Dodaj do ulubionych

Ból pod prawym żebrem

10.11.06, 10:48
Może ktoś z forumowiczów mnie poratuje bo już nie wiem co robić! Jestem w
26tc mam zalecony reżim łóżkowy. Od kilku tygodni odczuwam bardzo silny ból
po prawej stronie pod ostatnim żebrem.Takie okropne kłucie, które promieniuje
aż pod łopatkę. Od dwóch dni to po prostu boli mnie cała prawa połowa pleców.
Moja ginka stwierdziła, że to ucisk na wątrobę i kazała leżeć na lewym boku
ale wtedy boli jeszcze bardziej. Nasila się to szczególnie kiedy trochę
pochodzę albo posiedzę - to są dosłownie minuty, bo jak wspomniałam muszę
leżeć. Czy któraś z was miała coś podobnego. Poradźcie, proszę co robić bo
już nie wytrzymuję
Obserwuj wątek
    • eyes69 Nerwobol 10.11.06, 10:50
      Wspolczuje.
      Jesli mozesz, to idz do swojego lekarza ogolnego, moze cos zaradzi albo poleci.
      • magdalas Re: Nerwobol 10.11.06, 13:44
        mnie też boli, może nie aż tak bardzo bo ja nie muszę leźeć, choć powinnam. Jak wstaję jest trochę lepiej,
        pociesza mnie to że ciąża się w końcu skończy (to 32 tc) ale wiem co czujesz
        trzymaj się - pozdrowienia
    • kasiek_sierzant Re: Ból pod prawym żebrem 11.11.06, 23:44
      A wyniki badań masz dobre? Poproś lekarza, aby przebadał Cię pod katem zespołu HELLP, i to szybko. Jeśli to masz, to trzeba szybko robić cesarkę. Ja to przeżyłam w zeszłym roku. Pozdrawiam.
      • marki0 Re: Ból pod prawym żebrem 12.11.06, 11:14
        nie wiem co to jest zespół HELP, ale ztro koniecznie próby watrobowe
        ibilirubine/prywatnie koszt 20zł/ i dobrze by było kwasy żółciowe/30zł/-ale nie
        wszedzie je roibia to dosc nowe badanie w kieunku cholestazy.Nie zwlekała bym bo
        to dosc grozne dla płodu.Pozdrawiam
    • ad57 Re: Ból pod prawym żebrem 12.11.06, 11:24
      miałam ten sam ból ale gdzieś w 20tc trwało to kilka dni ale bolało tylko wtedy jak sie kładłam lub siedziałam przechodziło jak chodziłam,kilka nocy miałam kompletnie zarwanych zwijałam sie z bólu nawet pojechałam do urologa na usg nerek bo martwiłam się że ten ból może być spowodowany jakimś zastojem w nerce i ból tak promieniuje do góry naszczęście z nerkami wszystko ok,a na plecy pomagały mi ciepłe prysznice na to miejsce albo termofor i tak budziłam sie w nocy co chwile i nie mogłam znaleźć sobie pozycji w której by nie bolało,meka okropna po prostu horror okropny rwący ból,moja rada spróbuj rozgrzać to miejsce może pomoże,trzymam kciuki smile
      • kasiol81 Re: Ból pod prawym żebrem 12.11.06, 16:00
        Mam 35 tydz ciąży i to samo,ból pod lewą piersią promieniujący az po łopatkę.
        • emkz Re: Ból pod prawym żebrem 12.11.06, 19:43
          Moja siostra też tak sie męczyła - z bólu nawet pod kroplówką leżała! I też
          lekarze twierdzili, że to nerwobóle... Dopiero znajoma pediatra zorientowała
          się, że chodzi o woreczek żółciowy! Podczas ciąży kiedy wszystko się podnosi,
          kamyki tak bardzo zaczęły naciskać, ze powodowało to takie straszne boleści. A
          więc nie słuchaj o nerwobólach tylko wyniki 'wątrobowe' porób!!! I to im
          szybciej tym lepiej.
          Pozdrawiam!
    • bety11 Re: Ból pod prawym żebrem 13.11.06, 01:51
      tez tak mialam i bolalo mnie do konca,moja gin powiedziala ze to dziecko uciska
      na watrobe ale na wszelki wypadek badala mi watrobe pod katem syndromu HELP co
      jest bardzo grozne.Na szczescie wszystko wyszlo dobrze
      • kasiek_sierzant Re: Ból pod prawym żebrem 14.11.06, 22:26
        Zespół Hellp jest ponoć trudny do rozpoznania, a co gorsza rozpoznany za późno jest bardzo groźny zarówno dla matki, jak i dziecka. Zbyt późna reakcja grozi nawet śmiercią. Objawy zespołu hellp to m.in. podwyższone wartości enzymów wątrobowych, niski poziom płytek krwi, hemoliza, ból w nadbrzuszu, nudności, wymioty. Niski poziom płytek powoduje, że nie ma odpowiedniej krzepliwości krwi i podczas cesarki może dojść do krwotoku a to wiadomo co oznacza. Ja jestem na to uczulona, bo przeszłam to przy pierwszej ciąży. Na szczęscie oboje z synkiem wyszliśmy z tego cali i zdrowi. Pozdrawiam.
    • nowabiala1 Re: Ból pod prawym żebrem 13.11.06, 10:24
      mnie tez tak bolało, robilam po ciazy USG i okazaolo sie, ze jest zaczatek
      kamienia.
      • fulvia16 Re: Ból pod prawym żebrem 15.11.06, 09:03
        Mnie też tak pobolewało w 6 tc i okazało się po usg jamy brzusznej, że to
        woreczek żółciowy i kamienie w nim. Może warto zrobić takie usg, jeśli to
        woreczek to trzeba przejść na lekkostrawną dietę wątrobową, a podczas bólu w
        zasadzie nic nie jeść, ew. brać leki rozkurczowe np no-spę. Polecam jednak usg.
        Mnie mówiono, że to nerwobóle od kręgosłupa itp, a jednak okazało się, że
        wyhodowałam kamienie i teraz muszę uważać na to co jem, bo w ciąży nie za
        bardzo chcę operować jeśli nie ma bardzo wyraźnych wskazań. U ciebie może to
        być nerwoból albo zupełnie coś innego, ale warto sprawdzić woreczek.
        Pozdrawiam serdecznie
    • kosmitka06 Re: Ból pod prawym żebrem 15.11.06, 11:16
      u mnie ujawniło się to 23tc, okazało sie że to są kamienie na woreczku.
      Zrobiono oczywiscie USG- 4 dni leżałam wszpitalu jednak stwierdzono, że jakaś
      tam ściana jest gruba i nie ma się czym martwc. Ja na Twoim miesjcu na razie
      przeszłabym na dietę. Nie jedz smażonych i tłustych potraw. Pomidory bez
      skórki, jajka tylko na miekko, mleko 0,5%, ser żółty odpada, biały tylko chudy,
      itp. To nie koniecznie muszą byc kamienie ale sporo na to wskazuje, to może na
      razie potrzymaj się diety.
      Pozdrawiam i zdrowia życzę smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka