Dodaj do ulubionych

zle wyniki usg gen i testu PAPPA - co dalej?

27.08.06, 21:49
Jestem po USG genetycznym, wyniki wskazuja na zespol Downa (brak kosci
nosowej, zle wyniki przeziernosci karkowej) oraz zrobilam test PAPPA, ktory
wykazal ryzyko jak 1:27, ze dziecko ma chorobe genetyczna.

Jestem zdruzgotana, ale staram sie szukac informacji na temat tego, co dalej.
Lekarz zalecil amniopunkcje w celu potwierdzenia, ale raczej nie mamy
watpliwosci co do tego, ze dziecko jest chore.

Badania robilam z calkowita swiadomoscia celu - nie stac mnie na utrzymanie i
opieke nad dzieckiem uposledzonym. Jakie rozwiazania prawne przysluguja w
momencie, gdy amniopunkcja potwierdzi wade genetyczna u plodu? Czy lekarz
moze dac "skierowanie" na terminacje ciazy?

Bede wdzieczna za merytoryczne wypowiedzi, wiem, ze temat budzi emocje, ale
ja mam ich obecnie pod dostatkiem i potrzebuje bardziej fachowej porady.
Wciaz mam nadzieje, ze amniopunkcja nie wykaze choroby (jakas szansa
istnieje), ale musze miec plan na wypadek, jesli tak nie bedzie.

Emilia
Obserwuj wątek
    • basiss Re: zle wyniki usg gen i testu PAPPA - co dalej? 27.08.06, 21:56
      witaj wiem co czujesz ja przechodzilam cos podobnego mialam robiona amniopunkcje bo wyszlo zle usg - cos na nerce. Podchodzac do amniopunkcji poinformowano mnie ze do 23 tyg prawnie mozna usunac ciaze. Czytalam na tym forum bo tez jak ty szukalam informacji wiele osobom wychodzil zly test PAPPA a amniopunkcja tego nie potwierdziła. Wbij sobie moze w wyszukiwarce badania prenetrale a wyskocza ci informacje od innych osbob co to przechodziły. Ja na razie trzymam mocno kciuki aby wynik byl po twojej mysli
    • triss_merigold6 Re: zle wyniki usg gen i testu PAPPA - co dalej? 27.08.06, 22:26
      Szybko na amniopunkcję, na wynik czekasz ok. 5 tygodni. Jesli lekarz nie da Ci
      skierowania to rób odpłatnie, w IMiD na Kasprzaka kosztuje 1200 zł. Problemy z
      terminacją robią zawsze, trzeba mieć poparcie dobrego (znanego) lekarza. W
      razie czego klinika za granicą, w Amsterdamie do 24 tygodnia bez problemu.
      • lizzy9 Re: zle wyniki usg gen i testu PAPPA - co dalej? 28.08.06, 09:03
        Rozmawialam z lekarzem z Invimedu w Wwie. Tam na wynik czekasz 2 tygodnie,
        badanie kosztuje 1500 zl, mozna miec amnio w 16 tygodniu. Trzymaj sie i mimo
        wszystko staraj sie myslec pozytywnie. Moja bratowa w wieku 45 lat urodzila
        zdrowe dziecko, chociaz z testu potrojnego najpierw ryzyko wyszlo 1:10.
        Zrobila amnio i wszystko okazalo sie OK
        • jpuz Re: emilia 1975 28.08.06, 10:09
          Witam. Napisalam do Ciebie na poczte gazetową, zeby uniknąć pyzkówki jaka
          ostatnio się toczyła wokół podobnego tematu.

Pozdrawiam
    • brak.polskich.liter Re: zle wyniki usg gen i testu PAPPA - co dalej? 28.08.06, 11:26
      Idz na amnio koniecznie, umow sie jak najszybiej (pare tygodni mozesz czekac,
      zalezy gdzie robisz). Wiesz, test PAPPA nie jest zbytnio miarodajny. Zly wynik
      USG - niefajnie, ale z USG roznie bywa, jeszcze moze byc dobrze. Jak nie bedzie
      - samolot do UK albo Holandii (24 tydzien max). Trzymaj sie, mam nadzieje, ze
      wszystko bedzie OK.
    • kartoflanka Re: zle wyniki usg gen i testu PAPPA - co dalej? 28.08.06, 11:58
      lekarz powinien Cie pokierowac co w takiej sytuacji robic, ale musisz miec
      opinie jeszcze jednego niezaleznego lekarza, ktory potwierdzi diagnoze chyba,
      ze wyniki amniopunkcji beda jednoznaczne, a moze nawet wtedy...
      Pozniej zbiera sie konsylium lekarskie i decyduja o tym czy dadza zgode na
      terminacje, pozniej musisz znalezc szpital, ktory terminacji dokona, w Krakowie
      jest lub byl to w zeszlym roku np Narutowicz.
    • amwaw Re: zle wyniki usg gen i testu PAPPA - co dalej? 28.08.06, 13:17
      To, że masz kiepski wynik pappa jest oczywiste-do obliczeń brana jest wartość
      NT. Czyli-jeżeli NT było kiepskie jest to równoznaczne ze złymi wynikami testu
      pappa.

Napiszę tylko-TRZYMAJ SIĘ.
    • marypop Re: zle wyniki usg gen i testu PAPPA - co dalej? 28.08.06, 14:21
      terminacja ciazy - ladne okreslenie na zabicie dziecka!
      • to-ja-007 Re: zle wyniki usg gen i testu PAPPA - co dalej? 28.08.06, 16:36
        > terminacja ciazy - ladne okreslenie na zabicie dziecka!

I po co sie znecasz nad kobieta, ktora jest w sytuacji poza zasiegiem Twojej
        wyobrazni?
        Ktos kto nie byl w podobnej sytuacji nigdy nie zrozumie co sie wtedy przezywa.
        Ale przynajmniej powinno sie miec na tyle taktu zeby nie komentowac jesli nie ma
        sie nic ciekawego do powiedzenia.

• lizzy9 Re: zle wyniki usg gen i testu PAPPA - co dalej? 28.08.06, 17:01
          Zgadzam sie moja poprzedniczka, nie wolno krytykowac i osadzac. Ta dziewczyna
          jest w bardzo trudnej sytuacji i ona bedzie musiala podjac decyzje. Wkurza
          mnie to, gdy obce osoby osadzaja innych urzywajac do tego swojej wlasnej
          moralnosci.
          • miyoki Re: zle wyniki usg gen i testu PAPPA - co dalej? 28.08.06, 18:48
            Coś dziwnie podejrzanie mnożą sie tu te same wątki. Przez miesiące nie było nic
            na ten temat a teraz po jednym kontrowersyjnym nagle taka historia. Czyżby
            prowokacja naszek kiki?
    • kerun Re: zle wyniki usg gen i testu PAPPA - co dalej? 28.08.06, 18:49
      witaj,
      wiem przez co przechodzisz i serdecznie Ci współczuję.
      Jedynie co mogę podpowiedzieć to idź na badania amniopunkcji. To nic nie boli a
      po 4 tyg (czasem wcześniej jeśli coś jest nie tak) dostajesz końcowy wynik.
      W warszawie robi to bezpłatnie (ale musisz mieć skierowanie zwykłe na tzw
      konsultacje) Instytut Genetyki na Sobieskiego.
      Trzymam kciuki
    • jomale Re: zle wyniki usg gen i testu PAPPA - co dalej? 28.08.06, 20:46
      Emila - trzymam kciuki zeby amniopunkcja wyszła dobzre. Jak źle to jeszcze
      bardziej trzymam kciuki.
    • emilia1975 dziekuje 28.08.06, 21:25
      Dziekuje wszystkim za wsparcie i klarowne objasnienie mojej sytuacji.

Poczytalam rowniez troche ustawe, wiec mniej wiecej wiem, co mnie czeka w
      najgorszym wypadku.

Dziekuje za mile slowa, sa one bardzo wazne w ciezkich chwilach.

Emilia.
      • berenia Re: dziekuje 28.08.06, 23:48
        Emilia,

W Wawie najkrotsze terminy ma IMiD - wyniki znasz po 17 dniach. Do szpitala
        potrzebne jest skierowanie do ginekologa. Najpierw czeka cie USG techniczne
        (robia je w piatki), na ktorym okreslaja wiek ciazy i ilosc wod plodowych, potem
        (w poniedzialki) wywiad z genetykiem i sama amniopunkcja. Telefon do nich: 327
        71 38. Ja robilam amnio wlasnie ze wzgledu na podwyzszone NT (2,8), wyniki PAPPA
        mialam niezle (1:610), wiec troche mialam problemow z przekonaniem lekarza do
        przeprowadzenia badania, ale bylam tak zdesperowana, ze w koncu ulegl. Z Twoim
        wynikiem PAPPA nie powinnas miec problemow, ale lepiej upewnij sie
        telefonicznie. Aha, amnio robi sie po skonczonym 15-tym tygodniu, przynajmniej w
        IMiD, w Invimedzie robia juz od konca 12-tego. Trzymaj sie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka