Dodaj do ulubionych

Tabletki a ciaza?

IP: *.* 25.09.01, 14:52
Witam wszystkie mamy...Mam pytanie czy któraś z Was zaszła w ciaze mimo brania tabletek?Ja biore tabletki od przeszlo 3 lat, staram sie brac regularnie (zawsze o 21), czasami zdarza mi sie ze zapomna i wezme np.: nastepnego dnia o 8 rano (na ulotce jest napisane ze 12-godzinny poslizg nie przerywa ciaglosci)...ale napewno jest wieksza szansa zajscia... i jesli mi sie zdarzy zajsc a ja nadal bede brala tabletki czy wowczas dzidzius nie bedzie jakos "uszkodzony"?A biore Marvelon. ja bardzo chec juz miec dzidziusia ale jeszcze nie mamy warunków z mezem na rozmnozek..zakladalismy ze jak dziecko to za 2 lata...Wszytskie odpowiedzi mile widziane :-))
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: Tabletki a ciaza? IP: *.* 25.09.01, 15:28
      Nie wiem jak to jest z ta pewnoscia gdy sie zapomni, czy na pewno jestesmy zabezpieczone gdy wezmiemy ja do 12 godzin. Ja poprostu stosuje 2 metody: tabletki i prezerwatywa. Mam juz jedno dziecko i nie stac mie finansowo ani fizycznie na drugie dziecko teraz. Wiec chce byc bardziej pewna, szczegolnie gdy zapomne o tej tabletce...
    • Gość: warpstone Re: Tabletki a ciaza? IP: *.* 25.09.01, 19:15
      Hej!Obecnie nie biorę pigułek, bo nie mogę (chociaż bardzo bym chciała... ale cóż, nie poradzę), ale korzystałam z nich parę lat temu przez mniej więcej trzy lata.Trzeba pamiętać o kilku drobiazgach, które zwykle umykają:- temperatura przechowywania - MUSI być odpowiednia. Czyli pokojowa, od 4 do 25 stopni. Czyli nie wolno narażać pigułki np. na zamrożenie czy przegrzanie (np. przewożąc w czasie wakacji w nagrzanym na słońcu samochodzie). Oczywiście nie demonizujmy, uszkodzenie pigułek nastąpi nie od razu, ale - ich niewłaściwe przechowywanie może osłabić działanie hormonów. Czyli w upale rozsądniej trzymać je np. w termosie albo w lodówce (na takiej półce, żeby się nie zamroziły). Co gorsza, wiadomo, czy wzięłaś pigułkę czy nie, a nie wiesz, czy pigułki się "rozgotowały" czy nadal zapewnią odpowiednią dawkę hormonów - więc lepiej uważać zawczasu.- alkohol - tu najlepiej poradzić się lekarza, ale ilości większe niż minimalne (zależy jeszcze od naszej wagi ciała) moga upośledzić działanie pigułek. Poza tym, po ostrzejszym piciu łatwo o wymioty czy biegunkę.- leki - to chyba wiadomo, ale zawsze trzeba się pilnować.
    • Gość: guest Re: Tabletki a ciaza? IP: *.* 25.09.01, 19:22
      Ja biore tabletki od czterech lat i sobię chwale(oczywiscie z przerwami).Jak na razie moja córcia była w 100% planowana.Zdarzało mi sie zapomniec rano i brałam je wieczór ale jak na razie nic sie nie stało,choć kochamy sie z mężem tylko zabezpieczając tabletkami.Pozdrawiam
    • Gość: guest Re: Tabletki a ciaza? IP: *.* 25.09.01, 20:52
      Ja nie biore pigulek, ale wiele razy juz czytalam, ze jezeli jednak zdarzy sie ciaza, to dalsze branie pigulek nie zaszkodzi maluchowi. Takie ciaze sie zdarzaja (pewnosc przeciez nie jest stuprocentowa), wiec pigulki nie moga uszkadzac plodu. Pozdrawiam i zycze, zeby te dwa lata szybciutko minely.
    • Gość: guest Re: Tabletki a ciaza? IP: *.* 25.09.01, 21:24
      Nie zaszłąm w ciąże mimo , że też czasem zapominałam (przerwy zdarzały się nawet dłuższe niż 12 godzin). Tabletki biorę ( z przerwą na dziecko), od 10 lat i bardzo sobie chwalę. Najpierw cilest teraz mercilon. Jak chcesz mieć naparwdę skuteczną metodę antykoncepcji to jest to najlepszy wybór. A jak juz zdecydujecie sie na maleństwo, to wystarczy odstawić je 3 miesiące wcześniej. Znam co prawda osobę która wpadła na tabltkach,dziecko jest śliczne i zdrowe,ale tego sposobu nie polecam. Po co kusić los..Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka