Dodaj do ulubionych

nogi jak balony!

20.08.06, 11:10
Dziewczyny też tak macie?Strasznie spuchły mi nogi- jakieś 3 dni temu, a
dzisiaj to juz wyglądają jak balony- obrzęki nie schodza nawet rano. Dzisiaj
nie mogłam włożyć stóp w żadne buty. Palce też popuchniete- obraczki nie
nosze od ponad miesiąca, ale najbardziej matrwi mnie to, że obrzęki nie
schodza po nocy. Tak ma być? Mam wizyte u gina w czwartek i nie chce
panikować, ale już sama nie wiem? Co zrobić?
Obserwuj wątek
    • senja Re: nogi jak balony! 20.08.06, 11:17
      Zupełnie normalne!! Należy tylko badać czy nie ma białka w moczu (mi gin kazał
      raz na 10dni). Ja wyglądam jak mały potworek, nogi caaaałe jak balony, kostki u
      nóg niewidoczne, obrzęki nie schodzą po nocy nigdy. Nie martw się!!
      łohohho obrączki od 7 m-ca nie noszę...
      Pozdrawiam gorąco
    • szyraf1 Re: nogi jak balony! 20.08.06, 11:50
      witam, obrzeki w ciazy to niby normalan rzecz, chcialabym Cie tytlko troche
      ostrzec i wzbudzic w Tobie czujnosc, poniewaz moja ukochana kuzynka jak byla w
      ciazy tez miala obrzeki od 7 miesiaca, wszyscy mowili normalne, wyniki moczu i
      cisnienia byly w normie, pod koniec 8 miesiaca juz ledwo chodzila, obrzeki po
      nocy tez jej nie schodzily, strasznie spuchla jej twarz a stopy byly jak dwa
      balony, naprawde.
      zakonczylo sie to pobytem w szpitalu, poniewaz wykryto u niej gestoze, tzw
      zatrucie ciazowe i dopoki jej woda nie zeszla, przez trzy dni miala sytuacje
      bardzo grozna dla niej i dla dziecka, miala tak duzo wody zatrzymanej w
      organizmie, ze nerki nie nadazaly filtrowac. wszystko skonczylo sie
      szczesliwie.
      dodam jeszcze ze nie miala zadnych problemow z nerkami przed ciaza. kontroluj
      ilosc spozywanej wody i to jak czesto oddajesz mocz, a bedac na wizycie u
      lekarza zapytaj o gestoze.
      Mam nadzieje, ze w Twoim przypadku wszystko bedzie ok, trzymam kciuki.
      popzdrawiam
      • jola427 Re: nogi jak balony! 20.08.06, 15:45
        Jeśli chodzi o zatrucie ciążowe to tak jak koleżanka napisała, spowodowane jest
        tym, że woda się zatrzymuje w organizmie. Jednak powinnaś pić dużo jak każda
        kobieta w ciąży. Przy tym "zatruciu" mi waga podskoczyła o 3 kg. w ciągu 2
        dni.Miałam nogi tak spuchnięte, że aż bolały i noc nie pomagała. Koniecznie
        sprawdź jakie masz ciśnienie, bo nadciśnienie to jest właśnie najważniejszy
        objaw.Górna granica prawidłowego ciśnienia: 140/90. Jeżeli masz poniżej to nie
        jest to zatrucie ciążowe. Natomiast jeżeli jest wyższe, to biegiem na izbę
        przyjęć do szpitala.
        • kasiak37 Re: nogi jak balony! 20.08.06, 16:21
          to cisnienie to jednak troche nizsze powinno byc,bo granica normy to 130/90.Moj
          gin np.bardzo nie lubi u ciezarnych cisnienia 130 i kaze to obserwowac i mierzyc
          codziennie.Przez wysokie cisnienie moze dojsc do odklejenie sie lozyska i
          wewnetrznego krwotoku.W dodatku jest to tez objaw zatrucia ciazowego,gdzie
          dochodza jeszcze obrzeki i bialko w moczu.Te obrzeki,ktore masz wcale nie sa w
          normie.Lepiej idz do gina i niech on cos na to poradzi.
    • beetaxa Re: nogi jak balony! 20.08.06, 20:12
      to wszystko co kobitki pisaly o zatruciu i zatrzymaniu wody w organizmie to
      prawda, mnie jeszcze to nie spotkało, bo to dopiero 7 tydzien zycia mojej
      Fasolki,ale z doswiadczenia mojej młodszej siostry wiem ze woda w organizmie a
      co za tym idzie opuchlizna powoduje spozywanie soli, postaraj sie ograniczyc
      jej spozywanie albo calkowicie ja wyeliminowac.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka