dragonia 28.09.06, 11:50 Mam pytanie czy świad skóry, głównie nogi i ręce (nie tylko stopy i dłonie ale i przedramiona oraz uda) - lekki świąd czy to musi odrazu oznaczać cholestazę?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
doniak0 Re: Świąd skóry - czy to zawsze cholestaza?? 28.09.06, 11:58 Dołączam sie do pytania, poniewaz od jakiegos czasu gdy wychodze spod prysznica i smaruje nogi balsamem ( zawsze go uzywałam)to niemilosiernie swędzą mnie nogi. Pozdrawiam tickers.tickerfactory.com/ezt/d/1;20731;31/st/20061224/dt/6/k/0e68/preg.png Odpowiedz Link Zgłoś
meg241 Re: Świąd skóry - czy to zawsze cholestaza?? 28.09.06, 12:03 Tez tak mam tyle ze mnie wcale nie swedza stopy i dłonie tylko własnie uda, łydki i ramiona. I tez sie zastanawiam czy to moze byc cholestaza czy raczej cos innego. Magda Odpowiedz Link Zgłoś
first_baby Re: Świąd skóry - czy to zawsze cholestaza?? 28.09.06, 13:54 Nie musi oznaczać cholestazy - od pewnego momentu w ciąży miałam silny świąd skóry - drapałam się do krwi - lekarz kilka razy powtarzał badania czy to nie cholestaza, ale bylo wsyztsko w porządku. Odpowiedz Link Zgłoś
alela1 Re: Świąd skóry - czy to zawsze cholestaza?? 28.09.06, 15:19 to ta woda co leci z kranu, jest okropna, ja mialam problemy na poczatku ciazy i byla to 100% woda, kupilam Oilatum zel i pomoglo po kilku dniach. Odpowiedz Link Zgłoś
pierkwadratto Re: Świąd skóry - czy to zawsze cholestaza?? 28.09.06, 15:41 Hej, nie zawsze . Miałam tak od początku ciąży przez jakieś kilka tygodni i potem znów ok 5-6 miesiąca. Na początku tłumaczyłam to tym, że mniej sie ruszam, skóra i cały organizm inaczej pracują, ale potem, jak porozmawiałam ze swoją Siostrą dowiedziałam się, że ona także tak miała i jak wszczęła alarm i zrobiła sobie różne badania a one nic nie wykazały lekarz zadecydował, żeby rzecz zostawić w spokoju. Odpowiedz Link Zgłoś
aagusia1977 Re: Świąd skóry - czy to zawsze cholestaza?? 28.09.06, 21:35 Też przechodzę co jakiś czas intensywne swędzenie, czasami z wysypką. To oczywiście nie musi być cholestaza, ale lepiej wziąć skierowanie od gina na badanie krwi - próby wątrobowe i żyć spokojnie. Dermatolog mi mówiła, że dużo dziewczyn w ciąży łapie alergie. Odpowiedz Link Zgłoś
agaw00 Re: Świąd skóry - czy to zawsze cholestaza?? 28.09.06, 21:46 po pierwsze zmienic kosmetyk po drugie zmien lub odstaw witaminy dla ciezarnych- miałąm o samo...to niestety alergia na coś w ciaży jest sie delikatniejszym Odpowiedz Link Zgłoś
mamusia79 Re: Świąd skóry - czy to zawsze cholestaza?? 28.09.06, 22:08 oj, znam to. U mnie badania też nie wykazały nic. Myła się tylko szarym mydłem i uważałam co jem, myślałam że to alergia, ale nic nie pomagał. Przeszło kilka tygodni po porodzie. GIN stwierdziła, że to pewnie burza hormonów u ciężarnej. Odpowiedz Link Zgłoś
aggy80 Re: do dragonia 29.09.06, 06:22 dragonia, jak twoje maluchy? cos nie bywasz na listopadowkach i jestem tam sama z blizniakami...moje maja po 2080 gr na glowe i powoli pchaja sie na swiat, skrocona szyjka i rozwarcie na poł cm. pozdrowienia! tickers.tickerfactory.com/ezt/d/1;18;34/st/20061119/dt/7/k/b0f2/preg.png Odpowiedz Link Zgłoś
cheetah_m Re: Świąd skóry - czy to zawsze cholestaza?? 29.09.06, 11:04 niekoniecznie. ja też to mam, najgorzej jest w nocy. ale koniecznie zrób badania transaminaz z krwi. Mój lekarz jak mu powiedziałam kazał natychmiast zrobić to badanie,i jeszcze fosfatazę alkaliczną, kiedy zadzwoniłam z wynikami i okazało sie że wszystko jest ok, doradził wizytę u dermatologa. idę w przyszłym tygodniu, dam znać co mi doradził ,choć szczerze mówiąc nie spodziewam się przełomu. Odpowiedz Link Zgłoś
agava07 Re: Świąd skóry - czy to zawsze cholestaza?? 29.09.06, 11:29 Nie, czasem po prostu uczulenie. Odpowiedz Link Zgłoś
roxa30 Re: Świąd skóry - czy to zawsze cholestaza?? 10.10.06, 04:56 Witam, u mnie swędzenie skóry pojawiło się niedawno jakieś 2,3, dni temu-swędzi całe ciało najbardziej w nocy;jak dawałyście sobie z tym rade ? Czy może któraś piła wapno ? Czy to coś pomaga i czy mozna je stosować w ciąży ? Odpowiedz Link Zgłoś
megisa1 ile to się człowiek dowie ;) 10.10.06, 07:58 ile to się człowiek dowie o jakiejś cholestazie w życiu nie słyszałam, ale jak juz sobie o tym poczytałam to skojarzyłam, że na samym poczatku ciąży(jeszcze nie wiedziałam że jestem w ciaży ) wszystko tak okropnie mnie swędziało, że spać nie mogłam! myślałam, że szczotką do włosów zbrapię sobie skórę i po jakimś tygodniu taką małą wysypke miałam na nogach udach i rękach swędziało niemiłosiernie...takie objawy miałam gdzieś ok 2 tyg a jak juz miałam iść na umówioną wizytę do dermatologa to zaczęło ustępować i sobie dałam spokój... oczywiscie w miedzyczasie wywaliłam chyba wiekszość balsamów szukajac przyczyny jestem teraz 7tc ...wczoraj po kapieli znowu zaczęły swędzieć mnie nogi, a tu dzisiaj czytam takie newsy ide dziś na wizytę do gina, powiem mu o tym i zrobię wyniki, ale mam nadzieję że nie będę musiała spedzić najbliższych 7m w szpitalu Odpowiedz Link Zgłoś
karinka21 Re: ile to się człowiek dowie ;) 10.10.06, 09:48 właśnie mnie też swędzi, od tego drapania mam siniaki na udach, ale wydaje mi się, że albo to hormoniska, albo po prostu zmiana płynu do płukania, czy proszku. W badaniach z 23 tyg ciąży wyszedł mi podwyższony aspat, ale nie na tyle, żeby wszczynać alarm Odpowiedz Link Zgłoś
alicez Re: Świąd skóry - czy to zawsze cholestaza?? 10.10.06, 11:53 Nie musi ale lepiej zrobić badania. Próby wątrobowe i wtedy wszystko będzie jasne. a cholestaza to wbrew pozorom groźna choroba i nie należy jej bagatelizować. Odpowiedz Link Zgłoś
sineira Re: Świąd skóry - czy to zawsze cholestaza?? 10.10.06, 12:04 Nie musi. Też tak miałam, badanie nic nie wykaząły, pomogło wapno. Odpowiedz Link Zgłoś