Dodaj do ulubionych

tzw bólowe

08.11.06, 20:05
witam mam pytanie. Podobno w związku z narodzinami dziecka oprócz becikowego
mozna ubiegać się w urzędzie miasta o wypłacenie tzw." bólowe" nie wiem czy to
prawda. czy ktoś coś wie na ten temat? dziękuję
Obserwuj wątek
    • iwonka232 Re: tzw bólowe 08.11.06, 20:26
      Dzisiaj bylam załatwiac becikowe i wyczytalam cos na ten temat ,owszem mozna
      dostac 500 zł lub mniej to juz urzad miasta lub gminy decyduje jezeli twoje
      lub ojca dziecka dochody nie przekraczaja jakiejs kwoty niewiem konkretnie
      jakiej .Wiecej ci niepowiem bo sama niewiem ale tez bede sie o to starac.
      • kamixa Re: tzw bólowe 10.11.06, 10:22
        dzieki za odpowiedz. mam nadziej ze ci sie uda to załatwic bo każdy grosz się
        przydasmile
        • justycia Re: tzw bólowe 10.11.06, 10:41
          byc moze ale najgorsze jest to ze jesli to miasto lub gmina przyznaje to pewnie
          nikt nie bedzie ci w stanie udzielic rzetelnej informacji>ja skladalam o
          becikowe drugie takie od gminy bo wyczytalam ze niektore gminy przyznaja ze
          srodkow wlasnych. dzwoniac tam nik nie powiedzial tak i nikt nie powiedzial nie
          oczywiscie niekompetencja pracownikow wiec zlozylam podanie w ktorym jak byk
          napisalam ze prosze o becikowe z srodkow wlasnych gminy. Wyplacili mi 1000 zl
          ale jak sie okazalo urzednik sie pomyli i nie zrozumial ze chodzi o gminne
          becikowe. NAjsmieszniejsze jest to ze ogolnopolskie becikowe juz wczesniej
          pobralam wiec jaki oni musza tam miec burdel ze w obrebie jednego osrodka nie
          potrafia sprawdzic ze becikowe ogolnoposkie bylo juz wyplacone. teraz chca
          zwrotu przyznaja ze to ich pomylka ale uprzejmie prosza o zwrot.Powiedzialam
          NIE trzeba walczc z niekompetencja pracownikow niech odpowie ten ktory popelnil
          blad jest tysiace ludzi na jego miejce ktorzy pracowaliby rzetelniej! powodzenia
    • dorak8 a jezeli ktos rodzio w znieczuleniu?? 10.11.06, 11:03
    • gebusia2 Re: tzw bólowe 10.11.06, 11:40
      witam, ja też szukałam odpowiedzi na temat ile i komu przysługuje "becikowe".
      Okazuje się, że może być również "gminne", ale to zależy już od gminy.
      Niektóre wypłacają 1000zł każdej rodzinie, niezależnie od dochodu, jednakże większość daje środki tylko tym uprawnionym do zasiłku rodzinnego.
      Wtedy jest to traktowane jako dodatek do tego świadczenia.
      Wiecej informacji na stronach:
      matir.ovh.org/becikowe/index.php?becikowe=wniosek
      www.idn.org.pl/sonnszz/swiadczenia_rodzinne.htm

Fachowo nazywa się to:
      "Jednorazowa zapomoga z tytułu urodzenia się dziecka (becikowe ustawowe)"
      oraz
      "Jednorazowa zapomoga finansowa z tytułu urodzenia się dziecka (becikowe gminne)".
      U mnie w Radomiu jest tak, iż Mops wypłaca dodatkowe świadczenie najuboższym rodzinom, ale już gminny poza terenem miasta wypałcają kasę wszystkim. Acha - nie musisz mieć stałego zameldowania na terenie gminy, w której składasz wniosek, wystarczy miejsce zamieszkania.Tyle dowiedziałam się szukając w sieci o becikowym.
      Pzdr.
      Oczywiście trzeba wszędzie walczyć, bo żaden urzędnik nie ma ochoty pomóc w tym przypadku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka