prawieczterdziestoletnia 10.08.06, 08:05 Witaj! Chciałabym się zapytać jakie miałaś znieczulenie przy cesarce. Ja również mam mieć cc i lekarz pozostawił mi do wyboru albo zzo, albo znieczulenie ogólne. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mmalicka21 Re: do mmalicka21 10.08.06, 10:57 ja że tak powiem miałam i takie i takie bo próbowałam rodzic siłami natury i podano mi zzo a po 10 minutach zdecydowano o cc i dano mi podpajęczynówkowe ale nie bierz zzo bo umrzerz z bólu ja tak umierałam ze lekarz chciał mi dac narkozę..... żałuje że od razu tego ne zaproponowałam bo strasznie cierpiałam aleinne dziewczyny przy podpajeczynówkowym znieczuleniu wspominaja poród bardzo dobrze pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
prawieczterdziestoletnia Re: do mmalicka21 10.08.06, 11:45 Dzięki za podpowiedź. Ja już wcześniej obstawałam za znieczuleniem ogólnym, ale chciałam się jeszcze upewnić. Odpowiedz Link Zgłoś
crazygirl11 Re: do mmalicka21 10.08.06, 11:54 jestem dopiero na początku ciąży i dopiero "wgryzam się" w forum, więc mam pytanie, co oznacza skrót "zzo"? Rozumiem że jest to rodzaj znieczulenia, ale czym różni się od znieczulenia ogólnego? Odpowiedz Link Zgłoś
poranna_zorza Re: do mmalicka21 10.08.06, 12:11 crazygirl zzo tzn. znieczulenie zewnątrzoponowe, natomiast co do poprzedniego wątku to ja miałam przy cc zzo i wspominam je bardzo dobrze, byłam cały czas przytomna a nie czułam bólu wogóle. Odpowiedz Link Zgłoś
hoshi74 radze znieczulenie pp 10.08.06, 15:43 mialam cc kilka dni temu i znieczulenie pp, dzieki temu od razu widzialam moja corke i moglam ja pocalowac, nic mnie nie bolalo i szybko doszlam do siebie. po narkozie budzisz sie i nie wiesz co sie dzialo... ja bym tak nie chciala. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mama.martynki Re: do mmalicka21 10.08.06, 15:54 Ja również polecam zzo. Zaraz po urodzeniu słyszałam i widziałam i dotykałam skarba mojego a zanim mnie zaszyli dzidzia była myta i ważona i jak wyjeżdżałam z sali mąż mi na korytarzu dał komórkę którą zrobił zdjęcia malutkiej! przez następne godziny odpoczywałam, w końcu mnie nic nie bolało! i oglądałam swoje małe szczęście. Odpowiedz Link Zgłoś
kaeira Re: do mmalicka21 10.08.06, 16:17 Pamiętaj, że znieczulenie ogólne przy CC ma o wiele większe ryzyko niz częsciowe. W krajach anglosaskich zdecydowana większość wszystkich CC odbywa sie dziś przy znieczuleniu zewnątrzoponowym albo podpajeczynowkowym. (Zresztą w Polsce chyba już też?). Większość znieczuleń ogólnych wykonuje sie w CC w sytuacjach nagłych, "awaryjnych", kiedy ważny jest każdy moment. Przy podpajeczynowkowym znieczulenie jest głębsze niż przy zewnątrzoponowym, ale większa szansa nieprzyjemnych bólów głowy po (nawet długo po). Tu przeczytasz sobie o trzech rodzajach znieczulenia przy cesarce: morfeusz2001.webpark.pl/znieczulenie.porodu/znieczulenie.zo.cesarskie.html morfeusz2001.webpark.pl/znieczulenie.porodu/paj_do_cesar.htm morfeusz2001.webpark.pl/znieczulenie.porodu/znieczulenie.og.cesarskie.html Na tej stronie jeszcze dużo innych informacji o znieczuleniu przy porodzie. Odpowiedz Link Zgłoś