Dodaj do ulubionych

skrócona szyjka macicy

22.09.06, 15:47
jestem w 31/32 tygodniu ciązy i podczas ostatniego badania lekarz stwierdził
u mnie nieznaczne skrócenie szyjki macicy.Od kiedy czyjka się skraca jeśli
ciąża przebiega prawidłowo? Na podstawie usg ustalił wagę dziecka, podobno
waży 1800 to dużo? on był pod wrażeniem.jak to jest u Was? czy to rokuje duże
dziecko? pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • kasiakasiakasia1 Re: skrócona szyjka macicy 22.09.06, 15:55
      acha mały jest już ułożony główką do dołu i jak twierdzi ginekolog nie powinien
      się odwrócić bo ma już ciężką główkę.
    • malgosiek2 Re: skrócona szyjka macicy 22.09.06, 16:34
      Normalnie szyjka powinna się skracać ok.terminu porodu czyli 38-40 t.c.lub
      nawet nieraz dopiero na początku porodu.
      Waga dzieci to bardzo indywidualna sprawa i nie warto tak przywiązywać wagi do
      porównywania jak które ważą.
      Twoje akurat waży prawidłowo.To,że teraz ma taką wagę to nie znaczy,że będzie
      duże dziecko,bo może ale nie musi.
      Może przystopować np.pod koniec.
      Pzdr.Gosia
      • edyta2881 Re: skrócona szyjka macicy 22.09.06, 16:59
        Moja dzidzia w 32 t.c waży 2259 , jak na razie lekarz powiedziała ze mam
        wszystko pozamykane
        • mariolka55 Re: skrócona szyjka macicy 22.09.06, 18:33
          moja mała w 32 tc 2100,tez sobie tak licze ze jak niby dziecko przybiera teraz
          ok. 200 g tygodniowo,to ile bedzie wazyc przy porodzie? łoj...moze zestopujesmile
    • b_monia Re: skrócona szyjka macicy 22.09.06, 19:29
      U mnie też ostatnio lekarz stwierdził skrócenie szyjki. Jestem w 30 tygodniu
      ciąży, a szyjka ma 1,5 cm. Do ilu skórciła się szyjka u Ciebie??? Gin dał mi
      zwolnienie i kazał oszczędzać się, polegiwać, nie dziwgać... Nie wiem na ile
      jest to działanie na wyrost, a na ile niebezpieczeństwo dla mojego maluszka.
      Pozdrawiam
      • ineska2 Re: skrócona szyjka macicy 22.09.06, 19:41
        Raczej nie jest to dzialanie na wyrost, lepiej rzeczywiscie lezec. Ja mialam
        skrocona szyjke (niecale 2cm) od konca piatego miesiaca. Lezalam i szyjka co
        wizyte byla bez zmian. Ostatnio juz nie moglam wytrzmac lezenia i po prostu
        troche sie szwedalam po domu, poukladalam sobie w szafkach itp, ale bez
        szalenstw. I przez 2 tyg. skrocila sie o kolejne pol centymetra. Trudno mi
        teraz wyczuc, na ile chodzenia moge sobie pozwolic. Ale to tez pewnie sprawa
        indywidualna.
        • b_monia Re: skrócona szyjka macicy 23.09.06, 13:38
          Przyznam, ze przeraża mnie wizja spędzenie dwóch miesięcy w łózku...;-( Do tego
          jest to niewykonalne w domu, gdzie mam bardzo aktywna 3-latkę, którą ciągle
          domaga się zaineresowania i wspólnej zabawy z mamą. Nie mam pojęcia jak to
          pogodzić.....(?)
      • kasiakasiakasia1 Re: skrócona szyjka macicy 23.09.06, 12:36
        mi lekarz nie powiedział o ile tylko tyle że nieznacznie i że jest ok i to nie
        jest niebezpieczne to przygotowanie organizmu do porodu i uważa to za NORMALNE
        więc już sama nie wiem
        • makatka16 Re: skrócona szyjka macicy 23.09.06, 12:55
          Kasia, oszczędzaj się, nie forsuj, wypoczywaj jak najwięcej , bo jeszcze trochę za wcześnie na to, aby maluch opuścił swój "domek".A po co masz brać potem leki podtrzymujące albo coś, lepiej zapobiegać niz leczyć.
          Ja w 34tyg miałam ważone dziecko i wyszło około 2100g.
          • aggy80 Re: skrócona szyjka macicy 23.09.06, 13:04
            moja szyjka juz nie ma zadnej dlugosci od 3 tygodni, (jutro zaczynam 32 tc) na
            szczescie jest zamknieta, ale ja mam dwie cory glowkami w dol wiec i nacisk
            jest spory. nie przyjmuje zadnych lekow. lekarz kaze sie nie przejmowac, a w
            razie co od razu na porodowke. dwa tygodnie temu dzieci wazyly po ok 1900 gr.
            Ciaze prowadze w belgii i jakos inaczej traktuje tu sie sprawy szyjkowe, nie
            wiem czy lepiej czy gorzej.

tickers.tickerfactory.com/ezt/d/1;18;34/st/20061119/dt/7/k/b0f2/preg.png
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka