Dodaj do ulubionych

badania prenatalne

13.08.06, 14:58
dziewczyny, czy któras robiła badania prenatalne. Jestem w
dosyć "zaawansowanym" wieku, gin mówi, że trzeba. napiszcie prosze, na czym
to polega
Obserwuj wątek
    • lamatha Re: badania prenatalne 13.08.06, 17:19
      www.google.interia.pl/szukaj,q,badania%20prenatalne,w,

tu powinnas poczytac, jest wszystko.

Ja robilam, ze wzgledu na swoj i meza wiek. Bylo bezbolesne, przeprowadzone
      bardzo profesjonalnie.
      M i
    • kapusta7 Re: badania prenatalne 13.08.06, 20:07
      ja robiłanm test pappa- czyli profesjonalne usg+ trst z krwi, badanie usg
      trwało ok 30 min, polegało na pomiarach min przeziorności karkowej , komputer
      wylicza prawdopodobieństwo urodzenia dziecka ztrymetrią chromosomową min
      zespołem Downa. U mnie przed badaniem prawdopodobieństwo wynosiło 1 do 500, a
      po tescie 1 do 10 tys. Nie ukrywam że kosztowało mnie to fortunę ale ,mamy
      teraz sokój ducha.
      • citka77 Re: badania prenatalne 13.08.06, 21:26
        Dziewczyny
        napiszcie proszę ile takie badanie prenatalne kosztuję.
    • agamama123 Re: badania prenatalne 14.08.06, 14:52
      W drugiej ciazy robiłam amniopunkcję, echo serca płodu, usg połowkowe z oceną
      fałdu karkowego i pomiarem wszystkich istotnych części ciała ( szerokość dłoni,
      długość kości nosowej, długośc kości udowej).
      Wszystkie te badania miałam wykonywane w ramach ubezpieczenia.
      Dodam tylko, że rok po urodzeniu drugiego syna zaszła konieczność powtórzenia
      badań genetycznych i wtedy genetycy powiedzieli nam, ze amniopunkcja jest tzw
      badaniem grubym i wykaże tak niewiele wad dziecka, że nie warto podejmować
      ryzyka jesli ma sie pewnośc, ze ciazy i tak sie nie przerwie. patrząc na to z
      perspektywy czasu i zdobytej wiedzy wiem, że ZD który przez amniopunkcje jest
      wykrywany to chyba jedna z najlżejszych wad genetycznych i ryzykowanie zycia i
      zdrowia nienarodzonego dziecka dla uzyskania pewności, że akurat tego dziecko
      nie ma jest bez sensu.
    • to-ja-007 Re: badania prenatalne 14.08.06, 16:19
      W Niemczech gdzie mieszkam to badania prenatalne dotycza kazdej kobiety.
      Oznacza to bardzo dokladne usg (tzw. genetyczne) miedzy 12-14 tyg. (tak naprawde
      zalezy to od wielkosci dziecka - wiec lepiej zeby gin. doradzil na kiedy sie
      zapisac). Lekarz bada wtedy przeziernosc faldu karkowego (NT), obecnosc kosci
      nosowej i jeszcze pare innych rzeczy. Jesli wszystko jest ok. z usg i pacjentka
      jest mloda - to ryzyko wad jest male.

Jesli teraz kobieta jest po 30tce to juz przez wiek ryzyka wychodza spore i
      wtedy od razu robi sie test PAPPA - czyli badanie wolnego beta-HCG i AFP
      bodajze. Czasami juz wtedy ryzyka wychodza takie, ze warto zrobic amniopunkcje.

U mnie te pierwsze badania wyszly ok. Jednak na drugim usg genetycznym (tez
      robionym u kazdej kobiety) - bodajze w 16-17-tym tyg.ciazy, wykryto cos co moze
      wskazywac na wade serce i dlatego jednak mialam amniopunkcje.

Stres czekania na wyniki jest ogromny ale gdybym nie robila amniopunkcji to bym
      sie stresowala do konca ciazy. Wyniki wyszly dobrze. Jednak poniewaz nie
      wszystkie wady sa wykrywane w amnipunkcji, mala miala jeszcze echo serca.

Tego jakie sa ceny badan prenatalnych w Polsce - nie wiem.
      Wiem, ze sa lekarze do ktorych warto isc bo maja lepszy sprzet usg i wieksze
      doswiadczenie. Dlatego radze Ci dokladnie poszukac z wyszukiwarka kogo kobiety
      polecaly w Twoim miescie/okolicy.
      Tak samo jest z amniopunkcja - im wieksze doswiadczenie ma lekarz tym mniejsze
      ryzyko poroninia po tym badaniu. Dlatego warto sie popytac/zrobic wywiad.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka