5 22.07.06, 14:03
          a kogo przepraszam mamy nie wprowadzac w blad???
        • gosia45671 Re: wirus HBS 22.07.06, 14:06
          jesli robisz badanie w ciazy pod katem hbs i wychodzi wynik dodatni to jest sie
          NOSICIELEM tegoz wirusa
          • nibynic5 Re: wirus HBS 22.07.06, 14:22
            oczywiscie, ze tak, tak tez napisalam, nosicielem wirusa(tzn ze jest sie
            zakażonym),ale HBV a nie jakiegos Hbs, bo Hbs to antygen!
            • gosia45671 Re: wirus HBS 22.07.06, 17:23
              oczywiscie tez sie zgadzam pozdrawiam!
            • gosia45671 Re: wirus HBS 22.07.06, 17:40
              w kwestii powiedzenia "wirus hbs" ,jest to tylko drobna pomylka bo i tak kazdy
              wie o co chodzi ale dobrze ze i Ty sie wypowiedzialas,.w ten sposob powstaje
              nam prawie fachowy obraz dotyczacy wzwb papa
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka