19.10.06, 12:54
Słuchajcie - wiem ze w drugiej ciazy widac brzuszek szybciej nie w pierwszej
ale poprzednio pileczka wyskoczyła tak około 20- tyg teraz jestem w 12 i
kazdy kto patrzy pyta czy znam płec !!!!Zeby az tak? To jak ja bede wygladac
w 40 tyg? A czy w II ciazy przytylyscie wiecej? czy tez ten brzuch byl
wiekszy a reszta w normie?
dzieki
ania
Obserwuj wątek
    • malgosiek2 Re: II ciąza 19.10.06, 12:59
      Miałam to samosmile
      Kszta brzucha nie ma wpływu na płeć to zabobon
      W ciązy przytyłam 13-14 kg.
      Pod koniec ciąży miałam trochę większy brzuch niż przy pierwszej.
      Pzdr.Gosia
    • smocza.matka Re: II ciąza 19.10.06, 13:00
      nie strasz mnie sad
      w pierwszej ciąży dla postronnych było widać dopiero w połowie 7. miesiąca i to
      dlatego, że się ciepło zrobiło (pod swetrami pewnie dłużej bym brzuch
      przemyciła)
      teraz czekam na pozytywny wynik testu (jeszcze kilka dni do terminu @
      zostało),a mój mąż jak wczoraj wrócił z pracy, to chcąc mi chyba przyjemność
      sprawić (bo o złośliwość nie podejrzewam) stwierdził "coś Ci brzuszek zaczyna
      widać, w tych ciuchach całkiem ciążowo wygladasz" wink

• agawa5 Re: II ciąza 19.10.06, 13:16
      W pierwszej ciąży zaczęłam sie zaokrąglac i pierwszy kilogram przybył mi w 5
      miesiącu. Wczesniej byłam płaska jak deska. W drugiej (czyli teraz) mam piłke
      od początku 3 miesiąca. Wygladam jak w 6 miesiącu smile Dziwne bo jak sie położe
      na plecach to jestem płaska, tylko czuje powiekszona macice jak dotykam
      brzuszka. A jak tylko wstane to tak mnie wysadza ze hej i zupełnie nie wiem
      czemu tym bardzie ze tez przytyłam narazie 1 kg a jestem w 16 tc.

Moze to dlatego ze w drugiej ciąży miesnie brzucha sa juz bardziej rozciągniete.
      • yarema1 Re: II ciąza 19.10.06, 14:00
        Ja przytyłam w drugiej ciąży więcej o 4 kg, ale teraz za to pięknie mały ssak mi
        wysysa. Faktycznie brzuch szybciej wywala. Przy drugiej ciąży jednak czułam się
        bardziej sprawna, cały czas chodziłam i jeszcze po terminie porodu w upały
        jeżdziłam przez pół miasta tramwajem na ktg.
        A to co mnie najbardziej zaskoczyło - to roztępy. Byłam przekonana, że skoro już
        mi się skóra raz ponaciągała (i nie miałam dużo rozstępów za pierwszym razem,
        ale smarowałam kremem) to za drugim razem będzie ok i olałam smarowanie -
        niestety rozstępów mam dużo.
        Pozdrwiam
    • wiola500 Re: II ciąza 19.10.06, 14:06
      Mam to samo.To dopiero 18tydz.,a wygladam na conajmniej 6m-c.No i te kilogramki
      tak jakoś szybciej wskakują...
      • elka63 Re: II ciąza 19.10.06, 14:13
        U mnie brzuszek pokazał sie w podobnym okresie, czyli około 5 m-ca. W 1 ciązy
        przytyłam 17 kg, w drugiej-10 kg. Na koniec w obu ciazach wygladałam podobnie.
        • smocza.matka Re: II ciąza 19.10.06, 14:25
          Zawsze to jakaś pociecha smile
          A tak na serio, to od jakiegoś czasu śledzę ten temat z ciekawośći (nie zebym
          była przewrażliwiona na punkcie wagi własnej).
          Na forum dziewczyny zazwyczaj piszą, że w drugiej ciąży ogólnie mniej przytyły.
          Potwierdzaja to także moje koleżanki.
          Wiekszość pisze, że brzuch pojawiał się szybciej. To wydaje sie logiczne, bo
          macica już raz sie rozciągała. Część koleżanek twierdzi, że ciąża uwidaczniała
          im się zawsze w tym samym czasie.
          A co do wielkości brzucha na koniec, to o ile można łączyć go z wielkością
          dziecka, to prawidłowość jest taka (gdzieś poważne opracowanie czytałam), że 2
          dziecko rodzi się zazwyczaj większe (też ze względu na łatwość powiększania się
          macicy). Trzecie jeszcze większe, ale ten przyrost już nie tak duzy jak w
          przypadku drugiego. To też potwierdzają wszystkie koleżanki.
          • elka63 Re: II ciąza 19.10.06, 18:24
            moje dzieci wagą tez niewiele się rózniły-pierwszy synek 3380g i 55 cm, a drugi-
            3480g i 56 cm. Pierwszy urodził sie 10 dni po terminie, a drugi dzień przed
            terminem. Jezeli chodzi o przyrost w ciąży-u mnie wygladało to tak, ze przy
            pierwszym dziecku pozwalałam sobie na wiele. Nie ograniczałam jedzenia-jadłam
            za dwóch. Przy drugiej byłam mądrzejsza i jadłam dla dwóch. Pilnowałam sie zeby
            mój przyrost nie był zbyt duzy. Tez ze wzgledu na to iz miałam okropny kłopot w
            pozbyciu sie nadwagi po 1 ciąży, mimo ze karmiłam synka 1,5 roku. Teraz po
            blisko dwóch latach od drugiego porodu nadal walcze z kg.
    • kate0809 Re: II ciąza 19.10.06, 14:48
      Moje brzuchy były takie same.Zarówno 1.jak i 2. pojawił się późno, bo jestem
      wysoka.W 2.ciąży przytyłam mniej, bo miałam wyższą wagę początkową, ale wynik
      końcowy był ten sam.Byłam bardziej senna i pozostało mi trochę plam na
      twarzy.Nie pojawiły się nowe rozstępy.Poza tym ta ciąża tak mi szybko minęła,
      mimo tego, że poród nastąpił prawie o miesiąc póżniej w stosunku do pierwszego.
    • isa2 Re: II ciąza 19.10.06, 15:26
      To tylko na początku tak szybko wyskakuje brzuszek. U mnie tez tak bylo. Teraz
      jeste w 31 tc i brzuszek jakby mniejszy niz w poprzedniej ciazy, a i ja jakas
      lzejsza smile
      • tolka11 Re: II ciąza 19.10.06, 15:39
        W pierwszej przytyłam 25 kilo i od 3 m-ca wyglądałam już bardzo ciążowo. W
        drugiej nic nie było widać - urodziłam w 28 tyg. ciąży [przytyłam 2 kg]. teraz
        jestem w trzeciej - 28 tydzien, przytyłam 5 kg, ale brzuch poszedł do przodu i
        wyglądam jak w 9 miesiącu.
    • maryniaa25 Re: II ciąza 19.10.06, 19:20
      U mnie pierwsza ciąża była widoczna dopiero ok. 7 miesiąca, a druga już w 4.
      Właśnie kończę 38 tydzień, a mój brzuszek niewiele różni się od tego z
      pierwszej ciąży. Przyrost wagi identyczny - 13 kg.
      • oleswava Re: II ciąza 19.10.06, 19:45
        Jesli mogę was uspokoić to: mój "drugi" brzuszek zaczął rosnąć o wiele szybciej
        niż pierwszy. Mniej więcej w 3 mies. miałam taki jak w pierwszej ciąży w 5
        mies. Brzuszek jednak "stanął w miejscu" i w tej chwili jestem w 5 mies. a
        brzuszek w sumie taki jak w poprzedniej ciąży właśnie w 5 mies. A też się
        martwiłam co to będzie w 9-tym...
        Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka