sopia 24.07.06, 10:11 Stwierdzono u mnie cukrzyce ciążową moja gin.powiedziała, ze po porodzie juz miec nie będę obecnie jestem na diecie i staram sie pilnowac.Czy któras z Was to miała?czy jest to jakies zagrozenie dla dzidziusia? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agava07 Re: Cukrzyca ciążowa 24.07.06, 10:18 Mój lekarz też stwierdził cukrzycę ciążową , ale tylko po obciążeniu glukozą. Nic z tym nie robił. Nawet diety nie zalecił. A chodziłam prywatnie, podobno do dobrego. Dziecko jest zdrowe, a ma już 4 lata. Odpowiedz Link Zgłoś
ewas35 Re: Cukrzyca ciążowa 24.07.06, 11:04 w poprzedniej ciazy mialam stwierdzona cukrzyce ciazowa leczona nawet insulina. Pilnowalam diety i mierzylam cukier 4 razy dziennie. Dziecko urodzilo sie zdrowe w 37 tygodniu ciazy. Rzeczywiscie cukrzyca calkowicie znikla po porodzie. Obecnie jestem w 32 tygodniu ciazy i tez mam podejrzenie cukrzycy ale nie musze brac insuliny tylko przestrzegac diety i mierzyc cukier. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
sopia Re: Cukrzyca ciążowa 24.07.06, 11:32 U mnie cukrzyce ciążowa stwierdzono po tescie obciążeniowym glukozą,staram sie nie jesc słodyczy ani nie pic słodkich napojów czasem ciężko przejsc obojętnie obok cukierni no ale cóż moge zrobic... Odpowiedz Link Zgłoś
anka311 Re: Cukrzyca ciążowa 24.07.06, 19:38 Jestem w 30tyg.ciąży i na diecie cukrzycowej.Mierzyłam cukier 4xdziennie+dieta i pomogło.Teraz mierzenie 1xdziennie+dieta i jest ok.W poprzedniej ciąży też miałam cukrzycę ciążową ,niestety nie leczoną co spowodowało ponoć wysoką wagę urodzeniową dziecka (4910)na szczęście zdrowego.Nie chcę znowu rodzić tak dużego dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
aga_sama Re: Cukrzyca ciążowa 24.07.06, 23:41 Ja mam cukrzycę, jestem na diecie, mierzę cukier, nie biorę insuliny. Przed diagnozą codziennie jadłam słodycze i białe bułki, piłam słodzone soki, nie odmawiałam sobie absolutnie niczego. Cukrzyca zmusiła mnie do wyeliminowania tych produktów i racjonalnego podejścia do odżywiania. Oprócz nich musiałam także zrezygnować z większości owoców i to mnie zabolało najbardziej. Ponieważ pomiary rzadko przekraczały normę, pozwalam sobie na ekstrawagacje typu sernik. Plusem cukrzycy u mnie jest zatrzymanie wagi - od maja nie tyję. Jaki wpływ cukrzyca ma na syna - dowiem się być może jutro po cc. Dotychczasowe USG pokazują, że mały jest zdrowy. Odpowiedz Link Zgłoś
papuga_5 Re: Cukrzyca ciążowa 25.07.06, 03:14 Ja tez mialam cukrzyce ciazowa, ktora mi przeszla po ciazy. Ale wiem ze zaleca sie po ciazy jeszcze raz zrobic test krwi z glukoza bo czasami sie zdaza ze kobieta mogla miec cukrzyce i o tym nie wiedziec i dopiero wykryta w czasie ciazy. Ja bylam na diecie i jak bylam na diecie to cukier juz mialam w normie. Wolno mi bylo jesc dwa owoce dziennie sredniej wielkosci ale po posilku nigdy nie na pusty zoladek. Pamietajcie ze nie wolno pic w czsie cukrzycy mleka bez zjedzenia czegos, jesli wypijecie mleko z czyms np. kromka chleba ciemnego to cukier nie rosnie. Mnie w czasie ciazy mowili ze od cukrzycy nieleczonej dziecko moze bardzo duze sie urodzic ale ze niby nie szkodzi, moze tylko matce zaszkodzic. Z ksiazki wiem ze moze uszkodzic placente. Ostatnio w telewizji mowili ze nie leczona cukrzyca ciazowa moze dziecku zaszkodzic, moze spowodowac wodoglowie. Wiec lepiej byc na diecie zeby trzymac cukier w normie. Odpowiedz Link Zgłoś
1cukierek Re: Cukrzyca ciążowa 25.07.06, 21:00 Witam! U mnie dwa tygodnie temu (28tc) też wykryto cukrzycę.. Na szczęście poziom nie jest b wysoki ale zlecono mi dietę. Już nie wiem co jeść bo warzywka i chude wędlinki w gardle mi stają. Dopiero teraz zdaję sobie sprawę jak źle się wcześniej odzywiałam. Poradźcie kochane co jeść? W internecie znajduję same sprzeczne opinie. Odpowiedz Link Zgłoś
markiza.24 Re: Cukrzyca ciążowa 25.07.06, 22:13 U mnie też wykryto cukrzycę.Meczyłam się przez 5 miesiecy, ale było warto- w maju urodziąlm zdrową dziewczynke.Jeżeli chodzi o dietę to najlepiej żeby ci to wszystko wytłumaczył lekarz, ja mniałam bardzo dobrego diabetyka dr. schiller z szpitala na Banacha.Chodziłam do niej co dwa tygodnie z zapiskami z pomiarów cukrów( 4 razy dziennie)i zapisami ilosci zjedzonych węglowodanów. jerzeli chodzi o wedliny to możesz je zastapić rybami np.z puszki tylko musisz pamiętać że np rybki w zalewie pomidorowej liczą sie jako węglowodany.a z warzyw nie radziłabym rezygnowac ponieważ zawierają cenne witaminy, które niestety nie mozna zastąpić owocemi. mi odradzano zakazano jedzenia bananów, winogron i arbuza, a inne owoce takie jak truskawki czy czereśnie mozna jeść tylko w bardzo małej ilości. Zamiast wędliny mozna jesć ser biały lub jajka na twaro. Odpowiedz Link Zgłoś
1marta2 Re: Cukrzyca ciążowa 25.07.06, 22:31 ja jestem na diecie cukrzycowej od kwietnia (termin mam na ten piątek). Najlepiej jak sama będziesz kontrolować sobie poziom cukru glukomertem (koszt ok 80zł niestety) w każdej aptece dostaniesz. Ja się tak nauczyłam, metodą prób i błędów, jak mi cukier po czymś nie skoczył oznaczało to, że mogę daną rzecz jeść i na odwrót. Oczywiście przestrzegam reguł, nie jem słodyczy ani niczego z cukrem (soków, niektórych owoców np. bananów ni emogę itd.), ale czasem mogę sobie pozolic na małe grzeszki np. w sobotę zjadłam loda i cukier miałam 108 a np. po serku Danio waniliowym (mój pierwszy błąd dietetyczny w kwietniu) ponad 160 (!!!). Każda z nas inaczej reaguje na różne produkty, więc najlepiej indywidualnie sobie mierzyć cukier. Na początku mierzyłam co posiłek. Teraz wiem na co mogę sobie pozwolić a na co nie, więc mierzę tylko po głównych, chociaż czasami też nie, bo wiem, że po danej rzeczy nie ma możliwości skoku cukru. Tak jak już dziewczyny wcześniej napisały, najfajniejsze jest to, że waga staje w miejscu (ja nawet schudłam 2 kg przez pierwsze 2 miesiące). No i daje rozeznanie na przyszłość jeżeli chodzi o odżywianie... jesteś bardziej świadoma tego co jesz, a to jest naprawdę dobre!!! Pozdrawiam i zyczę cierpliwośći - pamiętaj, że to dla maluszka i nie będzie trwać wiecznie Po ciąży sobie odbijesz Odpowiedz Link Zgłoś
kgbx2 Re: Cukrzyca ciążowa 25.07.06, 22:39 też to mam - stwierdzono tydzień temu ale do diabetologa dostałam się dzisiaj - też mam dietę i glukometr. Odpowiedz Link Zgłoś
1cukierek Re: Cukrzyca ciążowa 26.07.06, 10:41 właśnie zastanawiam się nad kupnem glukometru, bo czuję się jak 'slepy we mgle' kiedy jem wszystko na czuja i nie wiem czy osiągam dobre efekty. Słyszałam jednak, że te paski do badania są strasznie drogie, ale refundowane. Czy ginekolog po prostu może mi przepisać te paski? Mam trochę skomplikowaną sytuację, bo mój lekarz wyjechał sobie na miesięczny urlop i nawet nie mam z kim tego konsultować. Poszłabym wtedy do jakiegokolwiek. Mój poziom nie był b wysoki, zalecono mi tylko dietę, jednak wolę dmuchać na zimne. Odpowiedz Link Zgłoś
sopia Re: Cukrzyca ciążowa 26.07.06, 10:52 Mnie waga stoi w miejscu jak narazie przytyłam 5 kg a zaczynam 8 miesiąc.Czasem pozwole sobie na jakis grzech w postaci owoców ale tak sie odzywcziłam od słodkiego,ze na sama mysl mnie mdl.Pomimo tak małego przytycia(jak narazie) rozstepy na brzuchu są...smaruje sie kremami i nic nie pomaga. Odpowiedz Link Zgłoś