m.k.25 12.07.06, 16:34 Mam pytanie: czy kwas foliowy powinno brać się przed ciążą i w ciągu pierwszych 3 miesięcy czy moze przez cała ciąże? Bo rożne opinie słyszałam. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
justynaz2010 Re: Do kiedy brać kwas foliowy? 12.07.06, 16:54 Do momentu az lekarz nie zleci ci brania witamin, ktore w swoim skladzie maja kwas foliowy, dlatego nie ma potrzeby brania go osobno (przewaznie wit. bierze sie od ok. 4 m-ca ciazy) Odpowiedz Link Zgłoś
mentafolia Re: Do kiedy brać kwas foliowy? 12.07.06, 17:23 Kwas foliowy powinno się przyjmowac ok.3-4 miesięcy przed zajsciem w ciążę,a potem do konca 1 trymestru czyli do momentu ukształtowania wszystkich organów u dziecka. Po tym czasie nie ma to juz tak naprawdę znaczenia,ale jesli kobieta ma miec dzięki temu lepsze samopoczucie,to czemu nie,przeciez nie zaszkodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiak37 Re: Do kiedy brać kwas foliowy? 12.07.06, 17:36 nie zgadzam sie z ytm co powyzej napisano.Kwas foliowy powinno sie brac cala ciaze,bo oprocz tego ze pomaga w ksztaltowaniu sie ukladu nerwowego u dziecka to matce pomaga we wchlanianiu zelaza,plus do tego witamina C.Wiec jak chciesz nie miec problemow z morfologia bierz kwas foliowy oprocz witamin dla ciezarnych i witaminy C,ktora pomaga tez przy krwawieniach z nosa i krwawieniu z dziasel.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mentafolia Re: Do kiedy brać kwas foliowy? 12.07.06, 17:40 Wszystko to prawda,ale ja pisałam o przyjmowaniu kwasu foliowego podczas ciąży fizjologicznej a nie patologicznej. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiak37 Re: Do kiedy brać kwas foliowy? 12.07.06, 17:47 ja tez pisze o ciazy bez zagrozen... Odpowiedz Link Zgłoś
ankar11 Re: Do kiedy brać kwas foliowy? 12.07.06, 17:53 Ja łykam kwas foliowy od kiedy dowiedziałam sie że jestem w ciąży.Lakarz (mimo że nie ma ku temu specjalnych przesłanek), przepisuje mi kwasik w dawce 5mg lub 15mg a jestem już w 27 tc. Kwas foliowy jest pożyteczny wszędzie tam, gdzie tworzą sie nowe komórki, a przecież nasze dzieci rosną (czyli przybywa im nowych komórek) przez całą ciążę. Więc kwas foliowy może tylko pomóc no a napewno nie zaszkodzi jeśli przypisuje go lekarz. Ja ufam mojemu lekarzowi i wierzę że wie co robi. Odpowiedz Link Zgłoś
donata72 Re: Do kiedy brać kwas foliowy? 12.07.06, 17:54 ja lykam cala ciaze i nielykam innych witamin a badanka sa ok Odpowiedz Link Zgłoś
justynaz2010 Re: Do kiedy brać kwas foliowy? 13.07.06, 13:32 Tylko po co brac cala ciaze jesli od 4 m-ca bierze sie witaminy dla ciezarnych, w ktorych sklad wchodzi podwojna dawka kwasu foliowego? No chyba ze sie nie bierze witamin. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiak37 Re: Do kiedy brać kwas foliowy? 13.07.06, 13:46 tylko ze ta niby podwojna dawka to 800 mikrogramow a to jest za malo,bo zaleca sie 1200 mikrogramow.Folik np.ma 400 mikrogramow... Odpowiedz Link Zgłoś
mentafolia Re: Do kiedy brać kwas foliowy? 13.07.06, 14:03 Wiesz co,sorry,ale bzdury piszesz.Kto zaleca 1200 mikrogramow kw.foliowego i to jeszcze przez całą ciążę?Podaj jakis link do badań,bo nie uwierze,ze jakis lekarz cos takiego mowi.A jesli tak to chyba mu się cos od upałów pomylilo. Dawka PROFILAKTYCZNA dla kobiet starających się i w ciąży to 400 do max.800mikrogramów. 1200 to chyba dla slonia. Odpowiedz Link Zgłoś
kocio-kocio Re: Do kiedy brać kwas foliowy? 13.07.06, 14:06 1200 to dla kobiet ze specjalnymi wskazaniami. Na przykład takich, które wcześniej urodziły dziecko z wadami cewy nerwowej. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiak37 Re:mentafolia 13.07.06, 14:16 przede wszystkim mniej napastliwosci zycze bo to szkodzi dziecku a po drugie rob jak chcesz...Ja biore razem od samego poczatku po 1200,lacznie kwas foliowy z zawartoscia w feminatalu,do tego witamine C 400 i cerutin codziennie.I dzieki temu mam hemoglobine na poziomie 14. Odpowiedz Link Zgłoś
mentafolia Re:mentafolia 13.07.06, 14:23 Napastliwa nie jestem,szkoda,ze tak to odebralas.Po prostu nie lubię jak ktoś nie majac wiedzy na temat kategorycznie twierdzi,ze wie najlepiej. W ciąży nie jestem. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kasiak37 Re:mentafolia 13.07.06, 14:30 z Twojej wypowiedzi wynika,ze to Ty chcesz wiedziec najlepiej i nie znosisz sprzeciwu.Ja pisze co biore i jak biore i sa to zalecenia gina i to jednego z najlepszych w moim miescie a moje wyniki i USG dziecka mowia same za siebie.A jak Ty chcesz(mowie na przyszlosc,gdybys byla w ciazy)to sobie rob i negocjuj ze swoim ginem w zakresie dawek.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
spa76 Re:kasiaku 13.07.06, 15:20 czy ja dobrze kombinuję, że cerrutin by mi wzmocnił naczynka krwionośne? jesli tak, to dobra wiadomośc, że można go brać, choc oczywiście zapytam jeszcze swojego lekarza. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiak37 Re:spa 13.07.06, 15:27 dobrze kombinujeszja mam brac cerutin na krwawienia z nosa,dziasel podczas mycia zebow i do tego wlasnie ta zwiekszona dwka witaminy C.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mentafolia Re: Do kiedy brać kwas foliowy? 13.07.06, 14:08 Oto link na potwierdzenie: www.dlaczego.org.pl/tekstyciaza1.htm Odpowiedz Link Zgłoś
yolka123 Re: Do kiedy brać kwas foliowy? 13.07.06, 15:07 hej, mam pytanie! czy jest roznica miedzy kwasem foliowym a preparatem o nazwie FOLIC? biore FOLIC od roku, jestem obecnie w 3mc i bylam zaskocona kiedy lekarz (nowy, zmienilam go niedawno) ochrzanil mnie ze biore FOLIC a nie kwas foliowy!!!!tymaczsem w aptekach daja te produkty zamiennie!!ponoc FOLIC bierz sie PRZED zajsciem w ciaze, zas kwas foliowy PO.......no coz, mzo to kwestia dawki?? pozdrawiam ! Odpowiedz Link Zgłoś
mentafolia Re: Do kiedy brać kwas foliowy? 13.07.06, 15:13 Folic to nazwa handlowa kwasu foliowego. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiak37 Re: mentafolia 13.07.06, 15:28 no i pudlo bo mozesz go kupic pod obiema nazwami,roznia sie tylko dawka. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiak37 Re: yolka 13.07.06, 15:25 filik ma wlasnie owe 400 mikrogramow a kwas filiowy(pod ta nazwa kupowany w aptece)ma dawke zwielokrotniona. Odpowiedz Link Zgłoś
yolka123 Re: yolka 13.07.06, 16:40 juz wszystko jasne Folic mozna kupic bez rezcepty, natmiast kwas foliowy o dawce 5 mg tylko na recepte.Tak mnie poinformwola pani w aptece realizujac moja recepte. Odpowiedz Link Zgłoś