Gość: guest IP: *.* 14.10.01, 22:06 Witam wszystkie mamy!!!Czekam na swoje pierwszą dzidzię i zastanawiam się, jakie są najlepsze pieluszki dla dziecka?Pampersy, czy może jakieś inne?Proszę o małą poradę na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: guest Re: Najleprze pieluszki IP: *.* 14.10.01, 22:17 Hej Iwona. Na początku używałam Huggisów albo Pampersów dla noworodków. I potem też się trzymałam tych marek (z tym, że z Hugginsów tylko te bawełniane). W porywach używałam Huggis standard, Libero ale wydawały mi się za mało przepuszczalne dla powietrza i pupa Paulinki oraz jej nóżki bywały po nich podrażnione. Sama musisz wypróbować które będą najodpowiedniejsze dla Twojego maluszka. Życzę Ci szczęśliwego rozwiązania i zdrowego dzidziusia z gładką pupką. Magda m. Paulinki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: Najleprze pieluszki IP: *.* 15.10.01, 08:14 ja polecam Huggies pampersy sa niby dobre ale zawieraja aloes co wiele dzieci uczula - moja Zuzka mimo ze ma prawie dwa lata nadal nie moze ich uzywac bo zawsze konczy sie wysypka Wika Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asia_t Re: Najlepsze pieluszki IP: *.* 15.10.01, 08:22 Hej hejja tez bede miala niedlugo dzidzie i to nawet dwie, wiec juz postanowilismy pomalutku zbierac "zapasy"pieluszek. Kupilismy jedna paczke Pampersow i jedna Huggies. Moja mama twierdzi, ze nie da sie stosowac tylko jednorazowych, trzeba tetre i magazynuje pieluchy tetrowe. ja zamierzam ich jednak unikac, pranie i prasowanie ok. 100 pieluch dziennie lekko mnie przeraza... Wydaje mi sie jednak, ze wszystko to wyjdzie w tzw. praniu... A czy ktoras z Was moze napisac, jak to jest w szpitalach? Trzeba przynosic pieluszki ze soba, czy daja? Pozdrawiam AsiaT i babelki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: Najlepsze pieluszki IP: *.* 15.10.01, 10:31 Cześć Asiu!Co do pieluszek w szpitalu to musisz się dowiedzieć. Każdy szpital ma listę rzeczy, które trzeba przynieść ze sobą do porodu. Ja rodziam 2 tyg. temu na Żelaznej i tam trzeba mieć ze sobą paczkę pieluch jednorazowych + 10 tetrowych. Jeśli chcecie to mogę Wam podać listę rzeczy z Żelaznej.Koniecznie weźcie jednorazowe pieluchy Belli (dla siebie)oraz ręczniki papierowe, żeby nie brudzić zwykłego recznika.PozdrawiamMonika Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: Najlepsze pieluszki IP: *.* 15.10.01, 11:25 W Gdańsku na Klinicznej pieluchy dają (jednorazowe), podobnie ubranka dla dzidzi jeśli nie chcesz albo nie masz swoich. Podpaski niby też ale dobrze mieć swoje, żeby nie latać do położnej i "się nie prosić". pa. Magda m. Paulinki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: Najlepsze pieluszki IP: *.* 21.10.01, 14:58 Ja też robiłam zapasy pieluszek jednorazowych przed porodem, ale porócz tego kupiłam równiez 40 szt tetrowych.Po miesiącu używania ich naprzemiennie zrezygnowałam całkowicie z tetry.Moim zdaniem używanie tetrowych to pozorna oszczędność zwłaszcza w przypadku blizniaków.Porównasz sobie zresztą koszt pampersów i rachunki za wodę i energię elektryczną po pierwszym miesiącu(pranie przynajmniej 2 razy dziennie i prasowanie jeśli dziecko ma wrażliwa skórę)pozdrawiam)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: Najlepsze pieluszki IP: *.* 21.10.01, 18:58 Ja uzywalam roznych pieluszek moja dzidzia ma prawie 7 msc i naprawde nie odparza sie tylko w jednych pieluszkach hugies fredom-to so takie jakby bawelniane pieluszki a podobne do tych so pampers premiums ale hagiesy dla mojej dzidzi so najlepsze te freedom -sprobuj a zobaczysz ze so ok pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: Najlepsze pieluszki IP: *.* 22.10.01, 17:30 Moi znajomi, gdy zostali rodzicami, to policzyli, co im się bardziej opłaca: tetra czy pampersy i wyszło, że to te same pieniądze: proszek, woda, energia, a do tego twoja ciężka praca (płukanie, prasowanie, wieszanie...) Ja już nastawiam się na jednorazowe. Myślę jedynie, żeby oszczędzać na nawilżanych chusteczkach, bo można myć pupę wodą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: Najleprze pieluszki IP: *.* 15.10.01, 11:22 Ja używałam i używam pieluszek Huggies Freedom.Wydaje mi się,że są "milsze" od Pampersów i mają praktyczniejsze grube rzepy.NIe polecam innych marek.Ja (za namową mojej mamy) też używałam pieluszek tetrowych...dwa dni!!!!Nigdy więcej!!!!Raz kupiłam Pampers Premium-są super miłe,ale b.drogie.Powodzenia,Natalia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: Najleprze pieluszki IP: *.* 15.10.01, 11:31 Co do pieluszek tertrowych to używałam ich od czasu do czasu. Szczególnie kiedy Pola była malutka. I wiecie co - dzięki nim zorientowałam się że coś jest nie tak bo pieluszka była sucha przez 4 czy 5 godzin. Paulinka miała wtedy infekcję dróg moczowych. Szybko ją wyleczyliśmy i już się nie powtórzyła. Ale faktem jest, że utrapienie z tetrowymi jest ogromne. Nie wyobrażam ich sobie "na noc" ani w ogóle na całą dobę przez iles tam mcy. A tak było, za mojego siusiania w pieluchę. Teraz jeszcze bardziej kocham moją Mamę. magda m. Paulinki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: Najlepsze pieluszki IP: *.* 16.10.01, 00:08 Uważam - jak również znane mi mamy - że najlepsze są jednak pieluszki HUGGIES FREEDOM. Są to pieluszki bardzo przewiewne, bawełniany mają wkład, są bardzo chłonne i pupa dzidzi pozostaje na prawdę sucha. W przeciwieństwie do nich stoją Pampersy. Kiedyś skończyły mi się Huggiesy i musiałam użyć Pampersów, których miałam kilka sztuk. Pampersy mają wkład taki ceratowy jak w podpasce, w związku z tym dupinka się odparza i jest ogólnie mniej przewiewną pieluszką od Huggiesów. Są one nieco droższe niż inne pieluchy, ale czyż zdrowa dupinka nie jest tego warta? My z Żuczkiem nie zmienimy Huggiesów na nic innego - no, chyba że na tradycyjną tetrę... Jeśli masz zaprzyjaźnione mamy, to poproś żeby Ci dały do ręki takiego Pampersa i kup dla siebie paczkę Huggiesów i sama zobaczysz, albo lepiej, poczujesz różnicę... To nie prawda, że Pampersy są przewiewne, ponadto mają mniej chłonny wkład niż Huggiesy, poza tym, powierzchnia zasiusianego Pampersa jest wilgotna a zasiusianego Huggiesa nie.Dam jeszcze jedną wskazówkę co do chusteczek tych wilgotnych. Wypróbowałam już kilka rodzajów i kilka firm. Do najlepszych należą - moim i Żuka zdaniem - chusteczki 1.Huggies (miękkie, łagodne w dotyku) 2.Nivea (j.w. - zwłaszcza te nasączane kremem), 3.następnie Bambino (nieco tańsze niż powyższe, ale również delikatne i łagodne, ale ciężkawo się je wyciąga, ponieważ nie są ułożone "na zakładkę" tzn. wyciągając jedną nie wyciągasz niejako automatycznie drugiej, tylko musisz ją palcem "wygrzebywać" z folii), a najgorsze są 4.Libero (bardzo mokre, o dość "twardej" i sztywnej fakturze samej chusteczki).PozdrawiamyBrygida Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: Najlepsze pieluszki IP: *.* 16.10.01, 00:13 Aha, i jeszcze jedna uwaga dla przyszłych mam....Nie ma potrzeby używać jednej chusteczki na wytarcie pupci. Ja osobiście stwierdziłam, że jest to duża rozrzutność, dlatego też każdą chusteczkę tnę na 3-4 kawałki i w ten sposób paczka 72 szt. starcza mi na 5 razy dłużej. Same zobaczycie, że te chusteczki są dość duże, a takie przecięcie ich nie wpływa na jakość oczyszczenia pupy a pozwala zaoszczędzić pieniądze, których i tak będziecie sporo potrzebowały na inne środki (nie tylko pielęgnacyjne).buziaczkiBrygida Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: Najlepsze pieluszki IP: *.* 19.10.01, 20:44 Co do pieluszek - ostatnio wypróbowałam pieluszki HAPPY polskiej Belli - wg mnie są świetne, oczywiście tańsze, może jedynie trochę mniej chłonne, ale mój Bączek i tak wymaga przewijania w nocy więc to nie problem (opinie io tych pieluchach przewijały się na forum jakieś 3-4 tygodnie temu - wrzuć w wyszukiwarkę). Na prawdę polecam.Co do szpitali to faktycznie zależy - szczerze mówiąc jestem zszokowana tym co piszecie. W Sulechowie woj. lubuskie nie musicie mieć nic - pieluchy jednorazowe, husteczki do pupy, ciuszki i podkłady wszystko dają i tylko pytają czy nie brakuje, no ale personel tam jest faktycznie boski.Co do husteczek do pupci - to również dobre są Johnson"s (te mieli w szpitalu i te najczęściej używamy) i co ważne mozna nimi myć buźkę.Co do tetry - jak widzę kupkę mojego dziecka karmionego piersią, to dziękuję Bogu za pieluszki jednorazowe a temu kto je wynalazł dałabym Nobla. Jeśli nie musisz nie daj się wpędzić w tetrę. Proponuje przejść się do samoobsługowego duzego sklepu i wszystkie produkty pooglądać i porównać ceny.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: Najlepsze pieluszki IP: *.* 21.10.01, 14:48 już są w sprzedaży od jakiegoś czasu chusteczki bambino wyciągane"jedna za drugą" .Ja z kolei używam pampersów i stwierdzam ,że służą mojej córci najlepiej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: Najleprze pieluszki IP: *.* 20.10.01, 19:02 Chyba należę już do wymierającego gatunku, bo przez pierwsze 2-3 tyg. zakładałam córci pieluchy tetrowe. Miałam ich 20szt. i spokojnie starczały nawet na 2 dni. Nie wiem, czy jest sens, używania w pierwszych tygodniach życia dziecka pieluch jednorazowych - przynajmniej w naszym przypadku razem z siusiami, była i kupka Pranie pieluch robiłam raz dziennie i ich nie prasowałam zgodnie z radą P.Moniki Staszewskiej - lepiej przez ten czas odpocząć. Może jestem staroświecka, ale jakoś mi trudno było wsadzać takie delikatne ciałko noworodka w bądź co bądź dosyć sztywne pieluszki jednorazowe. Później przerzuciłyśmy się na Pampers dla noworodków, następnie Pampers Premiums - i przy tych pieluszkach jesteśmy do dziś. Drogie to cholerstwo ale cóż, za jakość trzeba płacicW szpitalu na Karowej w Warszawie, dostawałyśmy pieluszki jednorazowe, tetrowe, oraz ubranka dla dzieci na czas pobytu w szpitalu. Trzeba było mieć własne chusteczki i ciuszki do wyjścia do domku.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Annous Re: Najleprze pieluszki IP: *.* 20.10.01, 19:43 Po powrocie ze szpitala używałyśmy tetry tzn. Niunia je brudziła a ja cierpliwie zmieniałam. Aktualnie tetra świetnie spełnia swoją rolę gdy jesteśmy w domku. Kiedy udajemy się na dłuższy spacer albo w odwiedziny używamy Pampersów (które wg. mnie są znakomite - nigdy nie podrażniły skóry). Poza tym jednorazowych pieluszek używamy na nocki.Dlaczego tetra? Jest znakomita w celu kontrolowania ilości oddawanego moczu, co było konieczne kiedy były upały.Właściwie nie wiem czy powinnam w tej kwestii zabierać głos, albowiem moje Maleństwo ma niespełna trzy miesiące. Z drugiej jednak strony to już jest coś. Odpowiedz Link Zgłoś