Dodaj do ulubionych

zmęczenie, kołatanie serca

03.09.06, 11:04
Jestem w 13tc; mniej więcej od 2-3 tygodni - poza wszystkimi innymi objawami
ciążowymi (mdłości, sennosc itp)doszło mi jeszcze kołatanie serca.Zazwyczaj
po jedzeniu lub wykonaniu jakiejś prostej czynności - typu - wejście na
pietro.
Jest to bardzo nieprzyjemne; serce długo się "uspokaja"...
Czy może to być wywołane jakims problemem z tarczycą?(dodam, że nigdy nie
miałam z nią problemów, ale może w ciąży to się zmienia?)
A może to jednak początek niedokrwistości?
Zapytam oczywiście lekarza, ale może któraś z was ma/miała podobne objawy i
znalzła przyczynę i sposób by się ich pozbyć?
Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • elivo Re: zmęczenie, kołatanie serca 03.09.06, 11:08
      tez tak mialam, nawet jak sobie lezalam to kolatalo mi serce
      lekarz slierowal na badania na tarczyce, na potas
      lykalam tez potas-pomoglo
    • malgosiek2 Re: zmęczenie, kołatanie serca 03.09.06, 11:15
      Oczywiście idź do lekarza i może też zrób morfologię.
      Jednak najczęśtszy powód to taki,że w ciąży to normalny objaw.
      Zmiany w ukł.krążenia kobiety ciężarnej są wywołane zwiększeniem się objętości
      krwi krążącej i powiększeniem się koryta naczyń,a ponadto zwiększonym przepywem
      przez naczynia niektórych narządów.
      Zwrasta objętość wyrzutowa serca proporcjonalnie do ilości krwi krążącej i
      wzrsata do 6 l.na minutę i największa jest w 32 t.c.
      Zwiększenie się pojemności serca i przerost mięśnia sercowego powoduje
      stopniowe zwiększenie objętości serca ciężarnej.
      Więc objawy mogą być normalne.
      Pzdr.Gosia
      • blueblejka Re: zmęczenie, kołatanie serca 03.09.06, 11:47
        tez tak mialam w pierwszej ciazy - nie moglam normalnie pracowac, chodzic - rowniez nasilalo sie to po jedzeniu i rano
        lekarz skierowal mnie na echo serca, ekg i nosilam tez przez dobe holter - badania nic nie wykazaly - czyli tak jak napisala malgosiek2
        po ciazy ustapilo od razu - teraz w drugiej zdazylo mnie sie to ze dwa, trzy razy - a jestem teraz w 37tc, wiec mam z juz gorki
        pozdrawiam
      • porinonczi Re: zmęczenie, kołatanie serca 03.09.06, 11:55
        Dziękuję za odpowiedzi.Sprawdze sobie hormony tarczycowe i potas; spróbuję też
        podejść racjonalnie do sprawy (że teraz moje serce ma po prostu trochę więcej
        pracy), ale...
        Muszę znależć jednak sposób by wyciszyć trochę serducho - te jego "akcje"
        uruchamiają u mnie stany nieuzasadnionego lęku (nerwica lękowa?), a to nie jest
        fajne sad
        Poza tym obserwując inne ciężarne biegające do pracy, na zakupy, do fryzjera
        czuję się jak babcia, która po wejściu na piętro lub zjedzeniu obiadu dostaje
        zadyszki i łapie się za serce :'''
        Może magnez?
        • r.kruger Re: zmęczenie, kołatanie serca 03.09.06, 13:04
          miałam podobne objawy-zmęczenie ustąpiło po pierwszym trymestrze
          serce miałam diagnozowane ale nie wyszło nic niepokojącego
          piłam herbatkę z melisą, brałam potas z magnezem(na zalecenie lekarza !!!)
          • koteczka12 Re: zmęczenie, kołatanie serca 04.09.06, 05:39
            Nie martw się, ze się boisz - to nie nerwica. Po prostu, przy kołataniu serca
            się człowiek boi, to chyba fizjologiczne. Ja się z tym mierzyłam jeszcze przed
            ciążą i nawet mi lekarz tłumaczył, że ten lęk to jakby jeden z objawów - na
            ogół zresztą takie kołatanie nie jest groźne, chociaż psychicznie strasznie
            daje w kość....
    • aleksandra19811 Re: zmęczenie, kołatanie serca 04.09.06, 23:12
      Też tak miałam, przeszło po m-cu brania ISOPTINU, biore tylko doraźnie. Często
      kobiety mają różne dolegliwości, których wcześniej, przed ciążą nie miały, nic
      się nie przejmój.
      • lulaa111 Re: zmęczenie, kołatanie serca 05.09.06, 02:12
        ja mam czestoskurcz i moje serce napradwe szaleje...musze brac propranolol zeby
        normalnie funcjonowac...ale jeszce tylko ok tygodnia rodze..mam juz skurcze i
        szyjka sie skraca..jeszce tylko jeden ogromny wysilek dal mojego serduszka i
        wszystko wroci mam nadzieje do normy...trzeba byc silnym a ciaza daje te sile
    • mniemanologia Re: zmęczenie, kołatanie serca 05.09.06, 09:22
      Mam to samo.
      Wczoraj zjadłam kolację i musiałam się położyć. Co chwila mierzyłam sobie tętno
      i ciśnienie - 117/75 i do 118 uderzeń na minutę. Kołatanie serca czułam aż w
      zębach, tętnice mu pulsowały jak szalone. Ten stan utrzymywał się przez jakieś
      2 godziny, nie wiem, jak potem - bo zasnęłam.
      Od tygodnia ciśnieniowo boli mnie głowa, łykam paracetamol, żeby normalnie
      funkcjonowac i pracować.
      Powoli wpadam w panikę sad
      • porinonczi Re: zmęczenie, kołatanie serca 05.09.06, 09:50
        ...właśnie z tego powodu jem ostatni posiłek ok.18.Wolę już ssanie w żołądku
        niż te "palpitacje" przyprawiające mnie o lęki.
        A teraz...skończyłam śniadanko i...już się zaczyna...babcia po prostu wink

Z tego co dziewczyny piszecie - to dosyć częste w ciąży; zapytam lekarza o
        Isoptin.Dzięki za podpowiedzi i ...TRZYMAJMY ZA SIEBIE KCIUKIsmile
        • kami75 Re: zmęczenie, kołatanie serca 05.09.06, 15:17
          faktycznie ten puls u mnie tez rosnie po posilku, najabrdziej po sniadaniu.
          bralam do tej pory isoptin 40. dzis po raz pierwwszy oprocz wysokiego pulsu
          mialam tez wysokie cisnienie (85/140)wiec lekarka kazala zwiekszyc dawke do 80.
          na razie wzielam 60 czyli poltorej tabletki. jestem w 37 tc. mam nadzieje ze po
          ciazy wszystko wroci do normy.
          • mniemanologia Re: zmęczenie, kołatanie serca 05.09.06, 15:36
            Już pisałam, że jeden lekarz dał mi lek na nadciśnienie, nie wiem - czy może on
            mieć związek z tym kołataniem serca? Na wszelki wypadek odstawiłam go próbnie
            na parę dni, zobaczymy, jak się będę czuła. Jeżeli okaże się, że to ta
            dihydrolazyna jest odpowiedzialna za mój ból głowy i ten puls, to odstawię ją
            na stałe uncertain
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka