Dodaj do ulubionych

Twardnienie brzucha!!!

24.07.06, 14:09
Kochane, piszę w tym temacie po raz drugi a to dla tego że się martwię. Otóż
jestem w 23 tc, od tgodnia odczuwam częstsze napinanie się brzuszka. Trwa to
niedługo do 10 - 20 sekund, jest bezbolesne i zastanawiam się czy to
stawianie się macicy, czy może maluch tak się stawia? Nie kontaktowałam się z
ginem bo jest na urlopie. Kochane! Czy to częste zjawisko w ciąży, jak sobie
z tym radzić i czy warto się tym martwić?? Im więcej was odpisze tym lepiej.
Dzięki!!!
Obserwuj wątek
    • dodkowska Re: Twardnienie brzucha!!! 24.07.06, 14:18
      23tydz to małop na stawianianie sie brzucha przynajmniej ja tak uważam ja juz
      jestem w 40 tyg i od 3 tyg dopiero brzuch robi mi sie twardy tylko ze to traw
      b.długo nawet do paru minut
    • bregma Re: Twardnienie brzucha!!! 24.07.06, 14:32
      Powinnaś się skontaktowac z ginem, to mogą być skurcze macicy. ja tez tak
      miałam, zaczęły się jeszcze wcześniej i jestem przez to na zwolnieniu i musze
      leżeć. Przez te skurcze zaczęła mi się skracać szyjka i zrobiło rozwarcie.
      Jeżeli lekarz to zlekceważy to idź koniecznie do innego, u mnie też tak było że
      jeden nie zareagował i mogłam stracić przez to dzidzię. Lekarz przepisał mi
      nospę forte i scopolan.
    • d.dolewska Re: Twardnienie brzucha!!! 24.07.06, 14:41
      A ja dla odmiany tak miałam właśnie od 20-24 tc.Szczególnie podczas chodzenia.
      Lekarz powiedział że to normalne.Badał mnie,wszystko było ok. Powiedział żebym
      sobie pobrała no spe. No a to stawianie sie brzuszka nigdy mi nie przeszlosmile
      Było czasem bardziej,czasem mniej.Przyzwyczaiłam się.Teraz tez mi się stawia :-
      ) Ale teraz to ja już sie nie oszczędzam i własnie odkurzyłam smile Wyganiam
      Maleństwo bo mi się zasiedziałosmile

Pozdrawiam,
      Dominika
      • ania800 Re: Twardnienie brzucha!!! 24.07.06, 14:57
        ja miałam to samo od 24 czy 25 tc mój gin twierdzi to jeszcze za wcześnie i
        może spowodować przedwczesny poród przepisał nospe forte i magnez i jes lepiej
        chociaż i tak robi się twardy tyle że mniejsmile

radzę iść do lekarza bdziesz spokojniejsza
    • to-ja-007 Re: Twardnienie brzucha!!! 24.07.06, 17:26
      Lepiej dmuchac na zimne i isc do jakiegos gina.

Wez magnez (w te upaly latwiej o jego niedobor) i unikaj stresu (obniza poziom
      magnezu) oraz wysilku fizycznego.
      Mnie brzuch twardnial w 16 tyg - lekarka kazala brac magnez i rzeczywiscie
      wszystko przeszlo.
      • pmierzow Re: Twardnienie brzucha!!! 24.07.06, 17:50
        Mi tez brzuch zaczal twardniec ok. 25 tc. U mnie niestety bardzo czesto + na
        dlugo (nie kilka minut, ale nawet pol godz. i dluzej). Takie twardnienie
        wynikalo z przeforsowania (praca, spacery, zakupy...)i sprawilo, ze zaczela mi
        wiotczec szyjka. Lekarz zapisal mi magnez, zalecil duzo odpoczynku i dal dwa
        tygodnie zwolnienia (z gory informujac, zebym liczyla sie z tym, ze do pracy
        juz jednak nie wroce). Magnez + odpoczynek rzeczywiscie zadzialaly, teraz juz
        39 tc i Synek nie wykazuje zainteresowania podroza na swiat. Wiec podsumowujac:
        odpoczywaj troche wiecej, ale do lekarza sie wybierz, zeby sie nie pogorszylo.
    • witaaminkaa :) droga agnessssss 24.07.06, 17:56
      Ja twardnienie brzuszka miałam juz jakoś od 18 tyg ciązy, zaraz skontaktowałam
      sie z lekarzem, po badaniach okazało się że wszystko jest ok, że to tylko
      macicia sie napina bo rośnie. Dostałam tylko nospe, Jednak może to być
      spowodowane skurczami macicy i wtedy bedziesz musiała duzo odpoczywac.
      Najlepiej skontaktowac się z lekarzem, jeżeli jest na urlopie to zaopatrz sie w
      nospe do jego powrotu, i bierz powiedzmy 3 razy po 1 tabl, tak jak ja brałam na
      początku. Nospa niezaszkodzi ale przeczytaj ulotke czy niema tam jakiegoś
      składnika na który jestes uczulona. ja na twoim miejscu poszła bym do innego
      lekarza po porade.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka