caroleck 17.07.06, 21:54 ile miesięcznie powinno sie przybywać na wadze? ile więcej powinno się ważyć w połowie ciąży? ja jestem w 21 tyg i przytyłam ok 6kg, myslę sobie, że bardzo dużo! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mmaadzia Re: waga! 17.07.06, 22:14 Nie ma chyba reguły, każda z nas ma inny organizm... książkowo przyrost masy ciała podczas ciąży na sam jej koniec to ok 13,5kg (dziecko 3,5 kg; łożysko 0,7 kg; płyn owodniowy 0,9 kg; powiększenie macicy 1 kg; gruczoły piersiowe 0,5 kg; objętość krwi matki 2 kg; płyny komórkowe 2 kg; tkanka tłuszczowa ok 3,5 kg... to z poradnika "W oczekiwaniu na dziecko" A. Eisenberg; H.E. Murkoff, S.E.Hathaway). W pierwszej ciąży przybrałam na wadze 8 kg, a synek ważył 3,1 kg. Teraz jestem już przy końcu drugiej ciąży , rodzę na początku sierpnia i przybrałam 15 kg. Także myśle że nie masz powodu do zmartwień. Mój lekarz twierdzi, że jeśli kobieta dobrze się czuje, wyniki są dobre nie ma powodu do zmartwień... uszy do góry według mnie ważysz tak jak trzeba...Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mirabellka26 Re: waga! 17.07.06, 22:15 lekarz i moja doświadczona mama stwierdzili podobnie że powinno się tyć tak średnio kilogram miesięcznie, a ja jestem w 30 tc i na +9 kilo mam Odpowiedz Link Zgłoś
buzka25 Re: waga! 18.07.06, 10:38 ja wczoraj u lekarza byłam i jstem w 24 tc i jak sie okazało od poczatku ciąży przytyłam jedyne 3 kg, narazie to mało ale wiem ze nie mam sie czym cieszyc bo wszytsko przedemna, Juz od kuzynek pozbierałam ciuchy ciążowe, one porzytyły 15-25kg i wszytsko zrzuciły po urodzeniu i mam nadzieje ze mnie tez to zaszczyci, Pozdrowionka, Odpowiedz Link Zgłoś
magda_wojciechowska Re: waga! 18.07.06, 10:46 Jesli nawet przytylas zbyt duzo, nie stresuj sie. Stres jest najgorsza recza w ciazy. Twoj lepkarz podczas piewrszej wizyty powinien byl stwierdzic ile mozesz (powinnas) przytyc biorac pod uwage Twoja mase ciala. Szczuplejsze dziewczyny moga przytyc powyzej 10 kg, te pulchniejsze - do 10. Mnie ginekolozka powiedziala, ze chcialaby, bym przytyla 8-10 kg. Jestem w 33t i do tej pory przytylam 6 kg. Ale najwazniejsze to nie wpadac w panike. Odpowiedz Link Zgłoś
pitu_finka Re: waga! 18.07.06, 10:58 Ja jestem w 22 tc i przytylam 5 kg. terz uwazam ze to troche duzo i w dodatku przypylo mi wszedzie a nie tylko na brzuchu. No coz, a dopiero sie zacznie. Odpowiedz Link Zgłoś
mawo84 Re: waga! 18.07.06, 11:45 Mi został miesiąc do rozwiązania, a już przytyłam 17,5kg.. (ale przed ciążą ważyłam zaledwie 49, waga wyjściowa też ma znaczenie) Odpowiedz Link Zgłoś
karinka21 Re: waga! 18.07.06, 12:26 ja przybrałam 5600, jestem w 25 tygodniu ciąży, ważę teraz 55,6kg przy 162cm wzrostu, ale wszystko idzie w brzuszek, który ma już prawie 90cm, a wogóle to powiem szczerze, że wagą w ciąży nie ma się co przejmować, oczywiście nie obżerać słodyczami itp. ale czasem są kobiety tyjące w ciąży po 30kg(jak ja w ostatniej) i zrzucają z nawiązką, więc stresu co do tycia nie powinnyśmy mieć przynajmniej w ciąży Odpowiedz Link Zgłoś