Dodaj do ulubionych

ku przestrodze!!

25.08.06, 11:36
poraz kolejny pojawił sie post pod tytułem:przestałam czuć ruchy płodu.
Przegladaja stronki w necie natknełam sie na pamietniki
(www.dlaczego.org.pl/nhc9.htm)i oto cytat z tego pamietnika:
Wsłuchuję się w synka. Czasem specjalnie piję herbatę słodszą niż zazwyczaj,`
by sprowokować go do przeciągnięcia się. Poczuć, że jest. W książkach dla
przyszłych mam zalecany jest „test ruchomy płodu”. Co rano sprawdzić ile
ruchów i jak często wykonuje dziecko. „Dziecko nie zegarek!”, „To mnie za
bardzo stresuje!”, „A jak śpi dłużej to co? Osiwiałabym!” – protestują mamy
na forum „Ciąża i poród”. „Nie ma co się denerwować, natura wie lepiej” –
pocieszają się nawzajem. A ja wciąż mam w uszach głos lekarza
mówiącego: „Test ruchomy, pani Anno, to nic nie kosztuje, banalnie proste,
tylko kobiety wciąż nie wiedzą jakie to ważne. Na 1000 ciąż w 10 przypadkach
potrzebny jest specjalny nadzór. Dzięki temu można by uratować 5 dzieci.

Wiec dziewczyny naprawde warto czasem z panikować raz zadurzo niz o jeden raz
za mało!

ponirzej link do stronki o karcie ruchów płodu!
www.mediweb.pl/womens/wyswietl_vad.php?id=660
Obserwuj wątek
    • spa76 Re: ku przestrodze!! 25.08.06, 11:50
      aneta, super, tylko podaj jeszcze informację od którego tygodnia ciąży
      negatywny wynik tego testu jest powodem do niepokoju, bo w pierwszym okresie
      czucia ruchów, czyli ok 20tc, dni bez nich się zdarzają i to nic złego. żałuje,
      że zapytałam o to swojego lekarza i nieomieszkam tego zrobic przy najbliższej
      okazji.
      • asiekok Re: ku przestrodze!! 25.08.06, 11:58
        Mi powiedziala polozna, ze codziennie ruchy dziecka musza byc wyczuwalne od 27go
        tygodnia.
        • amwaw Re: ku przestrodze!! 25.08.06, 12:01
          Tak, ale nie prowadzi sie jeszcze KARTY RUCHÓW PŁODU. Nie musi być wtedy 10ciu
          ruchów na dzien, tylko musza byc wyczywalne ruchy.
          Karte ruchów prowadzi sie od 3 trymestru.
          A dokładniej powinno sie obserwowac zmiany w charakterze ruchów dziecka.Są
          dzieci które ruszaja sie najbardziej np po 21
          • asiekok Re: ku przestrodze!! 25.08.06, 12:05
            Trzeci trymestr zaczyna sie o chyba wlasnie od 27go tygodnia.
            • amwaw Re: ku przestrodze!! 25.08.06, 12:17
              Akurat to zależy od literatury
              3 ci trymestr jest od 26 do 29tc
              Lekarze zalecaja liczenie od ok 32 tc-ALE- znacznie wazniejsza jest zmiana
              ruchliwosci- sa dzieci które ruszają sie nonstop, w ich przypadku 10 słabych
              ruchów to bardzo malo i lepiej pojechac na izbe, są dzieci które ruszaja sie w
              okreslonych godzinach-zmiana tej aktywnosci moze byc martwiaca, sa tez z
              drugiej strony dzieci nieruchliwe, które ruszaja sie np wtedy kiedy mama spi.
    • asiekok Re: ku przestrodze!! 25.08.06, 11:57
      Moze mam glupie pytanie, ale to 20ty tydzien mojej pierwszej ciazy. Jak sie te
      ruchy liczy?? Czy jak dziecko zaczyna sie ruszac i czuje za jednym razem 3
      ruchy, potem popoludniu np 5 ruchow w za jednym razem, to jest to razem 8 czy 2?
      Mam nadzieje, ze w miare mozna mnie zrozumiec smile
    • atra1 Re: ku przestrodze!! 25.08.06, 12:04
      Dlatego ja proszę - nie siejmy paniki i nie traktujmy wszystkich cięzarnych we wszystkich możliwych tygodniach ciąży tak samo! Bo dojdzie do tego, ze zaraz dziewczyny tuż po zapłodnieniu będą czekały i liczyły ruchy.

A jezeli ktoś jest poważnie zaniepokojony, to nie na forum tylko niech dzwoni do lekarza i już. Oni od tego są. Porady lekarskie na forum się nie otrzyma, można się dowiedzieć o przeciętną, wypadkową różnych sytuacji.

Zdrowy rozsądek przede wszystkim.
      • aneta-mama Re: atra1 25.08.06, 14:00
        wreszcie głos rosadku!
    • gmart2 Re: ku przestrodze!! 25.08.06, 12:45
      Jestem w 22 tyg i tez nie czuje caly dzien dziecka.Czasami nic przez kilka
      godzin.Czy jestem w tym osamotniona?To co Ty piszesz to tylko rozsiewanie
      paniki.Zastanowilas sie od ktorego tygodnia trzeba liczyc te ruchy?
      • asiekok Re: ku przestrodze!! 25.08.06, 12:46
        Gmart, napisane przeciez bylo w pierwszym poscie, ze w trzecim trymestrze smile
      • pojawaj Re: ku przestrodze!! 25.08.06, 13:30
        Poza tym dziecko też człowiek, po prostu część dnia przesypia. Moja mała ma
        okresy aktywności 4-5 razy w ciągu dnia, ale tańcuje też nocą. Kiedy zaczęłam
        się martwić (przez cały dzień była bardzo ospała) to po badaniu na izbie
        przyjęć w szpitalu lekarz zalecił mi liczenie ruchów 3 razy dziennie, najlepiej
        po jedzeniu, bo wtedy dziecko zazwyczaj jest najbardziej aktywne. Takich ruchów
        powinno być cnj. 10 w ciągu godziny aktywności.
        • eyes69 Re: ku przestrodze!! 25.08.06, 13:34
          Moje Malenstwo zawsze odzywa sie poznym popoludniem/wieczorem.
          Czasem jest bardziej ruchliwe, inneym razem nie.
          U mnie prawie 19tc wiec sie tymi mometami "nieruchliwosci" nie przejmuje.
    • opistocelikaudia Re: ku przestrodze!! 25.08.06, 13:48
      mam pytanie - ja nawet chetnie bym liczyla te ruchy, ale jak to robic jesli
      chodzi sie do pracy, bywa ze ma sie mase absorbujacych zajec nie dajacych sie
      skupic nawet na uswiadamianiu sobie kazdego - przeciez czasem delikatnego -
      ruchu, a co dopiero na ich zliczaniu....
      • aneta-mama Re: opistocelikaudia 25.08.06, 14:10
        wiadomo ze nie zawsze sa do tego warunki,ale całe go dnia przecież nie spedzasz
        w pracy.Zróp to jak wrócisz do domu.

To moja trzecia ciaza .W poprzednich (karzda ciaza prowadzona przez innego
        lekarza)lekarze bardzo mie wyczulali na obserwacje ruchów i zachwania dziecka.
        I wiem że teraz terz bede na to zwracać uwage.
        • aneta-mama o rozsadek tu chodzi!!! 25.08.06, 14:21
          niechodzi tu oto żeby popadać w paranoie,tylko o czysty rozsadek.Jesli ktos
          pisze że nie czuje ruchów od np.2 dni a jest ok.30 tyg.( jakis czas temu
          pojawił sie podobny wątek,niepamietam dokładnie,wic podała przykład z głowy)i
          szuka porady na foru ,to dla mnie jet to szczytem głopoty.Przykro mi jesli
          kogos tym uraze ale są sytuacje kiedy biegnie sie do lekarza a nie pyta na
          forum! mysle że ztym sie mozecie zemna zgodzić.
          • eliszka25 Re: o rozsadek tu chodzi!!! 25.08.06, 14:56
            popieram w 100 procentach! wyczytalam tu na forum o liczeniu ruchow plodu i tez
            zapytalam polozna, czy powinnam je liczyc, bo tutaj nikt nic takiego nie mowil
            (nie mieszkam w polsce). powiedziala, ze tutaj sie czegos takiego nie
            praktykuje, ale mam po prostu obserwowac swoje malenstwo i to jak i kiedy sie
            rusza. gdyby cos mnie zaniepokoilo, to dzwonic natychmiast, bo lepiej zadzwonic
            o 10 razy za duzo niz o jeden raz za malo. w ogole nie miesci mi sie w glowie,
            jak mozna nie isc do lekarza, kiedy od 2 dni nie czuje sie ruchow dziecka i
            pytac na forum, co z tym zrobic. ja bym nawet 2 dni nie czekala, tylko
            przynajmniej zadzwonila i w ogole do glowy by mi nawet nie przyszlo, zeby szukac
            na to rady w internecie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka