Dodaj do ulubionych

Ketonal - 32tc

16.11.06, 21:36
cześć dziewczyny. Czy któraś z Was brała w ciąży KETONAL? Od kilku dni bardzo
boli mnie mięsień gruszkowaty w kroczu (tak twierdzi lekarz, ze ból bierze
się prawdopodobnie z ucisku na nerw odpowiadający za ten miesięń). Wczoraj
udałam się do gina i przepisał mi KETONAL. Powiedział jednak że w ciązy
raczej należy unikać takich leków, ale niestety nie ma nic innego aby mi
przepisać. Mogę go zażywać 2, góra 3 dni. Dziś boli trochę mniej, więc nie
wiem czy już leki odstawić czy jednak jeszcze jutro zażyć. Czy któraś z Was
wie jak mocno jest to szkodliwe dla dziecka? Może też brałyście ten lek? Może
wasz lekarz powiedział coś więcej dlaczego to szkodliwe dla dzidzi.
Obserwuj wątek
    • sennen22 Re: Ketonal - 32tc 16.11.06, 21:48
      ketonal W CIĄZY?? Ja zanim zaszlamw ciąże, 3 razy sie zastanowiłam czy musze
      brac....to bardzo silny lek!! W CIĄZY mozna brać tylko paracetamol !!!
      • agamama123 Re: Ketonal - 32tc 16.11.06, 21:54
        Fajny lekarzsmile
        Brałam Ketonal kiedy mój synek miał 2 miesiące - miałam kamice dróg żółciowych,
        koszmarne ataki, czekałam na operację. I lekarz jasno dał mi do zrozumienia, ze
        biorąc Ketonal mam odstawic dziecko od piersi. Więc skoro zabraniaja go lekarze
        w czasie karmienia to tym bardziej w ciązy!
        U mnie Ketonal ( w najmniejszej dawce) działał tak, że ból mijał jak ręką
        odciął, natomiast byłam naćpana. Świat wirował, wymiotowalam, koszmar!
    • smallwitch Re: Ketonal - 32tc 16.11.06, 22:08
      Hej
      Brałam Ketonal w ciąży. I w jednej i w drugiej... sad(( Oczywiście za zgodą ginekologa. Jestem migreniczką i coś takiego jak paracetamol na mnie w ogóle nie działa sad Również karmiąc zdarza mi się niestety być zmuszoną do wzięcia tego leku sad((( Według mojego gina, bardzo silny ból matki jest gorszy dla płodu czy niemowlaka niż przyjęcie pod kontrolą leków. Podczas takiego bólu wydzielają się jakieś substancje, które niekorzystnie wpływają na malucha.
      Natomiast w szpitalu w którym rodziłam Ketonal jest jednym z leków proponowanym kobietom po cięciu cesarskim.

Mam nadzieję, że moim maluchom ten lek nie zaszkodził...
      • martala3 Re: Ketonal - 32tc 16.11.06, 22:10
        dzięki za podtrzymanie na duchu. Po pierwszych wypowiedziach troche się
        zdenerwowałam. Dziś wzięłam 2 tabletki (rano i popołudniu), ból nieco osłabł
        wiec więcej nie zamierzam brać. dzięki za odpowiedzi
      • fania25 Re: Ketonal - 32tc 16.11.06, 22:14
        dokładnie, w moim szpitalu znieczula się kobiety dolarganem, albo ketonalem
        właśnie, więc wątpię, żeby był aż tak szkodliwy. a tą, która mówiła o zawrotach
        głowy i jazdach po ketonalu, odsyłam po morfinę. to są dopiero zawroty i
        jazdy... bez przesady.
    • aga96964 Re: Ketonal - 32tc 16.11.06, 22:10
      Radziłabym wybrać paracetamol, jezeli musisz już cos wziąc Ketonal to lek z
      grupy niesterydowych przeciwzapalnych, tak jak aspirya. A aspiryna w ciąży może
      wpływać na wady rozwojowe, konkretnie na przewód Botala.
      • martala3 Re: Ketonal - 32tc 16.11.06, 22:11
        a co to jest przewód Botala?
        • olamad Re: Ketonal - 32tc 16.11.06, 22:24
          Takie małe naczynko w okolicach serca, które spałnia jakąś tam rolę w zyciu
          płodowym, a zarasta zaraz po narodzinach. Czasami przewód ten nie chce
          samoistnie zarosnać i trzeba to naprawic operacyjnie. Taki zabieg miał np mój
          siostrzeniec - bliznę ma wilegachną, ale zabieg podobno rutynowy.
    • olamad Re: Ketonal - 32tc 16.11.06, 22:21
      Mi Ketonal przepisał chirurg. Byłam wtedy w 12tc i miałam mały, ale bolesny
      zabieg. Ginekolog nie miał nic przeciwko temu - ALE był przepisany jednorazowo,
      nie do ciagłego stosowania.
      Mój szwagier, lekarz medycyny, poszperał w swoich mądrych ksiazkach i wynalazł
      informację, ze tak naprawdę w ciąży można brać wszystkie leki p/bólowe,
      aczkolwiek nie można przesadzać z aspiryną i jej pochodnymi.
    • mynia0 Re: Ketonal - 32tc 17.11.06, 07:13
      ketonal jest bardzo silnym lekiem przeciwbólowym. pewnie, że trzeba go unikać,
      ale jesli trzeba, to trudno. musisz zaufać ginowi.

dziewczyny mają rację - po cesarkach zawsze podają ketonal lub inny środek
      p/bólowy - inaczej kobiety wyłyby z bólu. także - bez paniki. jeśli musisz -
      weź.

ja dostałam ketonal po poeracji nogi, pediatra absolutnie zakazał brać /
      karmiłam piersią/. z kolei chirurg był mocno zdziwiony, bo to najczęściej
      używany lek własnie po cesarkach, a kobiety po cesarkach normalnie mogą karmić
      dziecko. starałam się nie brać, ale niestety, ból otwartej rany był tak
      silny, że gryzłam ściany i musiałam lek wziąć.
      • pikolakszpak Re: Ketonal - 32tc 17.11.06, 11:18
        ja nie wiedząc jeszcze że jestem w ciąży wzięłam ketonal, potem jak się okazało,
        że jestm w ciązy to się przeraziłam, bo wiem, że to silny lek. Powiedziałam o
        tym lekarzowi, który mnie bardzo uspokoił, bo powiedzieał, że kotonal jest
        dopuszczony do użycia w czasie ciąży, i normalnie podawany ciężarnym pacjentkom
        np w szpitalach.
        Więc nie martw się!
        pozdrawiam
        • martala3 Re: Ketonal - 32tc 17.11.06, 13:04
          dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Naprawdę wczoraj wpadłam w panikę, ale dzięki
          Wam uspokoiłam się. Wiem już że raczej należy go unikać, ale skoro już wzięłam
          to jednak dzidzi nie powinno się nic stać. Pozdrawiam wszystkie ciężarówki smile
      • miki1972 Re: Ketonal - 32tc 20.11.06, 13:13
        Rzeczywiscie ketonal podaje sie po cc,wzielam moze 1, 2 tabletki a potem nie
        bralam i nie wylam z bólu.Jednak neonatolog , zktorym rozmawialam po powrocie
        do domu zabronil karmic piersia przy ketonalu.
        Na marginesie to samo dotyczy pyralginy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka