Dodaj do ulubionych

ciąża a eltroxin

04.10.06, 15:01
Pytanie do leczących niedoczynność tarczycy. Co mówią na ten temat wasi
lekarze? W jakiej dawce bierzecie lekarstwa? Ja dzisiaj usłyszłam (od
ginekologa) że przy mojej chorobie rozwój umysłowy dziecka jest pod znakiem
zapytania... Zmiana lekarza już postanowiona, ale zdenerwowałam się. POMOCY!
Obserwuj wątek
    • to-ja-007 Re: ciąża a eltroxin 04.10.06, 16:50
      Nie martw sie. Ten lekarz to glupek. Od kiedy to ginekolog sie zna na hormonach
      tarczycy?

Bierzesz lek i o ile hormony masz w normie to dziecko sie bedzie normalnie
      rozwijac!!!
      Gdybys nie brala leku to byloby to dyskusyjne ale sorry jesli juz sie jest w
      euthyreozie - to nie ma zadnego niebezpieczenstwa. Moja kuzynka bez tarczycy (po
      operacji) - urodzila 3 dzieci. Dzieci sa zdrowe i rozwijaja sie najnormalniej w
      swiecie.

Wazne tylko zebys badala te hormony tarczycy - ja mam badac tsh fT3 i fT4 co 2
      mies. Ale wiem ze sa endokrynolodzy, ktorzy badaja hormony tarczycy u pacjentek
      w ciazy nawet co miesiac.
      wg niektorych wystarczy badac tsh ale akurat u mnie ta regula sie nie sprawdza.

Dawke jaka biore to 180 mikrogram - ale bralam juz taka dawke przed ciaza. Ciaza
      nie zmusila mnie do zmiany dawki.
    • celes Re: ciąża a eltroxin 04.10.06, 21:25
      nie słuchaj tego lekarza!
      u mnie wykryto niedoczynność tarczycy w pierwszej ciąży od 24 tygodnia byłam na
      Euthyroksie - 25 mikrogram. Synek, dziś prawie trzylatek jest zupełnie zdrowym
      dzieckiem i psychicznie i fizycznie. Teraz jestem w drugiej ciąży, cały czas
      biorę Euthyrox - dawkę nieco wyższą bo 50 mikrogram, ale taką już biorę od
      dwóch lat (po porodzie szalała mi bardzo tarczyca) i wyniki TSH, Ft4 mam cały
      czas stabilne, co prawda badam rzadziej niż w pierwszej ciąży, ale nic nie
      wskazuje, że coś może się dziać. Ważne to kontrolowanie hormonów tarczycy i
      branie cały czas leków, nie są szkodliwe a wręcz wskazane.
      • doros1 Re: ciąża a eltroxin 04.10.06, 22:41
        Zmień lekarza. I nie stresuj się.
        Ja jestem na euthyroxie 75 i jestem przekonana ,że z moim dzieckiem(35 tc)będzie
        wszystko ok.
    • moniazy Re: ciąża a eltroxin 05.10.06, 18:11
      Dziękuję Wam za odpowiedzi. Do tej pory brałam eltroxin w dawce 100 mikrogram
      (i tak od 2 lat), ale teraz TSH nie jest najlepsze bo aż 14,0 więc endokrynolog
      nakazał zwiększyć dawkę do 150. Ufam, że będzie dobrze, ale wkurza mnie to że
      sądy na takie tematy wydaje osoba, która nie ma bladego pojęcia o leczeniu
      tarczycy w ciąży. Jeszcze raz dzięki smile
      • thecle Re: ciąża a eltroxin 19.01.14, 07:24
        Wczoraj dowiedziałam się, że jestem w ciąży. Mam usuniętą tarczycę i biorę Eltroxin - rano 150, a wieczorem 100. Mój endokrynolog mówił mi na wcześniejszych wizytach, że gdybym zaszła w ciążę to dawki będą zwiększone. Niestety nie zapytałam wtedy o ile. Wczoraj (sobota) próbowałam się z nim skontaktować, ale nie odbierał telefonu - wiadomo sobota.
        • gkoz Re: ciąża a eltroxin 19.01.14, 07:34
          nie stresuj się, jutro się z nim skontaktujesz, kilka dni nic nie zmieni spokojnie
    • mamalgosia Re: ciąża a eltroxin 19.01.14, 18:42
      Trzeba przyznać, że takie slowa to chamstwo.

Jak będziesz kontrolowała poziom hormonów i w razie czego zmieniała dawkę eltroxinu, to wszystko będzie w porządku

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka