dowro 19.10.06, 14:28 zapominam nazwisk, imion, rzeczy kt. mam zrobic i wogóle czuję jak mi sie moje zwoje mózgowe prostują. Męczy mnie to.Tez macie takie odczucia ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
eyes69 Norma... ;) 19.10.06, 14:29 Jak mnie lekarka pyta ile mam lat, to ja jej odpowiedam "yyyyyyyyyyyy". A ona do mnie: "spokojnie, w ciazy sie tak ma". Odpowiedz Link Zgłoś
ciemnanocka Re: mam kłopoty z pamięcia w ciąży 19.10.06, 14:31 Ja mam to samo Zapomnialam nawet numeru telefonu swojego, w ogole zakręcona i z lekka przymulona jestem Odpowiedz Link Zgłoś
dorotka.k1 Ja też i to już od dawna 19.10.06, 14:34 No cóż, ciąża odmóżdża w mniejszym lub większym stopniu Odpowiedz Link Zgłoś
imoan8 Re: mam kłopoty z pamięcia w ciąży 19.10.06, 15:43 Ja też tak miałam. Najbardziej myliłam wyrazy podobnie brzmiące. Sama się z tego śmiałam, gdy już sie przestałam irytować Ale to mija w jakimś 7 -8 miesiącu (przynajmniej u mnie tak było).Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
tuniatunia Re: mam kłopoty z pamięcia w ciąży 19.10.06, 16:56 U mnie jest prawie od poczatku i wcale nie mija, a za 2 tyg rodze. Przy tym moje problemy polegaja na klopotach z wyslowieniem sie (zapominam slow albo je przekrecam, czasem w ogole zapominam co chcialam powiedziec) az po juz grubszej natury problemy z - nazwijmy to - zawodowym wysilkiem intelektualnym. Po prostu nagle zglupialam i choc mam juz spore doswiadczenie zawodowe - nagle zapominam podstawowych rzeczy. Najsmieszniej (oczywiscie w cudzyslowiu) bywalo wtedy, gdy takie zapomnienie tego, co do mnie nalezy, nastepowalo przed sądem (jestem - prawnikiem). Zgroza. Tunia Odpowiedz Link Zgłoś
oleswava Re: mam kłopoty z pamięcia w ciąży 19.10.06, 20:03 Ja też mam kłopoty z pamięcia, chociaż muszę przyznać, że teraz mniej niż na początku. Ale co ciekawe w jakiejś gazecie przeczytałam kiedyś, że w ciąży pamięć znacznie się poprawia (no niby co dwie głowy to nie jedna). Cóż... Odpowiedz Link Zgłoś
b.bujak Re: mam kłopoty z pamięcia w ciąży 19.10.06, 20:14 oj tez tak mialam, a odczulam to najbardziej "w nogach" bo mieszkam na wysokim 4 pietrze a zeby kupic wszystko, co potrzebne mi bylo do ugotowania obiadu, bywalo, ze chodzilam w tą i z powrotem kilka razy pisanie listy zakupow na kartce wydawalo mi się upokarzające, tym bardziej, jesli ta lista miala ze cztery pozycje, hi, hi... więc biegalam po tych schodach... niestety u mnie nie minelo wraz z porodem - trwalo jeszcze pare miesiecy tłumaczylam sobie, ze dziecko mi wypija lecytyne z mlekiem Odpowiedz Link Zgłoś
kasika75 Re: mam kłopoty z pamięcia w ciąży 19.10.06, 20:49 hehe ja tez sie dopisuje , kłopoty z wysławianiem i brakiem słów w głowie to norma , a ile razy robiłam jajecznice i zostawiałam patelnie z resztkami na gazie po godzinie sie zorientowalam ze chyba jednak sasiadka ciasta nie piecze tylko u mnie sie cos pali Odpowiedz Link Zgłoś
kaixa Re: mam kłopoty z pamięcia w ciąży 19.10.06, 22:37 Czesc dziewczyny! Ja tez zrobilam sie w ciazy strasznie zapominalska, choc zazwyczaj ciesze sie raczej niezla pamiecia. Zgadzam sie z Wami, ze jest to bardzo frustrujace. Teraz na szczescie siedze juz w domku i jestem, poza mezem, jedynym swiadkiem wlasnej nieporadnosci, ale jeszcze do niedawna pracowalam i bez przerwy balam sie, czy nie popelnie jakiejs wpadki lub nie okaze razacej niewiedzy w kwestiach, ktore powinny byc dla mnie - i zawsze przedtem byly - oczywiste. W tej chwili problem objawia sie glownie nieumiejetnoscia wyslowienia sie, roztargnieniem (niestety rowniez za kierownica), zapominaniem nazwisk i zdarzen oraz notorycznym gubieniem przedmiotow. Ostatnio w przyplywie rozpaczy pogrzebalam nawet w Internecie i okazuje sie, ze naukowcy badajacy ten problem odkryli niedawno, iz dotyczy on w wiekszym stopniu kobiet, spodziewajacych sie corki (wklejam link dla znajacych niemiecki: www.wissenschaft.de/wissen/news/253227.html). Nie wiem, jaka jest wartosc tych badan, ale u mnie sie zgadza. A u Was? W kazdym razie mam nadzieje, ze jest to stan przejsciowy i niebawem wszystko wroci do normy, czego sobie i Wam zycze. Pozdrawiam serdecznie! kaixa Odpowiedz Link Zgłoś
tuniatunia Re: mam kłopoty z pamięcia w ciąży 20.10.06, 07:34 No - ja tez sie spodziewam coreczki! Tunia Odpowiedz Link Zgłoś
megisa1 hehe 20.10.06, 08:59 u mnie dziewczyny wszystkie wasze objawy naraz + nie pamiętam o czym rozmawiałam odkładajac słuchawkę )) ciężka sprawa...najcześciej odbieram od szefowej... Odpowiedz Link Zgłoś
jufta Re: hehe 20.10.06, 09:19 Podpisuję się obiema łapkami. Roztargniona, z niumiejętnością wysławiania i notorycznym zapominaniem słów i pojęć znanych i oczywistych i z plączącym się językiem. I chwilami aż niezaradna jak dzieciak. Jedyne co mnie pociesza to fakt, że w ciąży stałam się maniaczką łamigłówek, mąż mi co raz kupuje nowe zeszyty, sudoku i inne takie, do których tylko raz poczynił przymiarkę i poległ. Więc chyba nie jest najgorzej :o) Odpowiedz Link Zgłoś
koraliq2 Re: hehe 20.10.06, 09:48 spoko. ja potrafilam sie zaciac w polowie zdania nie pamietajac o czym mowilam pozdrawiam, K Odpowiedz Link Zgłoś
antosiczek Re: mam kłopoty z pamięcia w ciąży 20.10.06, 10:08 Niestety szczególnie dotkliwie męczy mnie to od miesiąca. Zapominam najprostrzych rzeczy, zapalam palnik na kuchence pod czajnikiem w którym nie ma wody zamiast pod garnkiem z zupą, w odwrotnej kolejności dodaję składniki do ciasta i przez to mam zakalce. A robiąc listę zakupów muszę kupować koniecznie w tej kolejności w jakiej zapisałam bo inaczej pewne jak w banku, że czegoś nie kupię, zapominam doprawiać dania obiadowe a jednego wieczoru wogóle zapomniałam się umyć! O zgrozo, mąż już się ze mnie podsmiewa. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia8120 Re: mam kłopoty z pamięcia w ciąży 20.10.06, 12:02 ktoś chyba tego szuka Odpowiedz Link Zgłoś