luiza43 01.09.06, 19:06 w szczególności interesuje mnie czym różni się 2D od 3D ???? jeśli możecie odpowiedzcie, pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pojawaj Re: usg 2D, 3D, a 4D ??? 01.09.06, 22:47 2D to takie zwykłe, czarno-białe i niewyraźne, a 3D i 4D to takie coś "trójwymiarowe" i kolorowe. Przy 4D widzisz jak dzieciaczek się porusza, że otwiera buźkę itp. - to takie cyfrowe przekształcenie obrazu z 2D. Co do przydatności diagnostycznej, to zdania są podzielone. Niektórzy twierdzą, że 3D/4D jest dokładniejsze, a mój lekarz np. uważał, że to tylko bajer dla rodziców. Trochę się z tym zgadzam, bo przy takim USG nie zaglądają w narządy maluszka tylko ogląda się go po wierzchu. Ale takie badanie zawsze składa się z dwóch etapów: najpierw badają standardowo przez 2D, mogą też sprawdzić przepływy krwi u dzidziusia i w pępowinie, a dopiero potem zaczyna się seans filmowy dla rodziców. I jedno Ci powiem - moim zdaniem warto, bo kiedy zobaczysz wyraźnie stópkę albo rączkę, albo maluszek zrobi minkę, to po prostu popłaczesz się ze wzruszenia. Nawet mój mąż-twardziel wychodził stamtąd z mokrymi oczami. Takie USG pomaga bardzo w zbudowaniu więzi z dzieciaczkiem jeszcze w brzuchu, bo nie jest on tylko wyobrażony, ale też zobaczony... Odpowiedz Link Zgłoś