Dodaj do ulubionych

Pytanie o urlop macierzyński i zwolnienia

IP: *.* 27.10.01, 07:56
Czesc Dziewczyny,mam termin na 11 listopada, ale już od zeszłej środy (23.10)nie chodzę do pracy. Chciałam wziąć zwolnienie od mojego lekarza prowadzącego, ale koleżanka ostrzegła mnie, że może mi to być policzone już jako urlop macierzyński. Niezbyt mnie to urządza, bo miałam umowę na czas określony, która zgodnie z prawem wygasa w dniu porodu i zależy mi aby nie tracić tych "3 tygodni pieniążków", bo zostaniemy na jednej pensji (zresztą w budżetówce). Napiszcie jak sobie z tym radziłyście.Pozdrawiam.Paka z Wrocławia
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: Pytanie o urlop macierzyński i zwolnienia IP: *.* 27.10.01, 12:39
      Cos mi sie nie wydaje bo z tego co wiem to do 38 tygodnia mozesz byc na zwolnieniu ale sprawdz to!!!ulcik
      • Gość: guest Re: Pytanie o urlop macierzyński i zwolnienia IP: *.* 27.10.01, 20:40
        na zwolnieniu możesz być do terminu porodu - nie ma wymogu że musisz wziąć macierzyński przed terminem porodu - jest to sugerowane w kodeksie pracy - ale nie obowiązkowe - nie dajcie się nabierać kadrowym!!! ja wzięłam macierzyński z datą wyznaczonego porodu - a ja tak Marta urodziła się 11 dni później - więc straciłam... - ale obowiązku rozpoczecia macierzyńskiego wcześniej NIE MA!!!
        • Gość: guest Re: Pytanie o urlop macierzyński i zwolnienia IP: *.* 28.10.01, 15:06
          Dziekuję Wam Dziewczyny za odzew. Szczególnie Tobie, Kasiu, za pozytywną informację. Jeszcze wczoraj sprawdziłam na sieci w Kodeksie Pracy, że masz (prawdopodobnie) rację. Piszę prawdopodobnie, bo z prawem w Polsce to nigdy nic nie wiadomo... :) W każdym razie jestem Ci bardzo wdzięczna, bo się trochę uspokoiłam.Pozdrawiam gorąco.Paka z Wrocławia
          • Gość: guest Re: Pytanie o urlop macierzyński i zwolnienia IP: *.* 28.10.01, 20:02
            O ile wiem to zwolnienie w ostatnich 4 tygodniach przed terminem jest traktowane już jak urlop macierzyński
            • Gość: guest Re: Pytanie o urlop macierzyński i zwolnienia IP: *.* 28.10.01, 21:27
              A cóz to za zwyczaje? Zwolnienie to zwolnienie a urlop macierzyński jest chyba po to by zajmować sie dzieckiem a nie brzuchem? Możecie mi to wyjaśnić? To na tym ma polegać wydłużenie tego urlopu? Wilekie dzięęęęki!
              • Gość: guest Re: Pytanie o urlop macierzyński i zwolnienia IP: *.* 28.10.01, 21:52
                żadna jednostka pracodawcza - żadna księgowa nei może przekwalifikowąc zwolnienia lekarskiego (dodam że płatnego oczywiście w tej sytuacji 100%) na urlop macierzyński!!!!!!!!!!!chociażby z tego prozaicznego powodu - że oryginał zwolnienia przesyła się do ZUS i zostaje to tam kontrolowane - a żeby rozpocząć urlop macierzyński potrzebne jest podanie zainteresowanej w tej sprawie - które też wędruje do ZUS - więc nie ma możliwości żeby zwolnienie kwalifikować jako urlop!!!
                • Gość: guest Re: Pytanie o urlop macierzyński i zwolnienia IP: *.* 01.11.01, 13:57
                  Hej!Z tego co wiem, to zeby nie policzyli zwolnienia przed porodem jako urlop macierzynski musi to byc zwolnienie od lekarza rodzinnego (lub innego) ale nie od ginekologa (chyba jakis nowy przepis)Pozdrawiam Gosiaczek - z brzusiem w 30 tyg.
            • Gość: guest Re: Pytanie o urlop macierzyński i zwolnienia IP: *.* 05.12.01, 18:42
              prawda jest taka ze zwolnienie od gonekologa po 36 tygodniu jest traktowane jak rozpoczecie urlopu maciezynskiego.dlatego radze wziac zwolnienie od innego lekarza i po bolu.
              • Gość: guest Re: Pytanie o urlop macierzyński i zwolnienia IP: *.* 05.12.01, 20:44
                ale nie może być kwalifikowane jako urlop macierzyński!!! to jest niezgodne z przepisami - nigdziew kodeksie pracy i cywilnym nie ma takiego wyznacznika żeby kwalifikować według widzimisię kadrówki!!!! jeżeli wam kadrowa tak powie to poproście o pokazanie stosownego paragrafu na to - a nie pokaże bo nie ma!!!! utarło się tak w kręgu kadrówek i tak ludziom zabierają cenny czas i pieniądze czesto
    • Gość: guest Re: Pytanie o urlop macierzyński i zwolnienia IP: *.* 01.11.01, 18:12
      Zwolnienie lekarskie nie może być przekwalifikowane na urlop macierzyński, skąd te teorie???Urlop macierzyński może zostać udzielony jak każdy urlop wyłącznie na Twój wniosek.Jeśli chcesz go uzyskać przed terminem porodu możesz to zrobić najwcześniej na 4 tygodnie przed planowanym terminem porodu. Przedstawiasz w kadrach zaświadczenie od lekarza ginekologa z terminem porodu i piszesz podanie, o udzielenie urlopu macierzyńskiego od danego dnia i tylko wtedy urlop jest ci udzielony, każda kadrowa , która przed porodem automatycznie zalicza Ci zwolnienie na poczet urlopu macierzyńskiego postępuje niezgodnie z prawem i w każdym sądzdzie pracy wygrasz taką sprawę. Inaczej ma się rzecz jeśli urodzisz, wtedy na podstawie zaświadczenia ze szpitala z datą porodu udzielany jest Ci urlop macierzyński już bez twojego podania od dnia, w którym urodziłaś.Jestem prawnikiem , a ponadto kadrową w dużej państwowej firmie , więc wydaje mi się , że co nieco o tym wiem.PozdrawiamPodulka
      • Gość: guest Re: Pytanie o urlop macierzyński i zwolnienia IP: *.* 07.11.01, 09:34
        Jest dokładnie tek jak pisze Podulka, nasza pracownica od 2 miesiaca aż do porodu była na zwolnieniu lekarskim, po porodzie wystąpiłam z wnioskiem do ZUS o udzielenie urlopu macierzyńskiego, w poczet którego nie zaliczono ani jednego dnia ze zwolnieniea lekarskiego poprzedzającego poród.
        • Gość: guest Re: Pytanie o urlop macierzyński i zwolnienia IP: *.* 07.11.01, 11:24
          A właśnie jak to jest, trzeba pisać jakieś podania? formularze do zusu? zupełnie się na tym nie znam. Gdzie je wysyłać, do zusu czy do zakładu pracy?
          • Gość: guest Re: Pytanie o urlop macierzyński i zwolnienia IP: *.* 07.11.01, 13:48
            Ania G napisała/ł:> A właśnie jak to jest, trzeba pisać jakieś podania? formularze do zusu? zupełnie się na tym nie znam. Gdzie je wysyłać, do zusu czy do zakładu pracy?przede wszystkim musisz dostać ze szpitala zaświadczenie o porodzie do wypłaty zasiłku macierzyńskiego, potem w zakładzie pracy (jeśli pracujesz) lub w ZUSie (jeśli nie pracujesz musisz złożyć oświadczenie, które powinna ci dostarczyć pani zkadr lub ktoś inny - oświadczenie dla celów ustalenia obowiązku ubezpieczeń społecznych osoby pobierającej zasiłek macierzyński (chodzi o ustalenie prawa do emerytury i renty) żeby można było za ciebie odprowadzać składki na ubezp. społ. z budżetuno i jeszcze jest zasiłek porodowy do którego potrzebny jest odpis aktu urodzenia dziecka z oświadczeniem rodziców że nie pobrali zasiłku z innego źródła - to wszystko :) i to też wypłaca firma więc składa się to w firmieMyślę że trochę rozjaśniłam, jak nie to czekam na dalsze pytania :)PozdrowieniaWika
            • Gość: guest Re: Pytanie o urlop macierzyński i zwolnienia IP: *.* 07.11.01, 15:27
              Wika napisała/ł:...no i jeszcze jest zasiłek porodowy do którego potrzebny jest odpis aktu urodzenia dziecka z oświadczeniem rodziców że nie pobrali zasiłku z innego źródła - to wszystko :) i to też wypłaca firma więc składa się to w firmie> Zasiłaek wypłaca firma kiedy zatrudnionych jest w niej więcej niż 20 osób, w firmach mniejszych zasiłek porodowy i mac. wypłaca ZUS
        • Gość: guest Re: Pytanie o urlop macierzyński i zwolnienia IP: *.* 07.11.01, 12:58
          Ja zapytałam u mnie w kadrach i powiedzieli, że ostatnie 2 tygodnie zwolnienia przed porodem zalicza się już do urlopu macierzyńskiego. Co zrobić żeby tego uniknąć, czy może to zależy od dobrej woli pracodawcy, a może jest jakiś przepis na który mogłabym sie powołać. Bardzo nie chciałabym tracić tych dwóch tygodni! Proszę odpiszcie!
          • Gość: guest Re: Pytanie o urlop macierzyński i zwolnienia IP: *.* 07.11.01, 13:42
            jeżeli przyniesiesz zwolnienie lekarskie -(takie zielone) to zadna pani kadrowa nie ma prawa wstrzymać wypłaty zasiłku chorobowego i wypłacać macierzyński, jeżeli chce to zrobić to ma jedynie prawo przesłać do zusu wniosek o sprawdzenie zasadności wystawienia zwolnienia ale rozpatrzenie tego wniosku zajmuje zusowi okolo 2 tygodni a raczej zaden lekarz nie wypisuje tak długich zwolnień - właśnie ze względu na możliwość kontroli - nie można skontrolować zwolnienia wstecz a do każdego następnego musi być nowy wniosek - dlatego nie martw się i przynieś zwolnienie lekarskie - przecież firma nie musi nic wiedzieć o terminie porodu !!!! PozdrowieniaWika

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka