Dodaj do ulubionych

czy to prawda - (cc) ???

08.08.06, 13:14
Witajcie brzuchatki czy to prawda że po cc większość dzieciaczków ma problemy
z oddychaniem?? Dowiedziałam się to od lekarza ale nie ginekolaga. Czekam na
odpowiedź. Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • kikaaaa Re: czy to prawda - (cc) ??? 08.08.06, 13:19
      Moja córka nie miała dostała 10pkt
    • malgosiek2 Re: czy to prawda - (cc) ??? 08.08.06, 13:24
      Owszem zdarza się a to dlatego iż jak dziecko przechodzi przez kanał rodny w
      psn to jego klatka piersiowa jest uciskana i wtedy fizjologicznie dochodzi do
      usunięcia płynu owodniowego z płuc.
      Pzdr.Gosia
      • anulka235 Re: czy to prawda - (cc) ??? 08.08.06, 13:30
        W takim razie czy jest to niebezpieczne aż tak bardzo dla dziecka? Mam
        planowaną cc i trochę obawiam się o zdrowie maleństwa.
        • mama_kotula Re: czy to prawda - (cc) ??? 08.08.06, 13:34
          anulka235 napisała:

> W takim razie czy jest to niebezpieczne aż tak bardzo dla dziecka? Mam
          > planowaną cc i trochę obawiam się o zdrowie maleństwa.

Dziecko od razu, gdy tylko widać objawy niedotlenienia (sine zabarwienie powłok,
          brak samodzielnego oddechu, wiotkość) dostaje tlen na stanowisku pielęgnacji
          noworodka.
          Moja córka (planowe cc) miała 5 Apgar w pierwszej minucie, w trzeciej - po
          otrzymaniu tlenu - 10.
          Myślę, że obawa o zdrowie maleństwa przy planowej cesarce jest nieco
          nieuzasadniona, jako, że planowa cesarka i tak już z założenia jest "mniejszym
          złem".
        • malgosiek2 Re: czy to prawda - (cc) ??? 08.08.06, 13:37
          Aż tak bardzo niebezpieczne nie jest.Najwyżej poleży troszkę w inkubatorze aby
          lepiej się dotlenić.
          Pzdr.Gosia
          • r.kruger Re: czy to prawda - (cc) ??? 08.08.06, 13:41
            starszy synek miał problem ale raczej ze względu na wcześniactwo, dostał tlen
            na sali zabiegowej i po kilku minutach był w świetnej formie'
            młodszy mimo prób porodu sn i spadającej saturacji żadnych problemów nie miał
    • alcarin Re: czy to prawda - (cc) ??? 08.08.06, 13:49
      U mojej malej po cc wszystko bylo ok. Dziecko, i po porodzie fizjologicznym, i
      po cc, jest odsluzowywane specjalnym aspiratorem. Po cc zdarza sie, ze jeszcze
      troche wod zalega, bo dziecko nie mialo ich "wycisnietych" podczas przechodzenia
      przez kanal rodny, ale wtedy, na oddziale noworodkowym, jak tylko zauwazysz
      jakies problemy z oddechem malenstwa, pielegniarki ponownie odsluzuja dziecko.
      Poza tym pewnie poradza Ci, zebys ukladala je na boczku - latwiej mu oddychac.
      Lezalam z dwoma dzieczynami po cc i ich dzieci mialy problemy z oddechem - w
      pewnym momencie kazde z dzieci troche zsinialo (pierwsze zasinienie pojawia sie
      w okolicy ust i noska, czerwienienie twarzy) - wtedy dziecwzyny szybko wolaly
      pielegniarke noworodkowa, a ta odsluzowywala dziecko. Troche newrowo sie nam
      robilo, ale wszystko dobrze sie konczylo. Nie wiem, czemu u tych dzieci tak sie
      dzialo - tak jak napisalam, z moja corka bylo OK, wiec byc moze jest to sprawa
      indywidualna. Nie martw sie, bedziecie na pewno pod dobra opieka smile Nie
      napisalam tego posta, zeby Cie nastarszyc, tylko, zebys zwracala ewentualnie
      wieksza uwage na zachowanie dziecka i na koloryt jego twarzy.
    • honi_29 Re: czy to prawda - (cc) ??? 08.08.06, 13:56
      Zdarza się,ale nie jest to reguła.Mój synek też przyszedł na świat przez cc i
      dostał 10 pkt w skali Apgar.poza tym położna mi powiedziała jeszcze przed
      porodem,że teraz wszystkie noworodki są wkładane do inkubatora zaraz po
      porodzie niezależnie od tego czy rodzą się przez cc czy psn.
      • ade1 pierwsze slysze 08.08.06, 14:28
        mialam 2 cesarki- dzieci 1o pkt, zadne nie mialo klopotow z oddychaniem

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka