azetka_mama_adasia 08.11.06, 22:49 czy wróciłyście do pracy po szwie? czy lekarze chętnie wypisują w tej sytuacji L4? pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
xdz Re: do pracujących mam z założonym szwem 08.11.06, 23:24 Witaj. Nie miałam szwu, ale krążek i od razu bez gadania L4 do końca ciąży (od 28 tygodnia), ze wskazaniem na oszczędny, leżący tryb życia. Nie wiem jak sytuacja wyglada u Ciebie, ale raczej radziłabym wziąć L4 i bardzo się oszczędzać. Pozdrawiam xdz Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: do pracujących mam z założonym szwem 09.11.06, 08:04 Czy ja dobrze widzę i czytam? Chcesz po założeniu szwu wrócić do pracy? Zapomnij o pracy do końca ciąży L4 i bez gadania. To dalej jest ciąża zagrożona porodem przedwczesnym. Lekarz nie moze wysłać Ciebie do pracy. pzdr.Gosia Odpowiedz Link Zgłoś
malgoszac Re: do pracujących mam z założonym szwem 09.11.06, 08:37 tylko pamietaj jaki szew zalozyli...mojej mame dali podwojny, a lekarz przy porodzie zdjal tylko jeden... moja siostra prawie sie przez to udusila i porod trwal 3 dni, dopoki sie nie zorientowali... Odpowiedz Link Zgłoś
azetka_mama_adasia Re: do pracujących mam z założonym szwem 10.11.06, 22:15 ale pzrecież szew zakłada sie żeby normalnie funkcjonować, wrócić do pełnej formy donosić ciążę, więc jeśłi nie odczuwam skurczy, oszczędzam się jak tylko mogę to czy lekarz nie powie - we wtorek do pracy? nie pracuję w Biedronce ciągnąć towary siedzę przy biureczku 8 godz i ani chwili dłużej. w poniedziałek się okaże, nie chce udawać że źle się czuję żeby dostać L4. Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: do pracujących mam z założonym szwem 10.11.06, 22:55 Przepraszam,ale czy do Ciebie nie dociera,że jest ta ciąża nadal traktowana jako zagrożona. Owszem zakłada się szew aby nie leżeć plackiem w domu tylko nieco bardziej funkcjonować. No i jeszce po pracy zrobić zakupy,posprzątać mieszkanie etc. Przecież lekarze nie robią tego zabiegu dla widzimisię tylko w konkretnym celu. I co z tego,że siedzisz 8 godz. za biurkiem.To nadal jest praca,która obciąża Twój organizm. Jak chcesz to idź do pracy,ale potem nie mniej do nikogo żalu i pretensji jak urodzisz wcześniaka np w 30 t.c. czy jeszce wcześniej. Mam nadzieję,że lekarz wyśmieje Twój pomysł powrotu do pracy i od razu wręczy L- 4. Ech szkoda słów na niektóre pomysły. Pzdr.gosia Odpowiedz Link Zgłoś
agaa5 Re: do pracujących mam z założonym szwem 10.11.06, 23:25 Do azetki- chyba nie zdajesz sobie sprawy że masz zagrożoną ciąże tj może poleciec w każdej chwili. Pracę możesz zmienić 10 razy ale chore dziecko będziesz miała do końca życia. Nie zastanawiaj się nad tym co najważniejsze. Aga Odpowiedz Link Zgłoś
yarpen111 Re: do pracujących mam z założonym szwem 11.11.06, 10:04 Azetka, czy nie zdajesz sobie sprawy z tego, ze siedzenie 8 godzin, tez jest szkodliwe przy zalozonym szwie lub krazku. Sama mam krazek od 24 tygodnia, i mam zakaz dlugiego siedzenia oraz stania.Siedzenie obciaza macice i powoduje , ze dziecko przez zwykla grawitacje mocno napiera na szyjke i moze to powodowac rozwiarcie, stawienie sie maicicy, skracanie szyjki itp. Takze jesli nie chcesz byc mama wczesniaka ,to radze pomysl za nim postanowisz radosnie wrocic do pracy. Co jest wazniejsze w Twoim zyciu, praca czy dziecko? Odpowiedz Link Zgłoś
pytia74 Re: do pracujących mam z założonym szwem 11.11.06, 15:33 Azetka, nie ryzykuj bo naprawde mozesz zalowac. Ja wprawdze szwu nie mialam ale moja ciaza tez byla zagrozona od poczatku do konca 5msc ze wzgledu na skurcze i krwawienia. Pod koniec 3 miesiaca wydawalo sie, ze wszystko sie uspokoilo i bardzo chcialam wrocic do pracy. Po tygodniu pracy dostalam znowu skurczy i silnego krwawienia. Mialam duzo szczescia, ze dziecku nic sie nie stalo ale do dzis pamietam ten strach, wyrzuty sumienia a nawet wyrzuty mojego meza. Odpowiedz Link Zgłoś
ariana1 Re: do pracujących mam z założonym szwem 12.11.06, 00:56 Dzisiaj właśnie było o niewydolnej szyjce na tvn style w "Mamo juz jestem". I ginekolog powiedziała wyraźnie (a nawet był wyswietlony napis), że po szwie czy krążku ciąża jest traktowana jako zagrożona i nie ma mowy o żadnym powrocie do pracy, obojętnie czy matka dźwiga skrzynie czy siedzi za biurkiem - oto słowa lekarza. Właśnie po to zakłada się pessar lub szew, żeby funkcjonować w miarę normalnie, bo bez nich musiałabyś resztę ciąży spędzić leżąc plackiem. Odpowiedz Link Zgłoś
betsypetsy Pytanie o szew 12.11.06, 09:46 Dziewczyny a kiedy są wskazania do założenia szwa? Odpowiedz Link Zgłoś
kaja2002 Re: Pytanie o szew 12.11.06, 11:03 "czy wróciłyście do pracy po szwie? czy lekarze chętnie wypisują w tej sytuacji L4? pozdr." Napadacie na dziewczynę, jakby na pisała "założyli mi szew, ale ja i tak wrócę do pracy". Przeczytajcie jeszcze raz jej post,, który jest tylko pytaniem i zastanówcie się nad swoimi wypowiedziami... Odpowiedz Link Zgłoś
ariana1 Re: Pytanie o szew 12.11.06, 15:12 Bezwględnym wskazaniem do założenia szwu albo pessara jest niewydolność szyjki macicy. Odpowiedz Link Zgłoś
azetka_mama_adasia zrozumienie tematu ...ah 12.11.06, 22:51 kochane kobiety, ja wcale nie zamierzałam wracam do pracy, dobrze się czuję odpoczywając w domu, chciałam wiedzieć czy to aby lekarz nie będzie mi wmawiał że koniec z wylegiwaniem i czas do pracy. bardzo sie bałam że tak własnie postąpi. nakrzyczałyscie nakrzyczałyście i nawet nie chciało mi się pisać ... gdyby nie ten jeden ciepły głos w tłumie ) dziewczyny, jutro po południu idę do lekarza i nie zamierzam jej przekonywać do powrotu do pracy ale liczę że i on na ten pomysł nie wpadnie pozdrawiam wszytskie matki ... obecne i przyszłe. azetka Odpowiedz Link Zgłoś
melka_x Re: do pracujących mam z założonym szwem 13.11.06, 13:26 Nie sądzę, że lekarz będzie Ci żałował zwolnienia po szwie. Ale dziewczyny też przesadziły. Jeśli szew był zakładany profilaktycznie, w dobrych warunkach (bez rozwarcia, bez uwypuklenia pęcharza do pochwy, ze stosunkowo niedużym skróceniem szyjki), jeśli szyjka nadal się nie skraca, a szew nie jest naprężony (mówiąc wprost; widać, że ciąża nie 'wisi' jedynie na szwie), jeśli wyniki badań są dobre, czysty posiew itd., nie ma innych niepokojących objawów (skurcze, zbytnie napięcie macicy, plamienia itp), a Twoja praca jest lekka i chciałabyś ją wykonywać, to czasem lekarze przy spełnieniu tych wszystkich warunków pozwalaja na pracę. Odpowiedz Link Zgłoś
ninaa5 nieprawda 13.11.06, 14:31 Oglądałam dzisiaj na TVN Style program o niemowlakach i akurat był podejmowany ten temat- pani ginekolog stwierdziła że jest to bezpośrednie zagrożenie dla ciąży- można normalnie funkcjonować ale w warukach domowych- iść na spacer, ugotować obiad itp ale o powrocie do pracy do czasu porodu nie ma mowy. Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: do pracujących mam z założonym szwem 13.11.06, 15:11 Melko,ale szew nie zakłada się ot tak profilaktycznie czyli bez większych wskazań.bo akurat może coś się zrobić. Nie zakłada się szwu jeśli nie ma rozwracia czy skrócenia się szyjki. A już wogóle wydaje mnie się,że szwu nie zakłada się przy wpuklającym się pęcherzu,bo to moze narobić więcej szkody niż pożytku. Ale może mi się tak wydaje. Tak więc zamknięcie szyjki macicy za pomocą szwu okrężnego sposobem Mc.Donalda jest obecnie wskazane w przypadku niewydolności szyjki macicy.Nie można też statystycznie dowieść,że szerokie stosowanie szwu okrężnego zredukowało częstość porodów przedwczesnych w przypadku tzw.profilaktycznym szwie. Pzdr.Gosia Odpowiedz Link Zgłoś
mamapatryka Re: do pracujących mam z założonym szwem 13.11.06, 22:59 Mam założony pessar - skracająca się szyjka.Po jego założeniu lekarz nie dał mi zwolnienia - stwierdził że po to sie zakłada żeby było można normalnie funkcjonować. Drugi lekarz też stwierdził że jak nie ma wskazac to zwolnienia mi nie bo pessar trzyma i spełnia swoją rolę. W poprzedniej ciąży miałam założony szew okrężny ( ten sam powód ) i też nie dostałam od razu zwolnienia ( tydzień czy dwa po szpitalu i do pracy). I szew i pessar miałam zakładany w 25/26 tyg ciąży. Teraz jesten dwa i pół tyg po założeniu pessara i od środy będę już na zwolnieniu. Tylko jak tu wypoczywać przy energicznym trzylatku i budowie... Niestety nie dla wszystkich lekarzy założenie szwu czy pessara jest wskazaniem do zwolnienia, nawet przy pracy dość nerwowej i w ruchu tak jak moja - częste jazdy samochodem. Pozdrawiam: Agnieszka Odpowiedz Link Zgłoś