Dodaj do ulubionych

mam wyniki:((zalamka:((

19.07.06, 14:09
TSH 0,6 przy normie od3,55
fT3 3,66 przy normie 3,5-6,5
fT4 14,94 przy normie 11,5-23,2
LH(3ci dzien cyklu) 5,98 przy normie 2-10,9
FSH 10,48(3ci dzien cyklu) przy normie 3,85-8,75
Prolaktyna 46,27 przy normie 3,4-26

zalamana jestem, co mam robic??o czym to swiadczy???
Obserwuj wątek
    • maretina Re: mam wyniki:((zalamka:(( 19.07.06, 14:13
      do dobrego ginekologa. moze fsh ( swiadczy o rezerwie jajnikowej) sie obnizy
      jak uregulujesz tarczyce i prl? nie zwlekaj. sama z takimi wynikami latwo nie
      zaciazysz.
    • agamama123 Re: mam wyniki:((zalamka:(( 19.07.06, 14:16
      Hmmm jakos nie do konca sie na tym znam ale: ft3 i ft4 sa raczej oki, TSH
      ponizej normy moze swiadczyc, ze cos sie moze zaczac dziac z tarczycą.
      Prolaktyne powyzej normy zdecydowanie ale nie najgorzej. U mnie wyniki
      prolaktynu plasowały sie w okolicach 80. Przez pół roku brałam norprolac. Po 3
      miesiacach cykle były juz owulacyjne. Po 6 zaszłam w ciażę.
    • spa76 Re: mam wyniki:((zalamka:(( 19.07.06, 14:19
      chyba zrobiłas błąd wpisując normę TSH - raczej do 3,6 niż od, choć możliwe, że
      to wynik w innych jednostkach.
      prolaktynę masz za wysoką zdecydowanie - bromergon lub pochodne do łykania.
      nieprawidłowy stosunek LH do FSH, powinno byc w okolicach 1, z lekką przewagą
      FSH.
      takie FSH chyba świadczy o ograniczonej rezerwie jajnikowej (ile masz lat?)-
      ale sprawdź to (wrzuc FSH w wyszukiwarke, jest sporo informacji w necie, między
      innymi na forum ginekologicznym). jakkolwiek strasznie to może dla ciebie
      zabrzmi, to polecam forum niepłodność. dziewczyny maja tam naprawdę dużą wiedzę
      i błyskawicznie ktos ci te wyniki wytłumaczy i powie co sie z tym standardowo
      robi. znaczna część ciężarnych miała niewątpliwe szczęście hormonów nigdy nie
      badać.
      • 1234rar Re: mam wyniki:((zalamka:(( 19.07.06, 14:20
        norma TSH taka jak wpisalam czyli od 3,5 do 5,5!
        mam 25 lat
        • spa76 Re: mam wyniki:((zalamka:(( 19.07.06, 14:24
          to by mogło wskazywac, że masz nadczynność, choc pozostałe hormony tarczycy są
          dość dobre.
          • spa76 Re: tekst o hormonach 19.07.06, 14:31
            www.forumginekologiczne.pl/txt/print,1873,2
            wiesz co - tu pisze, że takie wysokie FSH i stosunek LH/FSH, to może byc
            zaburzenie przysadki. z tego, co wiem, to za prl i fsh tez odpowiada przysadka -
            może znalazłaś więc sprawcę swoich kłopotów. dalsza diagnostyka przysadki to
            chyba tomografia? znajdź dobrego endokrynologa.
            • 1234rar dzieki spa76 19.07.06, 14:35
        • idaw Re: mam wyniki:((zalamka:(( 19.07.06, 18:41
          ja tez odebrałam wyniki TSH 1,112 uIU/ml normy 0,27-4,2 więc może masz w innych
          jednostkach?
    • ewcia1980 Re: mam wyniki:((zalamka:(( 19.07.06, 14:49
      witaj.
      nic sie nie załamuj kochana. bedzie dobrze.
      ja wyniki LH, FSH i prolaktyny miałam podobne jak TY.
      tez panikowałam, ze nigdy nie bede miała dzieci a teraz koncze 26tc (to tak na
      pocieszenie smile

u mnie FSH było nawet wyższe niz u Ciebie ale prolaktyna troche nizsza. inne
      wyniki (estrogen, progesteron) niby w normie ale oba w dolnych granicach normy.
      podejrzewano PCO i cykle bezowulacyjne.

co zrobic??? smigac do lekarza.

ja dostałam tylko Dostinex na zbicie prolaktyny. brałam go przez pół roku. w
      tym czasie prolaktyna ladnie mi spadła, mierzyłam temperature i wykres był
      wyraznie dwufazowy (wiec owulacja była). w tym czasie jeszcze nie starałam sie
      o dziecko. zużyłam 2 opakowania tego leku i zaczelismy starania. udało sie za
      pierwszym razem.
      Tobie tez napewno sie uda.

pozdrawiam
      Ewelina
      • zanetad30 Re: mam wyniki:((zalamka:(( 19.07.06, 15:02
        Masz dobrego gina?Jak jestes z wawy to moge ci polecic naprawde fajnego gina z
        zelaznej
        • 1234rar Re: mam wyniki:((zalamka:(( 19.07.06, 15:07
          napisz prosze, nie jestem z Wawy, ale pracuje tutaj trzy razy w tygodniu i
          tutaj chcialabym sie wybrac, wiec polec mi prosze
    • alexandra_cz Re: mam wyniki:((zalamka:(( 19.07.06, 15:29
      norma TSH to norma 0,4 - 4,0. Do zajscia w ciaze najlepsze ok. 1,5
      • 1234rar Re: mam wyniki:((zalamka:(( 19.07.06, 15:31
        chyba napisalam wyraznie ze u mnie na wyniku jest od3,5 do 5,5 mIU/ml wiec
        trzeba zwracac uwage na jednostki!
        • alexandra_cz Re: mam wyniki:((zalamka:(( 19.07.06, 15:38
          1234rar napisała:

> chyba napisalam wyraznie ze u mnie na wyniku jest od3,5 do 5,5 mIU/ml wiec
          > trzeba zwracac uwage na jednostki!

u mnie na wyniku jest taka norma dla TSH 0,4 - 4,0 mIU/ml (wynik sprzed
          miesiaca) Te wczesniejsze tez maja taka norme. Zreszta od dawna choruje na
          niedoczynnosc i wiem, do jakiego poziomu mam dazyc smile
          Zycze duzo zdrowka smile
          • 1234rar Re: mam wyniki:((zalamka:(( 19.07.06, 15:40
            a ja odebralam wynik dzisiaj i mam taki wynik i norme jaka napisalam powyzej
            • zanetad30 Re: mam wyniki:((zalamka:(( 19.07.06, 15:58
              Dr Jerzy Rodzeń pracuje na Zelaznej,przyjmuje na zelaznej w przychodni przy
              szpitalnej tam nigdy nie bylam na wizycie ale podam ci numer tel (022)536 93
              20.Przyjmuje tez na ul Łuckiej ale zapomnialam numer,podam ci tel to jak
              zadzwonisz to ci podyktuja dokladny adres(022)654 24 64 tam sa prywatne
              gabinety lekarskie,ta ulica jest na Woli.Przyjmuje tez na Slominskiego 19 tel
              (022)637 50 01 Babka Medica robi tam super usg.Podam ci tez numer do niego na
              komorke jak bys miala problem z umowieniem sie to zadzwon do niego 602 795
              713.Jest naprawde fajny,ja ostatnio u niego bylam i mowie mu ze to juz ponad
              pol roku ze juz czasem nerwowo nie daje rady i wogule jak sie ztym eszystkim
              czuje no i dal mi w koncu jescze bromergon a od 8 miesiecy biore luteine,mam
              problemy z cyklem po odstawieniu anty.Jestem na staraniach lipcowych a teraz
              bede na sierpniowych daj znac jak bedziesz po wizycie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka