mysz56 30.07.06, 23:17 dziewczyny jak wygląda sprawa żylaków w ciąży i po porodzie?jeżeli miałyście taką sytuację to proszę napiszcie;co trzeba robić jakie peparaty brać,generalnie jaką profilaktykę stosowć.dzięki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agattka5 Re: duże żylaki nóg 31.07.06, 08:55 Ja mam na jednej nodze żylak, który pojawił mi się około 3 miesiąca ciąży i teraz sobie rozkwita w pełni.Biorę 2 razy dziennie detralex i to wszystko. Byłam na USG żył i widać było że w okolicy jest jeszcze parę miejsc, gdzie mi się szykują takie piękności, ale teraz raczej nic nie można zrobić (no może jeszcze jakiś żel), tylko po wszystkich ciążach zrobić operację. Teraz więc biorę detralex, trzymam nogi w górze jak siedzę (stram się) i to wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
iwonn8 Re: duże żylaki nóg 31.07.06, 16:32 mi tez wykszły zylaki w czasie ciazy i dostałam skierowanie do chirurga naczyniowego oraz dostałam jakis krem do smarowania i leki. Do chirurga ide w srode- ciekawe co powie.......pewnie nic nowego ze czeka mnie kiedys operacja i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
mysz56 Re: duże żylaki nóg 31.07.06, 18:03 dzięki.a jak myślicie dziewczyny czy chirurg każe operować dopiero po wszystkich ciążach czy po tej obecnej? Odpowiedz Link Zgłoś
lamatha Re: duże żylaki nóg 31.07.06, 18:16 Ja mialam usuwane zylaki 3 lata przed ciaza, teraz w ciazy na jednej nodze bardzo sie powiekszyly. Nie dostalam od lekarza lekow, bo leki wzmacniaja naczynia krwionosne, a to w ciazy jest nie wskazane. zele tez raczj zabronione. Chirurg usunie Ci zylaki na kazde zyczenie, ale to jest bolesna sprawa i kosztowna. Z tym ze to zalezy od zylakow i od lekarza tez Jest taka metoda ze wysusza sie zylaki zastrzykami a krew tworzy sobie nowe zyly. Mniej bolesna i efekt na dluzej. Odpowiedz Link Zgłoś
iwonn8 Re: duże żylaki nóg 01.08.06, 11:08 dostałam leki i krem który mozna stosowac w ciazy-taka informacje otrzymałam od lekarza i taka info. jest na ulotce, wiec jest to nie prawda ze nie mozna stosowac leków w ciaży, zrobiono mi jeszcze badanie krwi na krzepliwość itd. Dodatkowo po kuracji tymi lekami i z wynikami badań, mam zgłośić sie do chirurga naczyniowego na konsultacje. Juto mam wizyte u chirurga to zdam relacje co mi zalecił (ale wydaje mi sie ze na razie w czasie ciazy nie mam co liczyć na chirurgiczne usunięcie, trzeba poczekać na rozwiazanie). Odpowiedz Link Zgłoś
agattka5 Re: duże żylaki nóg 01.08.06, 11:27 Mnie zalecił po wszystkich ciążach i myślę, że to jest sensowne, bo teraz zrobisz operację a potem znów Ci wyjdą (patrz post wyżej). Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda.li Re: duże żylaki nóg 01.08.06, 17:13 ja mialam żylaki niewielkie na prawej nodze .po 1 ciązy powiększyły się ale nie było jeszcze tragedii.Natomiast w 2 ciąży (odstęp 7 lat)dwa razy miałam zakrzepowe zap zył powierzchniowych .Za pierwszym razem chirurg naczyniowy dał mi clexan w zastrzykach i maść ale najpierw kazał mi sięspytać gina czy mogęje stosować gin pozwolił tylko zastrzyki (to było ok.6 m-ca) .ża drugim razem juz na koncu ciąży jak powiedziałam lekarzowi gin. podczas kontroli ktg że znowu prawdopodobnie robi mi się zzż powiedział że to nie jego sprawa tylko chirurgów. poszlam do chirurga a on ze to sprawa ginów.dal mi zastrzyki i jak poszlam na ktg to ginka( już inna) stwierdziła że powinnam mieć cc.pojechałam naWołoską tam mnie przyjęli sprowadzili chirurga naczyniowego który tylko stanął w drzwiach sali i z daleka stwierdził że mam żeczywiście zzż powierzchniowej i poszedł. za 2 dni miałam cc i urodzi lam śliczną córkę.teraz czekam na koniec karmienia piersia wtedy wybiorę się na operację Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda.li Re: duże żylaki nóg 01.08.06, 17:19 zapomniłam dodać że wszyscy mi mówili że powinnam zoperować żylaki przed ciążą a jak chciałam coś znimi zrobić przed ciąża to mówili że po ciązach. Tak jak wam .Bądż tu mądry człowieku! Odpowiedz Link Zgłoś
ika92 Re: do iwonn 01.08.06, 17:35 W jaki sposób rozpoznać, ze ma sie zapalenie zył, czy jest to jakiś dotkliwy ból czy są inne objawy tego schorzenia? Ja już od 10 lat mam niezłe żylaki, które wciąż sie powiękaszają, chodziłam od lekarza do lekarza i każdy dawał mi tylko detralex, przepisywał żele, w końcu zrobiono mi operację, ale jej wynik jest do bani. Ostatnio chirurg naczyniowy stwierdził, że mogę je leczyć jedynie w prywatnej klinice, a na to chwilowo ( bądź dłużej niż chwilowo) mnie nie stać. Teraz gdy jestem w 39 tyg. żylaki się powiększyły i czernieją mi stopy ( są ciemnoczerwone z przewagą na ciemno), zastanawiam się czy to krążenie mi siada i czy może być to związane z żylakami. Stąd moje pytanie o zż. Odpowiedz Link Zgłoś
iwonn8 Re: do iwonn 02.08.06, 12:53 Wiesz co, z Twojego opisu to wydaje mi sie, ze Ty masz b. duzy problem z żyl. (nie obraz sie prosze)ja az tak nie mam - nic mi nie czarnieje, no i dlaczego operacja do bani-moja mama miała operacje (zylaki to dzieki niej mam-bo to ponoc dziedziczne) i jest b.b. zadowolona, teraz sobie wypomina dlaczego wczesniej nie poszla!!! nie ma wogołe sladu po żyl. a miała straszne!!!! naprawde takie wystające na jakies 1,5 cm!!!Słuchaj ja jestem w tej sytuacji, ze lecze sie w prywatnej klinice i w zasadzie od reki mam wszytskie badania robione i konsultacje ze specjalistami itd (dzisiaj ide do chir. ciekawe co zaleci). A co na to Twój ginekolog? przepisał Ci cos? Ja bym poszła do innego lekarza, ale juz po porodzie i poprosiła o skierowanie na kolejna operacje (jak jestes z W-wy to w Miedzylesiu b. dobrze robia)-innaczej niestety zylaków sie chyba nie pozbędziemy...co najwyżej mozna sobie tylko ulrzyć kremami, lekami itd. Odpowiedz Link Zgłoś
mysz56 Re: duże żylaki nóg 01.08.06, 19:01 Jagoda,tzn .że cc miałaś ze względu na żylaki nóg i te zakrzepy czy z jakiejś innej przyczyny? Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda.li Re: duże żylaki nóg 03.08.06, 18:19 przepraszam że dopiero teraz odpowiadam.Cięcie w 2 ciąży miaam właśnie z powodu zzż giny bały się że podczas parcia może się odkleić skrzep i powędrować np. do płuc. ktoś pytał jak to wygląda -miałam w jednym miejscu zaczerwienioną i twardą żyłę i przy długi staniu bardzo to miejsce bolało Odpowiedz Link Zgłoś
wuania Re: duże żylaki nóg 01.08.06, 21:42 hej ja mam zylaki po zakrzepicy żył głębokich i zniszczeniu przez nią zastawki podkolanowej, no a w ciąży niestety się powiększyły.lekarz powiedzial zeby robic operacje po ciąży, operacja daje głównie efekt estatyczny, ale nie gwarantuje ze nie zrobia sie następne zylaki, nawet można powiedzieć ze na 99% zrobią sie znowu.. takie życie. Co do leków cyklo3forte, bo detralex nie jest zalecany w czasie ciąży, poza tym pończoszki które ja zlewam i liotony które niewiele daja. Jeśli puchną Wam nogi a opuchlizna nie schodzi po nocy, łydki stają się TWARDE i bolesne to może być to zakrzepica. Wtedy trzeba zrobić badanie przepływu żył (doppler). Odpowiedz Link Zgłoś
mysz56 Re: duże żylaki nóg 01.08.06, 22:03 ja zdecydowałam się na przechodzenie 3 ciąży z żylakami a mam spore na obydwu nogach ,jesteśmy w trakcie starań o maleństwo-ale mam wątpliwości jak to będzie z tymi żylakami...z drugiej strony nikt mi nie da gwarancji że gdybm zoperowała przed ciążą to by mi śię nie zrobiły po i tak żle i tak niedobrze.mam nadzieję że ewentualne zakrzepy po prostu można wyleczyć,to się leczy w domu czy w szpitalu? Odpowiedz Link Zgłoś
gosika78 Re: duże żylaki nóg 02.08.06, 14:30 Ja brałam cyclo3fort. Miałam zmiany na nogach i nie tylko... Po porodzie wszystko się cofnęło. Odpowiedz Link Zgłoś
gumisluiza leczenie zastrzykami 02.08.06, 18:35 jajestem w 36 tyg. ciazy lekarz przepisal mi zastrzyki,robia mi je w brzuch,zastanawiam sie czy to bezpieczne?napiszcie jesli wiecie Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda.li Re: leczenie zastrzykami 03.08.06, 18:24 ja tez miałam zlecone takie zastrzyki .Robiłam je sobie sama tylko nie na brzuchu a bardziej pod skórę na bokach .Jest to bezpieczne i nic się nie obawiaj.ja miałam opory aby robić sobie w brzuch. Odpowiedz Link Zgłoś
mysz56 Re: leczenie zastrzykami 03.08.06, 22:15 ja miałam clexane w zastrzykach tuż po porodzie przez 2 tyg i rodziłam w pończochach p.żylakowych i pewnie to samo mnie czeka nast.razem Odpowiedz Link Zgłoś